Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Ροντούλης καλεί ΣΔΟΕ για τα αχλάδια

Άμεσο αίτημα προς το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας να πάρει πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις ισπανικών αχλαδιών, κατέθεσε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στέλιος Ροντούλης,

με την καταγγελία του υπουργείου και του ίδιου προσωπικά προς τον αναπληρωτή διευθυντή του ΣΔΟΕ κ. Χρήστο Τσίο, ότι και στην περιοχή παρατηρούνται φαινόμενα ελληνοποιήσεων ισπανικών αχλαδιών, τα οποία πωλούνται στην αγορά ως Ελληνικά.

Ο κ. Ροντούλης διευκρίνισε ότι ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά διακίνησης προϊόντων αλλά εξέφρασε την αποδοκιμασία του να ονομάζονται τα ξένα αχλάδια ως ελληνικά υποβαθμίζοντας έτσι το ελληνικό προϊόν. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο κ. Τσίος είπε ότι από σήμερα το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας θα αρχίσει να βγάζει στην αγορά συνεργεία, κάνοντας εντατικούς ελέγχους και στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι υπηρεσίες του θα πράξουν αυτό που πρέπει προκειμένου να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις ισπανικών αχλαδιών.

Π.Ο.Π. ΤΟ ΑΧΛΑΔΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Εν τω μεταξύ, «σάρκα και οστά» φαίνεται να παίρνει η πρόταση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στέλιου Ροντούλη, να κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και από την κοινοτική νομοθεσία, ώστε το αχλάδι Τυρνάβου να χαρακτηριστεί Π.Ο.Π.

Αξίζει να θυμήσουμε ότι το περασμένο Σάββατο, στη σύσκεψη που έγινε στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφερόμενος στο αχλάδι «Κρυστάλλι» Τυρνάβου ενθάρρυνε τα μέλη της διοίκησης του ΑΣΕΠΟΠ να προχωρήσουν άμεσα στις διαδικασίες εκείνες, ώστε να προετοιμαστεί ένας πλήρης φάκελος ο οποίος θα κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. για να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο προϊόν ως ονομασία Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως (Π.Ο.Π.). Προσπάθεια την οποία θα στηρίξει ο ίδιος προσωπικά αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μάλιστα ο κ. Ροντούλης σημείωσε, τότε, με έμφαση ότι μια τέτοια κατάκτηση θα εξασφαλίσει τη διάθεση του προϊόντος με άνεση για τις επόμενες δεκαετίες και ο ΑΣΕΠΟΠ θα γράψει ιστορία όπως γράφει χρόνια τώρα και ο οινοποιητικός συνεταιρισμός Τυρνάβου.

Χθες το απόγευμα στα γραφεία του ΑΣΕ-ΠΟΠ Τυρνάβου έγινε η πρώτη διερευνητική συζήτηση για την προετοιμασία του σχετικού φακέλου για το αχλάδι Τυρνάβου. Στη σύσκεψη πήραν μέρος από πλευρά συνεταιρισμού ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Γεραποστόλου, ο διευθυντής κ. Αστ. Χατζής, μέλη της διοίκησης, καθώς και ο πρόεδρος της εταιρίας «Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.» κ. Ντίνος Μπλιάτσος.

Μιλώντας μετά και τη νέα σύσκεψη ο κ. Ροντούλης μίλησε για ιστορική συνάντηση χθες στον Τύρναβο, όπου ο ΑΣΕΠΟΠ μπαίνει επικεφαλής στην προσπάθεια κατάρτισης του φακέλου για να προωθηθούν οι διαδικασίες έτσι ώστε το αχλάδι «Κρυστάλλι» Τυρνάβου να καταχωρισθεί ως Π.Ο.Π. Τον χαροποίησε επίσης το γεγονός της παρουσίας του κ. Μπλιάτσου στη σύσκεψη ο οποίος, όπως τόνισε, γνωρίζει άριστα για το τι πρέπει να γίνει για την ολοκλήρωση του φακέλου μέσα σε έναν μήνα.

Επίσης ο υφυπουργός κάλεσε όλους τους φορείς, συνεταιρισμούς κ.λπ. να στηρίξουν έμπρακτα τον ΑΣΕΠΟΠ και να αναλάβουν τμήμα του οικονομικού βάρους. Με τον χαρακτηρισμό Π.Ο.Π. το «Κρυστάλλι» Τυρνάβου θα λειτουργήσει θετικά για την τοπική κοινωνία τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος θα επιστρέψει στον παραγωγό πολλαπλάσιο.

Επίσης, ο κ. Ροντούλης ενημέρωσε ότι θα υπάρξει ειδική σύσκεψη στο υπουργείο άμεσα, ώστε και εκείνο να συμβάλλει οικονομικά στην προσπάθεια. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρίας «Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.» κ. Ντίνος Μπλιάτσος, αφού ευχαρίστησε τον υφυπουργό για την πρωτοβουλία, σημείωσε ότι έπρεπε να υπάρξει η κυβέρνηση Παπαδήμου, να γίνει υφυπουργός ο κ. Ροντούλης ώστε το θέμα της ονομασίας Π.Ο.Π. του αχλαδιού «Κρυστάλλι» Τυρνάβου να πάρει αυτή τη θετική τροπή. Επίσης ο κ. Μπλιάτσος δεσμεύτηκε ότι ο σχετικός φάκελος θα είναι έτοιμος σε 30 ημέρες.

Τέλος, στο ίδιο κλίμα και η παρέμβαση του προέδρου του ΑΣΕΠΟΠ κ. Δημητρίου Γεραποστόλου, ο οποίος εκ μέρους της διοίκησης δεσμεύτηκε ότι ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου πήρε την πρωτοβουλία και καλεί και όλους τους ενδιαφερομένους φορείς να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ελευθερία ΛΑΡΙΣΑΣ(Κώστας Τσόλας)

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ