Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΠΟΤΤΕ, μια σειρά από συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν από τα μέλη του Δ.Σ. την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα:

Στο υπουργείο Υγείας οι Καρατζάς Βουτσάς, Θεοκλήτη Μεσουρίδου, Κατερίνα Πατσώνα Ευγενία Ανανιάδου, Αναστάσιος Παπαγγέλου, Μανόλης Αχλαδιανάκης και Κατερίνα Καντεράκη, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη.
Το κύριο και πιο σημαντικό θέμα που τέθηκε είναι η πλήρης εξομοίωση με τους πολύτεκνους. Ο υφυπουργός ουσιαστικά ήταν αρνητικός έναντι των τριτέκνων και ζήτησε να του παραδοθεί έγγραφο με τα θεσμικά αιτήματα, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχουν οικονομικό κόστος για το κράτος.

Στη συνέχεια η ίδια αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υφυπουργό κ. Δημήτριο Βαρτζόπουλο. Εδώ υπήρχε περισσότερη κατανόηση και καλύτερο κλίμα, όμως ο κ. Υφυπουργός έθεσε εξ αρχής ζήτημα για τις υποχρεώσεις της παρούσας κυβέρνησης ,οι οποίες είναι συγκεκριμένες ,άρα είναι δύσκολο να προχωρήσει σε νομοθετήματα που δεν αφορούν κατά κύριο λόγο την εφαρμογή της ταμειακής σύμβασης με την τρόικα.

Ακλούθησε η συνάντηση με τον κ. Αστέριο Ροντούλη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Σε αυτή συμμετείχαν οι Καρατζάς Βουτσάς, Μανόλης Αχλαδιανάκης, Κατερίνα Πατσώνα, Αναστάσιος Παπαγγέλου. Η συζήτηση ήταν εγκάρδια μιας και ο κ. Ροντούλης ήταν από τους πρώτους που έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του ΄΄Τριτεκνικού Κινήματος΄΄ ως τρίτεκνος τότε και γνωρίζει πολύ καλά τα αιτήματα και τα προβλήματα των τρίτεκνων οικογενειών. Αυτό που δήλωσε κατηγορηματικά ήταν πως μετά τις εκλογές το πρώτο θέμα που θα θέσει θα είναι η εξομοίωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους.

Την ίδια ώρα οι Θεοκλήτη Μεσουρίδου, Ευγενία Ανανιάδου, και Κατερίνα Καντεράκη, είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στον οποίο εκτός από το δημογραφικό πρόβλημα, έθεσαν και τη μείωση των εισιτηρίων στις ακτοπλοϊκές γραμμές της χώρας . Ο ίδιος δήλωσε πως δεν έχει τη δυνατότητα ως υπουργείο να το πράξει, όμως θα ζητήσει με επιστολή του προς τους ακτοπλόους μειώσεις, ειδικά τη δύσκολη τούτη περίοδο που διανύουμε

Την Παρασκευή 9/12/11 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας με την υφυπουργό, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Στη  συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς της ΟΠΟΤΤΕ, ο πρόεδρος Καρατζάς Βουτσάς, ο αντιπρόεδρος Μανόλης Αχλαδιανάκης, η β’ υπ. ενημέρωσης ΜΜΕ Κατερίνα Καντεράκη, το μέλος του Δ.Σ. Θεόδωρος Κοντός, καθώς και τα μέλη Ζαφείρης Μανιουδάκης, Ελένη Σταφυλαράκη, ενώ από πλευράς υπουργείου εκτός της υφυπουργού, η βουλευτής κα Μαρία Σκραφνάκη, ο Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλης Παπάζογλου και ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας Βασίλης Κουλαϊδής.
Το θέμα της συνάντησης ήταν η επαναφορά των μετεγγραφών και ειδικότερα ζητήθηκε από την ΟΠΟΤΤΕ:
1. Οι τρίτεκνες οικογένειες να είναι ισότιμες με τις πολύτεκνες ως προς τον αριθμό θέσεων-εδρών στις σχολές ή τα τμήματα.
2. Την επαναφορά της αντιστοιχίας των σχολών όπως κατά το έτος 2010- 2011.
3. Οι θέσεις κάθε ειδικής κατηγορίας ανά Σχολή-Τμήμα ή Πανεπιστήμιο να είναι γνωστές πριν από τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου.
4. Οι τρίτεκνοι να έχουν δικαίωμα χρήσης περισσοτέρων κατηγοριών εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις.(π.χ. παιδί τρίτεκνης οικογένειας και με αδερφό σπουδαστή σε άλλη πόλη, ή παιδί τρίτεκνης οικογένειας και άνεργος γονέας και άτομο με ειδικές ανάγκες κ.ά).
5. Να χρηματοδοτούνται οι σχολές για εισδοχή φοιτητών ειδικών κατηγοριών, ανάλογα των αριθμό τους, π.χ. εάν υποθετικά θεωρήσουμε ένα ποσό 1000 ευρώ και πάρουν μετεγγραφή 30 φοιτητές η έκτακτη πάγια εισφορά θα ανέλθει στις 30.000 ευρώ για τη σχολή την οποία πήραν μετεγγραφή.
6. Οι υποψήφιοι φοιτητές της περιφέρειας να έχουν δικαίωμα επιλογής σχολών σε όμορες περιφέρεις εφόσον δεν υπάρχει το εκπαιδευτικό ίδρυμα της επιθυμίας τους κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
7. Οι φοιτητές τρίτεκνων οικογενειών να φιλοξενούνται ισότιμα στις φοιτητικές εστίες, ισότιμα με τα παιδιά των πολύτεκνων παιδιών.
8. Την κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, διότι η διαφοροποίηση των δύο αυτών πόλεων έναντι της υπόλοιπης Ελλάδας είναι αντισυνταγματική.

Οι απαντήσεις και οι διευκρινήσεις που δόθηκαν ήταν:
Η ηγεσία του υπουργείου αναγνωρίζει ότι με το σύστημα των ειδικών κατηγοριών γίνανε αδικίες και λάθη τα οποία είναι διατεθειμένοι να τα διορθώσουν αλλά σε καμία περίπτωση δε συζητούν την επαναφορά των μετεγγραφών. Συνεπώς δεν πρόκειται να επαναφέρουν την αντιστοιχία των σχολών ( το 2ο αίτημα) και δεν υφίσταται συζήτηση για τη 5η πρόταση.
Επί της βάσης του νόμου καταργήσεως μετεγγραφών είναι ικανοποιημένοι και στόχος τους είναι οι φοιτητές που προέρχονται από κάποιες ειδικές κοινωνικές ομάδες να μπορούν να σπουδάζουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Φέτος θα υπάρχει όριο μίνιμουμ μορίων εισαγωγής στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις ειδικές κατηγορίες, έτσι ώστε να απαλειφθεί το φαινόμενο εισαγωγής φοιτητών με πολύ χαμηλά μόρια επιτυχίας.
Ενώ θεωρούν δίκαιο το αίτημα για την εισαγωγή των παιδιών στις φοιτητικές εστίες, όπως και τα παιδιά των πολυτέκνων, απάντησαν ότι η διοίκηση των φοιτητικών εστιών ανήκει στα ιδρύματα και όχι στο υπουργείο.
Στο 4ο αίτημα, την υπαγωγή των τρίτεκνων σε δύο τουλάχιστον κατηγορίες, απάντησαν θετικά και υποσχέθηκαν ότι θα αλλάξει.
Σχετικά με το δικαίωμα επιλογής όμορης περιφέρειας για τα παιδιά εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης απάντησαν αρνητικά.
Σχετικά με την κατάργηση του ορίου ηλικίας του πρώτου παιδιού (26 ετών),για να ενταχθούν τα άλλα αδέρφια στην ειδική κατηγορία, το δέχτηκαν θετικά.
Όσον αφορά στην ενημέρωση για τις θέσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα πριν τις εξετάσεις, συμφώνησαν, διότι είναι απαραίτητο για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
Η υφυπουργός ενημέρωσε, ότι για φέτος μόνο όσοι είχαν συμπληρώσει λάθος την ειδική κατηγορία χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις δεν θα υποβληθούν στην ποινή αποκλεισμού 2 ετών και θα μπορούν να ξαναδώσουν εξετάσεις( φέτος).
Τα παραπάνω θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου για τα τεχνικά λύκεια το οποίο θα είναι έτοιμο προς τα τέλη Ιανουαρίου.
Η υφυπουργός και οι ειδικοί σύμβουλοι δεσμεύθηκαν σε νέα συζήτηση πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη βουλή προς ψήφιση.
Μετά το τέλος της συζήτησης μας οι εκπρόσωποι της ΟΠΟΤΤΕ συναντήθηκαν με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου προκειμένου να της ευχηθούν για την ονομαστική της γιορτή αλλά και για να κλειστεί ραντεβού, το οποίο τελικά οριστικοποιήθηκε για την 20η Δεκεμβρίου.



Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ