Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Η Μ.Κ.Ο. "Γραμμή Ζωής"


Βάσω Β. Παππά.  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Η κ. Πελίνα Θεοδοσίου είναι υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Γραμμή Ζωής" και της ζητάμε να μας μιλήσει εν συντομία γι' αυτήν. Πώς δουλεύει η "Γραμμή Ζωής";
Η ΜΚΟ Γραμμή Ζωής είναι η μοναδική Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται για πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Είμαστε Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχει συσταθεί υπό τη μορφή Κοινωφελούς Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου το 2006. Όραμά μας: Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η υποστήριξη προγραμμάτων δράσης για τη δωρεάν παροχή φροντίδας, προστασίας και ασφάλειας στους ηλικιωμένους στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την αξιοπρεπή τους διαβίωση και ποιότητα ζωής, ανεξάρτητα από την οικονομική ή την οικογενειακή τους κατάστασης.
Σήμερα η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ εισέρχεται σε μια νέα εποχή δίνοντας διέξοδο στην εγκατάλειψη, το μαρασμό, την απομόνωση και την ανασφάλεια 2.500.000 συνανθρώπων μας. Βασισμένη στη γνώση, την εμπειρία, σε σύγχρονα, τεχνολογικά, υποστηρικτικά μέσα, αλλά και στην ευαισθησία και τη συνδρομή της κοινωνίας των πολιτών, φιλοδοξεί να αποτελέσει τη φωνή των ηλικιωμένων προς τον έξω κόσμο. Με δραστηριότητες και παρεμβάσεις που ενσωματώνουν την επιστημονική γνώση με την ουσιαστική κοινωνική παρέμβαση, την επικοινωνιακή δύναμη με την αποτελεσματικότητα, θέτει σε συναγερμό όλες τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι ηλικιωμένοι, ώστε να τους εξασφαλίσουμε αξιοπρεπή διαβίωση και ποιότητα ζωής.
Οι μέχρι σήμερα δράσεις και πρωτοβουλίες της ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΩΗΣ, εξυπηρετούν ακριβώς αυτό το στόχο: Το ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΟΥΜΠΙ, το πρόγραμμα του ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ, η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ, η ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, δίνουν στους ηλικιωμένους το αίσθημα της ασφάλειας, τους βγάζουν από την απομόνωση, εξυπηρετούν τις ανάγκες τους και τους δίνουν την πραγματική αίσθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, ενώ το SILVER ALERT HELLAS, το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ, αποτελεί πραγματικό συναγερμό για το κοινωνικό σύνολο κάθε φορά που ένας ηλικιωμένος έχει την ανάγκη μας.
Τι προσφέρει κυρίως στους ηλικιωμένους;
Από τις πιο σημαντικές δράσεις, είναι η δημιουργία της υπηρεσίας "Τηλεειδοποίηση", μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους ηλικιωμένους να επικοινωνούν άμεσα με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, αμφίδρομα και με ανοιχτή ακρόαση, πατώντας απλά το "κόκκινο κουμπί", 24ώρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τη θέση τους ή να επιλέξουν οποιοδήποτε αριθμό. Κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, γενικοί ιατροί και εθελοντές γείτονες), το οποίο έχει άμεση πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο κάθε ηλικιωμένου, ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε ανάγκη ή επιθυμία του. Ακόμα και σε περίπτωση που ο ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να απαντήσει, η Γραμμή Ζωής ειδοποιεί και στέλνει την αναγκαία βοήθεια: συγγενικό πρόσωπο, εθελοντή γείτονα, ασθενοφόρο, Άμεση Δράση, Πυροσβεστική.
Η Γραμμή Ζωής πρωτοπορεί παγκοσμίως και είναι το μοναδικό σωματείο, το οποίο παρέχει την υπηρεσία δωρεάν στους ηλικιωμένους. Μέχρι σήμερα έχει παραδώσει δωρεάν πάνω απο 870 συσκευές Τηλεειδοποίησης σε ηλικιωμένα άτομα, με την οικονομική υποστήριξη εταιριών, ιδρυμάτων και απλών ιδιωτών, ενώ η λίστα αναμονής των ενδιαφερόμενων υπερβαίνει τους 3.500 ηλικιωμένους.
Το Silver Alert στην Ελλάδα - Εθνική Γραμμή SOS 1065. Το πρώτο συντονιστικό πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων που λειτουργεί σε χώρα της Ευρώπης βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή στη χώρα μας. Πρόκειται για το Silver Alert, ένα εθνικό σύστημα δημόσιας κοινοποίησης και μετάδοσης πληροφοριών, που αφορά την αναζήτηση ενήλικων αγνοουμένων, άνω των 65 ετών. Τη λειτουργία του προγράμματος έχει αναλάβει η ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, ενώ στη δραστηριότητα αυτή συμμετέχουν και πολλές κρατικές υπηρεσίες, σύλλογοι, εθελοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς.
Το Silver Alert έχει θεσμοθετηθεί ήδη από το 2009 ως Εθνικό Πρόγραμμα αντιμετώπισης των εξαφανίσεων των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ και κυρίως όσων πάσχουν από προβλήματα υγείας, όπως άνοια ή Αλτσχάιμερ. Στην Ελλάδα σήμερα περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, που είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και εκδηλώνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Καθημερινά δεκάδες ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας που πάσχουν από αυτή τη νόσο εξαφανίζονται και τίθεται σε κίνδυνο η ίδια τους η ζωή.
Το Silver Alert ενεργοποιεί άμεσα τα αντανακλαστικά των πολιτών σε περαστικά εξαφάνισης με σκοπό να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος εντοπισμού. Aφίσες και μηνύματα στις φωτεινές επιγραφές των σταθμών μέσων μαζικής μεταφοράς και των μεγάλων οδικών αρτηριών, μυνήματα σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και στα social media, βοηθούν στη γρηγορότερη ενημέρωση των πολιτών.
Στη διάθεση της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής έχει δοθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η γραμμή 1065 για αναγγελία εξαφάνισης ηλικιωμένων, ενώ λειτουργεί και η ιστοσελίδα www.1065.gr, στην οποία μπορεί να πλοηγηθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος και να ενημερωθεί για το πρόγραμμα.
Από την έναρξη λειτουργίας (Απρίλιος 2011) του Εθνικού Συντονιστικού Προγράμματος έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων έχουν δημοσιοποιηθεί 33 SILVER ALERTS για ισάριθμους εξαφανισθέντες. Από αυτούς ανευρέθησαν 23, ενώ εκκρεμούν ακόμα 10 αναζητήσεις. Mεγάλος είναι ο αριθμός κλήσεων των πολιτών προς την Εθνική Γραμμή SOS 1065 που παρέχει η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, για περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων, για καταγγελία περιστατικών κακοποίησης και για περιστατικά ψυχολογικής υποστήριξης.
Η ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, παρέχει στους ηλικιωμένους ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης μέσα από τη δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική από την Κοινωνική Υπηρεσία, ή ακόμα και με τη νομική υποστήριξή τους όταν χρειάζεται από την Εθελοντική Νομική Ομάδα.
Πιστεύετε ότι ένα Σωματείο σαν τη "Γραμμή Ζωής" μπορεί να λύσει τα προβλήματα των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας, όταν γνωρίζουμε ότι μια ΜΚΟ κινείται με μη-κυβερνητικά κονδύλια και όταν η ίδια η πολιτεία αδιαφορεί γι’ αυτούς;
Όπως αναφέρατε ήδη κι εσείς, δεν είμαστε από τις ΜΚΟ που επιχορηγούνται και επιδοτούνται από το Κράτος. Η μοναδική πηγή χρηματοδότησής μας είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία. Μέσα από χορηγίες και δωρεές εταιρειών ή ιδιωτών που αποτελούν τους μοναδικούς πόρους μας προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα ποσά, προκειμένου να αγοραστούν οι συσκευές τηλεειδοποίησης από εμάς και να χορηγηθούν δωρεάν στους ηλικιωμένους που τις χρειάζονται και να διατηρήσουμε λειτουργικά όλα τα προγράμματά μας.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, ακόμα και ένα μικρό ποσό που διέθετε κάποιος υπέρ των σκοπών της Οργάνωσής μας, έχει γίνει απαραίτητο για τη διαβίωση και την επιβίωση. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει δυσκολία στο να συγκεντρωθούν χρήματα, προκειμένου να δοθούν για τους σκοπούς μας. Αρκεί να σημειώσουμε και να τονίσουμε ότι οι ηλικιωμένοι που εξυπηρετούνται μέχρι σήμερα με το "κόκκινο κουμπί" σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται στους 872. Την ίδια ώρα, η λίστα αναμονής των ηλικιωμένων που χρήζουν των υπηρεσιών του "κόκκινου κουμπιού" αριθμεί πάνω από 3.500 άτομα! Ωστόσο, δεν σκύβουμε το κεφάλι! Έχουμε εμπιστοσύνη και κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας.
Όσο για τη μεγάλη ευθύνη της Πολιτείας είναι να τους εξασφαλίσει, όπως και σε όλους τους πολίτες, την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Να λαμβάνουν σύνταξη, που θα τους επιτρέπει να ζουν και να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες. Να δημιουργήσει τις οργανωμένες εκείνες δομές, που θα τους εξασφαλίσουν το αίσθημα ασφάλειας την υγεία και το χαμόγελο. Οι υπάρχουσες υποδομές είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς.
Η Πολιτεία, λοιπόν, δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της. Τα "τιμημένα γηρατειά" δεν τα τιμούμε και τόσο, ως Κράτος. Το βάρος, λοιπόν, πέφτει και πάλι στην Κοινωνία. Εμείς πρέπει να καλύψουμε αυτό το δυσαναπλήρωτο κενό. Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, με τα προγράμματα και τις δομές που αναπτύσσει, προσπαθεί βασισμένη στην εθελοντική προσφορά να βοηθήσει όσο μπορεί στην κατεύθυνση αυτή.
Τελευταία ο κόσμος είναι ιδιαίτερα καχύποπτος σχετικά με τη δράση των ΜΚΟ, καθώς έχουν καταγραφεί διάφορα σκάνδαλα. Τι θα είχατε να πείτε σε όλους αυτούς που αμφισβητούν τη δράση τους;
Ο κόσμος, πλέον, είναι υποψιασμένος... Ακούει καθημερινά γύρω του για σκάνδαλα και "λαμογιές"! Σε κάθε κομμάτι της κοινωνίας μας αποδεικνύεται πως ένα πολύ μεγάλο μέρος είναι σάπιο... Αυτό, όμως, δεν μπορεί να αποτελέσει τον κανόνα, δεν μπορούμε να γενικεύουμε καταστάσεις, γιατί πάντα υπάρχουν και οι λαμπρές εξαιρέσεις!
Ωστόσο, πρέπει πάντα να ξεχωρίζουμε την ήρα από το στάρι... Οι δικές μας δράσεις είναι γνωστές σε όλους και είναι χειροπιαστές. Οι εθελοντές μας φροντίζουν τους ηλικιωμένους, το "κόκκινο κουμπί" τους συνδέει μαζί μας, το SILVER ALERT ενεργοποιεί την κοινωνία για την αναζήτηση όσων χάνονται, δράσεις που δεν είναι προγράμματα στα χαρτιά. Και τονίζω ότι βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στον εθελοντισμό... Το ίδιο ισχύει και για τα λειτουργικά της Οργάνωσης.
Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τους εθελοντές σας οι οποίοι προσφέρουν αθόρυβα τις υπηρεσίες τους; Με βάση την εμπειρία σας είναι ευαισθητοποιημένοι οι Έλληνες πάνω στο θέμα του εθελοντισμού;
Σήμερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι ελλείψεις και οι αυξανόμενες ανάγκες, καθιστούν αναγκαία την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη χώρα μας. Πλέον, είναι υπόθεση και τρόπος ζωής όλων μας να προσφέρουμε μέρος του χρόνου μας για το σύνολο. Ο εθελοντισμός "ανοίγει" πόρτες και αποφέρει οφέλη για όλους. Για τον ίδιο τον εθελοντή αποτελεί μια ευκαιρία να καλλιεργήσει προσωπικές δεξιότητές και ευαισθησίες, να εκπαιδευτεί σε νέες, να αναπτύξει μελλοντικές χρήσιμες επαγγελματικές ικανότητες, να αποτελέσει μέρος μιας δυναμικής ομάδας ανθρώπων και να λάβει την ικανοποίηση ότι συνεισφέρει στην άμεση βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων του. Στη ζωή μας σπάνια παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες να βοηθήσουμε κάποιον συνάνθρωπό μας... Μικρές ευκαιρίες, όμως, μας δίνονται καθημερινά.
Οι εθελοντές της ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΩΗΣ δίνουν πραγματικά ζωή στους ηλικιωμένους αξιοποιώντας αυτές ακριβώς τις καθημερινές ευκαιρίες. Χωρίς αυτούς, οι περισσότερες από τις Δράσεις μας δεν θα υπήρχαν και άλλες θα λειτουργούσαν ανεπαρκώς.
Χρωστάμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη!
Πού στοχεύετε ως Οργάνωση; Θεωρείτε ότι πετύχατε τους στόχους σας ή έχετε μακρύ δρόμο ακόμη μπροστά σας;
Οι στόχοι μας είναι:
• Η παροχή φροντίδας, προστασίας και ασφάλειας στους ηλικιωμένους.
• Η προσφορά ποιότητας ζωής και αξιοπρεπούς διαβίωσης στους ανθρώπους της 3ης και της 4ης ηλικίας, που ο σύγχρονος τρόπος ζωής τούς έχει καταδικάσει να ζουν ανενεργοί και στην ανασφάλεια. Μέσω των υπηρεσιών μας οι ηλικιωμένοι νιώθουν σιγουριά, είναι δημιουργικοί και αποτελούν ενεργά μέλη της οικογένειας τους και της κοινωνίας, χωρίς να αισθάνονται ότι γίνονται τροχοπέδη στις ζωές των άλλων.
• Ο σχεδιασμός, υλοποίηση και υποστήριξη προγραμμάτων κοινωνικής παρέμβασης ανεξάρτητα από την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των ηλικιωμένων.
• Η επιστημονική έρευνα για τη γήρανση στην Ελλάδα, η διάχυση της γνώσης στην κοινωνία και η ανάδειξη των προβλημάτων που βιώνουν τα άτομα 3ης και 4ης ηλικίας.
• Η προώθηση, ενδυνάμωση και πολύπλευρη στήριξη πρωτοβουλιών της Κοινωνίας των Πολιτών, η διάδοση του εθελοντισμού, της ιδέας του ενεργού πολίτη.
• Η μαρτυρία, στην οποία εντάσσεται κατά περίπτωση και η καταγγελία, καταπάτησης δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και κοινωνικής αδικίας, σύμφωνα με όσα ορίζει η ελληνική νομοθεσία και οι διεθνείς συμβάσεις, σε ελληνικούς και διεθνείς, πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς οργανισμούς και ενώπιον κάθε Αρχής.
• Η ουσιαστική συμβολή και συνδρομή σε εκείνους που έχουν την ευθύνη φροντίδας και προστασίας για τον ηλικιωμένο γονέα, συγγενή, γείτονα ή φίλο, καθώς μέσα από την υπηρεσία της Τηλεειδοποίησης τους εξασφαλίζουμε ασφάλεια και σιγουριά και μετατοπίζεται το βάρος της ευθύνης.
Πολλούς από αυτούς τους στόχους τους έχουμε επιτύχει. Όμως, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, αφού άλλωστε η καθημερινή πραγματικότητα διαφοροποιεί συνεχώς τους όρους και τις συνθήκες... Άλλωστε, δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης και συνέχισης της Οργάνωσης, εάν ισχυριζόμασταν ότι πετύχαμε τα πάντα και έχουμε κλείσει έτσι τον κύκλο μας.



ΠΗΓΗ: gnomihalkidikis.gr               Βάσω Β. Παππά

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ