Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Αστέριος Ροντούλης: «Σύνθημα μας το συνεταιρίζεσθε υγιώς».

Την Ξάνθη επισκέφτηκε το Σάββατο το απόγευμα ο Υφιπουργός Γεωργίας κ. Αστέριος Ροντούλης. Συνατήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Φ. Καραλίδη, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών οργανώσεων της περιοχής. Σκοπός του Υφιπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η ενημέρωση των κτηνοτρόφων σχετικά με τον νέο νόμο που θα ψηφισθεί στην Βουλή περί συνεταιρισμών.

Σύμφωνα με τον κ. Καραλίδη κλήθηκε ο κ. Υφυπουργός προκειμένου να δει και να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα των κτηνοτρόφων.
Καυτηρίασε, ο κ. Ροντούλης, χωρίς να ονομάσει, πολιτικούς κύκλους των Αθηνών οι οποίοι ενοχλούνται με τις πρωτοβουλίες του και τις επαφές του διά ζώσης με τα προβλήματα των κτηνοτρόφων ανά την Ελλάδα. Απαντώντας σε αυτά είπε χαρακτηριστικά: «Όλους αυτούς που με επικρίνουν έχω να τους δώσω μία απάντηση. Ξύδι. Να πίνουν ξύδι. Προσωπικά εμένα θα με βλέπουν σε όλη την Ελλάδα για να κάνω τέτοιες συσκέψεις».
Ο κ. Ροντούλης αναφέρθηκε στην τελευταία επίσκεψη του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Καραλίδη στο γραφείο του στην Αθήνα όπου και τον παρακάλεσαν να έρθει στην περιοχή προκειμένου να συναντηθεί με τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας προκειμένου να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα τους.
Μετέφερε τον χαιρετισμό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη και δεσμεύθηκε πώς αυτά που θα συζητηθούν με τους κτηνοτρόφους θα τα μεταφέρει στον Υπουργό.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του xanthitimes που αφορούσε προβλήματα που προέκυψαν στο Σέλερο μεταξύ νέων αγροτών και κτηνοτρόφων και τις εκτάσεις που παραχωρήθηκαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη στα πλαίσια του προγράμματος Γη για όλους» και που χρειάστηκε ακόμη και η παρέμβαση της αστυνομίας για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ακραίων καταστάσεων ο κ. Καραλίδης ανέφερε ότι σε αυτό το θέμα έγινε σπέκουλα από πολιτικούς που πρόσκεινται στην ΝΔ εννοώντας τον βουλευτή της ΝΔ Α. Κοντό ο οποίος μάλιστα κατέθεσε και σχετικό ρώτημα στον αρμόδιο Υπουργό. Χαρακτήρισε ψέμα τα όσα ανέφερε ο βουλευτής κ. Α. Κοντός λέγοντας ότι η περιοχή είναι δηλωμένη στο ΟΣΔΕ. Στην συνέχεια ανέφερε ότι είναι δημόσια έκταση και δεν είναι δηλωμένος βοσκότοπος. Παράτυπα οι κτηνοτρόφοι του Σελέρου πλήρωναν τα 100 ευρώ στο δήμο για βοσκότοπο. Χαρακτήρισε αυθαίρετες κατασκευές τα ποιμνιοστάσια που έχουν κατασκευαστεί στον ίδιο χώρο. Στο τυπικό μέρος της υπόθεσης σημείωσε δεν υπάρχει καμία παρατυπία από πλευράς Υπουργείου.
Παρεμβαίνοντας ο κ. Ροντούλης ανέφερε ότι στην υπόθεση υπάρχει το πολιτικό σκέλος και το τεχνοκρατικό σκέλος όπου ο κ. Καραλίδης έδωσε τις απαντήσεις.
Στην συνέχεια αναφερόμενος στο πρόγραμμα ο κ. Ροντούλης υπεραμύνθηκε την χρηστικότητα του προγράμματος «Γή σε όλους». Επεσήμανε στην συνέχεια ότι ο επιτόπιος έλεγχος είναι ευθύνη της Περιφέρειας καθώς και η ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Χαρακτήρισε το πρόγραμμα υψηλής αξιοπιστίας τόνισε πώς ποιος το αμφισβητεί μπορεί να το φέρει στη Βουλή.
Στο σοβαρό πρόβλημα των κτηνοτρόφων οι οποίοι είναι απλήρωτοι από τις γαλακτοβιομηχανίες το εντόπισε σε δύο βασικούς λόγους όπως στο υψηλό κόστος παραγωγής του γάλακτος και στον χρόνο πληρωμής του παραγωγού από τους εμπόρους γάλακτος.
Μία από τις κυριότερες λύσεις που πρότεινε ο κ. Ροντούλης είναι ισχυροί συνεταιρισμοί οι οποίοι κάνουν δυνατούς τους παραγωγούς και αυξάνετε η δυνατότητα διαπραγμάτευσης.
Μετά την ενημέρωση για τον σκοπό της επίσκεψής του συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων από την Περιφέρεια όπου και συζητήθηκαν θέματα όπως να τηρείτε ο ψηφισμένος νόμος που υποχρεώνει τις γαλακτοβιομηχανίες να πληρώνουν τους κτηνοτρόφους μέσα σε ένα μήνα από την στιγμή που παραδίδουν το γάλα τους, την παράταση αποπληρωμής των εντόκων δανείων, για την έλλειψη κτηνιάτρων, για την ανισότητα στην οικονομική ενίσχυση μεταξύ των αιγοπροβάτων και αγελάδων, για τον τρόπο φορολόγησης και άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ήταν πολλά τα ερωτήματα που τέθηκαν στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αστέριου Ροντούλη ο οποίος ο δεσμεύθηκε ότι πολλά από αυτά μπορούν να γίνουν με νομοθετική ρύθμιση.

πηγή: http://xanthitimes.gr/

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ