Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Την ερχόμενη εβδομάδα το χτύπημα από Moody’s, Fitch και S&P υποβαθμίζοντας την Ελλάδα σε selective default – Το πρόβλημα με τα collaterals των τραπεζών στην ΕΚΤ θα καλυφθεί προσωρινά από το ELA της ΤτΕ – Μετά θα έρθει αναβάθμιση

 Με την ενεργοποίηση των CACs δηλαδή των ρητρών συλλογικής δράσης που θα καταστήσουν την διαδικασία αναδιάταξης του χρέους με την συμμετοχή των ιδιωτών από εθελοντική υποχρεωτική θα σφραγιστεί το selective default δηλαδή η βαθμολογικού τύπου χρεοκοπία της Ελλάδος. Τα CACs θα ψηφιστούν στις 23 Φεβρουαρίου δηλαδή την Πέμπτη ενώ την Παρασκευή ξεκινάει η δημόσια προσφορά.
Η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς των ελληνικών ομολόγων από τους ομολογιούχους ολοκληρώνεται στις 9 Μαρτίου ενώ στις 12 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή ομολόγων.
Το όριο που έχει τεθεί για την συμμετοχή στα ομόλογα είναι 66,66% που σημαίνει ότι ανάλογα με την συμμετοχή θα ενεργοποιηθούν τα CACs.

Με βάση πληροφορίες οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch και S&P έχουν ήδη προετοιμαστεί εδώ και εβδομάδες για την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδος και σχεδιάζουν σχεδόν ταυτόχρονα να προχωρήσουν στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε selective default δηλαδή σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Να σημειωθεί ότι είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβεί ενδεχομένως και την άλλη εβδομάδα με την ενεργοποίηση της διαδικασίας του PSI+ ή το αργότερο στις 9 Μαρτίου που ολοκληρώνεται η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς.
Να σημειωθεί ότι μόνο από την διαδικασία απομείωσης και ανταλλαγής του χρέους οι οίκοι αξιολόγησης θα πρόβαιναν στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι το νέο haircut προσδιορίζεται σε 53,5% που σημαίνει ότι σε καθαρές παρούσες αξίες η απομείωση πλησιάζει το 73%.
Για τις ελληνικές τράπεζες αν χρησιμοποιούν και ορισμένα φορολογικά και άλλα τεχνάσματα ίσως τελικώς η απομείωση να διαμορφωθεί στο 64% με 65%.
Το PSI+ θα ξεκινήσει άμεσα από την στιγμή που πιθανότατα την Πέμπτη θα ψηφιστούν και τα CACs δηλαδή οι ρήτρες συλλογικής δράσης.
Με βάση το υπουργείο Οικονομικών στόχος είναι η συμμετοχή στο PSI+ να φθάσει τουλάχιστον στο 66%. Εν συνεχεία θα ενεργοποιηθούν τα CACs καθιστώντας την διαδικασία από εθελοντική, υποχρεωτική.
Στην διαδικασία της απομείωσης θα ενταχθούν ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 206 δις ευρώ.
Επίσης το PSI+ περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων με τους ιδιώτες να ανταλλάσουν τα υφιστάμενα με νέα ομόλογα που θα φέρουν κουπόνι 2% μέχρι το 2014, 3% μεταξύ 2015 και 2020 και 4,3% στη συνέχεια.
Επίσης οι κάτοχοι συγκεκριμένων ελληνικών ομολόγων θα ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν με νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα τα οποία θα έχουν ονομαστική αξία ίση με το 31,5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων καθώς και τίτλους του EFSF διάρκειας 24 μηνών, ονομαστικής αξίας ίσης με το 15% των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν.
Επίσης θα λάβουν τίτλους συνδεδεμένους με το ΑΕΠ της Ελλάδας, που θα έχουν αξία ίση με την ονομαστική των νέων ομολόγων. Οι τίτλοι αυτοί θα αποδίδουν ετήσιες καταβολές, αρχής γενομένης από το 2015, ίσες με το 1% της ονομαστικής τους αξίας, στην περίπτωση που το ονομαστικό ΑΕΠ υπερβεί ένα προκαθορισμένο όριο και η χώρα εμφανίζει θετική ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους υψηλότερη σε σχέση με στόχους που έχουν τεθεί.

Το selective default, το credit event τα CDS και μετά η αναβάθμιση

Το PSI+ θα οδηγήσει την Ελλάδα σε συντεταγμένη, επιλεκτική χρεοκοπία εντός ευρώ..
Αυτό προφανώς και θεωρείται αναμενόμενη διαδικασία καθώς έχει προαναγγελθεί από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Η υποβάθμιση σε default έχει νομική κυρίως διάσταση καθώς θα είναι διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις από την χρεοκοπία.
Η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών αλλά θα είναι μια βαθμολογικού τύπου χρεοκοπία που θα προκαλέσει credit event καθώς και για 3-4 εβδομάδες τα collaterlas των ελληνικών τραπεζών θα καταπέσουν από την ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ 73 δις ευρώ και από το ELA 43 δις ευρώ δηλαδή συνολικά 117 δις ευρώ.
Έναντι όλων αυτών έχουν κατατεθεί εγγυήσεις – collaterlas 145 δις ευρώ στην ΕΚΤ και στην ΤτΕ-.
Το σκέλος της ρευστότητας στην ΕΚΤ που θα καταρρεύσει προφανώς και θα βρεθεί κάποια φόρμουλα ώστε να αντικατασταθεί προσωρινά από την ΤτΕ μέσω του ELA.
Θα είναι ένα τεχνικό θέμα που δεν θα πλήξει την ρευστότητα των τραπεζών.
Όμως αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι μετά την υποβάθμιση θα έρθει αναβάθμιση του ελληνικού χρέους όμως θα έχει προηγηθεί απομείωση του χρέους σε ονομαστικές αξίες.
Άρα σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι παρά το haircut το ύψος των εγγυήσεων προς την ΕΚΤ και την ΤτΕ δεν θα μεταβληθεί καθώς αποδεχόντουσαν collaterlas π.χ. κρατικά ελληνικά ομόλογα με βάση τις παρούσες αξίες και όχι τις αρχικές ονομαστικές αξίες.
Τα ομόλογα διαπραγματεύονται με τεράστια haircut οπότε ίσως να βρουν και κερδισμένες οι τράπεζες από την διαδικασία στο σκέλος αυτό.

Θα έρθει και η αναβάθμιση

Μετά την αναμενόμενη υποβάθμιση της Ελλάδος στην κλίμακα C ή D δηλαδή σε καθεστώς default, σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας, η οποία προφανώς και θα αποτελεί ιστορική εξέλιξη καθώς ουδέποτε χώρα του δυτικού κόσμου χρεοκόπησε…οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s Standard and Poor’s και Fitch θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα έως 8 βαθμίδες πιθανότητα στην κλίμακα Β.
Η υποβάθμιση σε καθεστώς χρεοκοπίας της Ελλάδος θεωρείται μια αναμενόμενη εξέλιξη.
Ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος που θα παραμείνει σε καθεστώς default η Ελλάδα.
Ωστόσο στην επόμενη φάση οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα έως 8 βαθμίδες δηλαδή έως την κλίμακα Β.
Να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος στην κλίμακα B θα είναι απόρροια των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν τα οποία θα δοθούν στους ομολογιούχους δανειστές στα πλαίσια του PSI+.
Αυτά τα νέα ομόλογα θα πρέπει να αξιολογηθούν και θα φέρουν βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης. Αυτά τα νέα ομόλογα θα μπορούσαν να βαθμολογηθούν έως την κλίμακα Β.
Η υποβάθμιση της Ελλάδος με βάση το αρχικό σχέδιο θα οδηγήσει την ISDA δηλαδή την Διεθνή Ένωση Swaps και παραγώγων να πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός, συμβάλλοντας στην πληρωμή των CDS.

Ποια είναι τα μέλη της ISDA Ευρώπης που θα αξιολογήσουν αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα

Voting Dealers
Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS
Consultative Dealers
Citibank
The Royal Bank of Scotland
Voting Non-dealers
BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision


πηγή: bankingnews.gr

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ