Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

"Κούρεμα" σε ΕΛΓΑ και εξισωτική αποζημίωση αγροτών

Αποκαλύψεις για το «κούρεμα» ύψους 26 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έκανε από το βήμα της Βουλής, ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αστέριος Ροντούλης.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, ο εφαρμοστικός νόμος του νέου Μνημονίου, ο οποίος ψηφίστηκε προχθές βράδυ, εκτός από την περικοπή χρημάτων της εξισωτικής αποζημίωσης κόβει και 26 εκατ. ευρώ από την χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, ο κ. Ροντούλης αναφερόμενος στις περικοπές που προβλέπει το νέο μνημόνιο για τον αγροτικό τομέα, δήλωσε ότι η μείωση κατά 26 εκατ. ευρώ των επιχορηγήσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αφορά τα κονδύλια προς τον ΕΛΓΑ.
«Προφανώς, κάποιοι θεώρησαν ότι είναι πλούσιος πλέον ο ΕΛΓΑ, ότι δεν χρειάζεται τα χρήματα αυτά, διότι μπορεί να δίνει δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις στους παραγωγούς, πράγμα που γνωρίζουμε ότι μόνο αληθές δεν είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την περικοπή κατά 60 εκατ. ευρώ των κονδυλίων για την εξισωτική αποζημίωση, ο κ. Αστέριος Ροντούλης δήλωσε:
«Η εξισωτική αποζημίωση ανέρχεται στο ποσό των 140 - 145 περίπου εκατομμυρίων ευρώ και προέρχεται από εθνικούς πόρους. Φανταστείτε, λοιπόν, η περικοπή αυτή των 60 εκατ. ευρώ πόσο θα πλήξει την εξισωτική αποζημίωση που δίδεται σε Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους. Και όταν μιλάμε για εξισωτική αποζημίωση, γνωρίζει πολύ καλά ο παρακαθήμενος Υφυπουργός κ. Δριβελέγκας, μιλάμε για ενισχύσεις που δίδονται σε Έλληνες παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην ορεινή χώρα, στην ορεινή Ελλάδα σε μειονεκτικές περιοχές. Ποιους πάτε να χτυπήσετε, λοιπόν, κύριοι της Κυβέρνησης; Τους ανθρώπους που μοχθούν καθημερινά μέσα στο μαντρί; Τους ανθρώπους που μοχθούν στο χωράφι και μάλιστα σε περιοχές με γεωγραφικά μειονεκτήματα; Αυτές τις οικογένειες πάτε να πλήξετε;».
Η παραπάνω είδηση για περικοπή 26 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ – αν πράγματι ισχύσει – γεννά το ερώτημα αν η περικοπή αυτή θα επηρεάσει την ικανότητα του ΕΛΓΑ να αποζημιώνει τους αγρότες, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του οργανισμού προέρχεται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των παραγωγών.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ