Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

"Γραμμή Ζωής": Στην υπηρεσία της Τρίτης Ηλικίας | VIMA Online

Οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας είναι μέλη της κοινωνίας μας, είναι οι δικοί μας άνθρωποι, τα άτομα της διπλανής πόρτας. Δυστυχώς όμως πολλές φορές δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει μέσα από αυτή την πόρτα , το εάν βρίσκονται σε κίνδυνο- φαινόμενο πολύ συχνό πλέον-, η ακόμα και εάν έχουν ανάγκη κάτι το οποίο εμείς το θεωρούμε δεδομένο η απλό. Στην συνέντευξή της στο VIMAONLINE και στη Θάλεια Χούντα η εκπρόσωπος Τύπου της "Γραμμής Ζωής" κ. Πελίνα Θεοδοσίου εξηγεί πως η Γραμμή... ανοίγει αυτή την πόρτα.

Για ποιό σκοπό δημιουργήθηκε η "Γραμμή Ζωής" και ποιούς συμπολίτες μας εξυπηρετεί;
Ο στόχος της ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΩΗΣ, από το 2006 που ιδρύθηκε, ήταν και παραμένει να σχεδιάζουμε, να υλοποιούμε και να υποστηρίζουμε προγράμματα δράσης, στην κατεύθυνση της εξασφάλισης μιας ποιοτικής και αξιοπρεπούς διαβίωσης της πιο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας. Φροντίδα, προστασία,
αίσθημα ασφάλειας είναι αυτά που προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ηλικιωμένους. Εθελοντισμός, ενεργοποίηση της κοινωνίας, αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επικοινωνίας, είναι τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να το πετύχουμε.

Ποιά κατάσταση επικρατεί στην Ελλάδα σήμερα;
Οι άνθρωποι που μας χάρισαν τη ζωή, που πρόσφεραν για πολλά χρόνια σ’ αυτό τον τόπο, δεν αισθάνονται «τιμημένοι» από την Πολιτεία και - τελευταία - χάνουν μέρα με τη μέρα και την αξιοπρέπειά τους. Αισθάνονται μόνοι, ανασφαλείς και εγκαταλειμμένοι. Οι δομές του κράτους είναι σχεδόν ανύπαρκτες και στην καλύτερη περίπτωση ανεπαρκείς. Τα προγράμματα που αφορούν ηλικιωμένους συνεχώς αποδυναμώνονται, οι δομές στο χώρο της Υγείας είναι ανύπαρκτες, η αξιοπρέπειά τους καταρρακώνεται καθημερινά σε ατέλειωτες ουρές και το βιοτικό τους επίπεδο συνεχώς μειώνεται. Οι δράσεις και τα προγράμματα της ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΩΗΣ στοχεύουν στην αναπλήρωση αυτού ακριβώς του κενού.

Ποιές ανάγκες καλείται να καλύψει η "Γραμμή Ζωής";
Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ έρχεται να καλύψει το κενό που η Ελληνική Πολιτεία δημιουργεί λειτουργώντας ανεύθυνα, χωρίς οργάνωση και ανάλγητα, έναντι των ηλικιωμένων. Βασισμένη στην εθελοντική προσφορά, η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, προσπαθεί για την παροχή φροντίδας, προστασίας και ασφάλειας στους ηλικιωμένους, την προσφορά ποιότητας ζωής και αξιοπρεπούς διαβίωσης στους ανθρώπους της 3ης και της 4ης ηλικίας που ο σύγχρονος τρόπος ζωής τούς έχει καταδικάσει να ζουν, ανενεργοί και στην ανασφάλεια.

Μέσω των υπηρεσιών μας οι ηλικιωμένοι νιώθουν σιγουριά, είναι δημιουργικοί και αποτελούν ενεργά μέλη της οικογένειας τους και της κοινωνίας, χωρίς να αισθάνονται ότι γίνονται τροχοπέδη στις ζωές των άλλων.

Πείτε μας δυο λόγια για τις δράσεις σας
Από τις πιο σημαντικές δράσεις, είναι η δημιουργία της υπηρεσίας «Τηλεειδοποίηση», μέσω της οποίας, δίνεται η δυνατότητα στους ηλικιωμένους να επικοινωνούν άμεσα με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, αμφίδρομα και με ανοιχτή ακρόαση, πατώντας απλά το «κόκκινο κουμπί», 24ώρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τη θέση τους ή να επιλέξουν οποιοδήποτε αριθμό. Κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, γενικοί ιατροί και εθελοντές γείτονες), το οποίο έχει άμεση πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο κάθε ηλικιωμένου, ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε ανάγκη ή επιθυμία του.

Ακόμα και σε περίπτωση που ο ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να απαντήσει, η Γραμμή Ζωής ειδοποιεί και στέλνει την αναγκαία βοήθεια:
συγγενικό πρόσωπο, εθελοντή γείτονα, ασθενοφόρο, Άμεση Δράση, Πυροσβεστική. Η Γραμμή Ζωής πρωτοπορεί παγκοσμίως και είναι το μοναδικό σωματείο, το οποίο παρέχει την υπηρεσία δωρεάν στους ηλικιωμένους. Μέχρι σήμερα έχει παραδώσει δωρεάν πάνω 1045 συσκευές

Τηλεειδοποίησης σε ηλικιωμένα άτομα, με την οικονομική υποστήριξη εταιριών, ιδρυμάτων και απλών ιδιωτών, ενώ η λίστα αναμονής των ενδιαφερόμενων υπερβαίνει τους 3.500 ηλικιωμένους.

Το πρώτο συντονιστικό πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων που λειτουργεί σε χώρα της Ευρώπης βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή στη χώρα μας.

Πρόκειται για το Silver Alert, ένα εθνικό σύστημα δημόσιας κοινοποίησης και μετάδοσης πληροφοριών, που αφορά στην αναζήτηση ενήλικων αγνοουμένων, άνω των 65 ετών. Το Silver Alert ενεργοποιεί άμεσα τα αντανακλαστικά των πολιτών σε περαστικά εξαφάνισης με σκοπό να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος εντοπισμού. Αφίσες και μηνύματα στις φωτεινές επιγραφές των σταθμών μέσων μαζικής μεταφοράς και των μεγάλων οδικών αρτηριών, μηνύματα σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και στα social media, βοηθούν στη γρηγορότερη ενημέρωση των πολιτών.

Τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου λειτουργίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς από την 12/04/2011, πρώτη ημέρα λειτουργίας του προγράμματος, μέχρι την 30/04/2012 ενεργοποιήθηκαν εξήντα ένα (61) SILVER ALERTS και έχουν εντοπισθεί σαράντα επτά (47) εξαφανισθέντες ηλικιωμένοι. Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι εντοπίστηκαν εκατόν τριάντα (130) ηλικιωμένοι λίγο πριν εκδοθεί Silver Alert, ενεργοποιώντας ουσιαστικά την αντίστροφη λειτουργία του.

Ο «ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ», είναι ακριβώς ο «καλός φίλος» που σπάει την απομόνωση των ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη. Η προσφορά του «ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ» ξεκινάει με την απλή συντροφιά για ορισμένες ώρες και ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας και της σιγουριάς στον ηλικιωμένο που δεν είναι πια μόνος.

Το ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΟΥΜΠΙ, το πρόγραμμα του ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ, η Εθνική Γραμμή SOS 1065 για τους ηλικιωμένους, η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ, η ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, δίνουν στους ηλικιωμένους το αίσθημα της ασφάλειας, τους βγάζουν από την απομόνωση, εξυπηρετούν τις
ανάγκες τους και τους δίνουν την πραγματική αίσθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, ενώ το SILVER ALERT HELLAS, το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ, αποτελεί πραγματικό συναγερμό για το κοινωνικό σύνολο κάθε φορά που ένας ηλικιωμένος έχει την ανάγκη μας.

Επίσης, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των ημερών λόγω της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευπαθής ομάδα των ηλικιωμένων, οι οποίοι είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται δραματικά, που είδαν δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος και εντεινόμενη βία με αποτέλεσμα την - σε πολλές περιπτώσεις - πλήρη αίσθηση μοναξιάς και αδυναμίας, αναπτύξαμε δύο επισιτιστικά προγράμματα. Το «Προσφέρουμε τροφή σε εκείνους που μας ανέθρεψαν» απευθύνεται σε ανθρώπους που περνούν δύσκολα οικονομικά, ενώ το «Κάθε μέρα δίπλα τους» απευθύνεται σε άπορους ηλικιωμένους και στηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Σ. Λάτση και την Τράπεζα Τροφίμων- Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας.

Τι ρόλο παίζει ο Εθελοντισμός στο έργο της οργάνωσης σας;
Σήμερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι ελλείψεις και οι αυξανόμενες ανάγκες, καθιστούν αναγκαία την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη χώρα μας. Πλέον είναι υπόθεση και τρόπος ζωής όλων μας να προσφέρουμε μέρος του χρόνου μας για το σύνολο. Ο εθελοντισμός «ανοίγει» πόρτες και αποφέρει οφέλη για όλους.

Για τον ίδιο τον εθελοντή αποτελεί μια ευκαιρία να καλλιεργήσει προσωπικές δεξιότητές και ευαισθησίες, να εκπαιδευτεί σε νέες, να αναπτύξει μελλοντικές χρήσιμες επαγγελματικές
ικανότητες, να αποτελέσει μέρος μιας δυναμικής ομάδας ανθρώπων και να λάβει την ικανοποίηση ότι συνεισφέρει στην άμεση βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων του. Στη ζωή μας σπάνια παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες να βοηθήσουμε κάποιον συνάνθρωπό μας...

Μικρές ευκαιρίες, όμως, μας δίνονται καθημερινά. Οι εθελοντές της ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΩΗΣ, δίνουν πραγματικά ζωή στους ηλικιωμένους αξιοποιώντας αυτές ακριβώς τις καθημερινές ευκαιρίες. Χωρίς αυτούς, οι περισσότερες από τις Δράσεις μας δεν θα υπήρχαν και άλλες θα λειτουργούσαν ανεπαρκώς. Χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη!


πηγή:   VIMA Online

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ