Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Πρόταση - τομή από Προκόπη για τα ασφαλιστικά ταμεία



(parapolitika.gr)

Νέα σημαντική παρέμβαση , στηριζόμενος σε αποκαλυπτικά στοιχεία για το εύρος του «ξεφορτώματος» ελληνικών ομολόγων που πραγματοποίησαν οι ξένες τράπεζες την περίοδο 2010-2011, πραγματοποιεί ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στην Δημοκρατία, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (BIS) οι αλλοδαπές τράπεζες (κυρίως γερμανικές, γαλλικές , αγγλικές) με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος , κατά την πρώτη περίοδο ένταξη της χώρας μας στο ΔΝΤ και πριν ακόμη αποφασιστεί το PSI, απαλλάχτηκαν από τους ελληνικούς τίτλους τους οποίους αγόρασαν οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.
Ο Προβόπουλος δε, αφού κατηύθυνε τις αγορές σε ομόλογα και όχι σε έντοκα γραμμάτια που δεν επηρεάστηκαν από το «κούρεμα». Έτσι οι ζημιές που υπέστη ελληνικό χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό σύστημα ήταν τεράστιες από το «κούρεμα» καθώς ο όγκος των ομολόγων που περιήλθε στα χαρτοφυλάκια τους ανήλθε σε 120 δις ευρώ!

Κι ενώ λοιπόν, Ρουμελιώτης ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, έλεγε από την αρχή ότι το πρόγραμμα δεν έβγαινε και σε συμφωνία με τον Στρος Καν προσπαθούσαν από τότε να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του χρέους, τελικά Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου σε συμφωνία με τους τροϊκανούς (σς και με ένα σωρό κερδοσκόπους από πίσω τους) καθυστέρησαν 1,5 χρόνο με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες και τα Ταμεία να φορτωθούν τέτοιας έκτασης ζημιά η οποία θα αποδειχτεί τις επόμενες εβδομάδες καθώς ο Στουρνάρας έχει αποφασίσει να απαντήσει στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του πρώην υπουργού και να δημοσιοποιήσει τη λίστα με τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων ( ντόπιοι και ξένοι) της περιόδου 2008-2012. Όπως αναφέρει ο καθηγητής :
«Αν από τα στοιχεία που θα μου κοινοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιωθεί ότι με ευθύνη και της Τρόικας η καθυστερημένη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους επέτρεψε σε αλλοδαπές τράπεζες να μετακυλίσουν μεγάλο μέρος του βάρους από το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες και στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία, τότε η Κυβέρνηση και κυρίως ο Υπουργός Οικονομικών μπορούν πλέον, στο πλαίσιο της υπό την ευρεία του όρου έννοια αναδιαπραγμάτευσης, ν’ απαιτήσουν από την Τρόικα και τούτο:
Όπως δέχθηκε την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών –και ορθώς, γιατί χωρίς την ανακεφαλαιοποίηση αυτή το τραπεζικό μας σύστημα θα κατέρρεε με ευθύνη και της Τρόικας- έτσι πρέπει να δεχθεί μια μορφή «ανακεφαλαιοποίησης» και των Ασφαλιστικών μας Ταμείων. Δηλαδή δραστική αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν με το να επωμισθούν το βάρος του «κουρέματος» των ομολόγων, τα οποία βρέθηκαν στα χαρτοφυλάκιά τους. Χωρίς μάλιστα δική τους απόφαση και ευθύνη, όπως προείπα.
Και προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών μπορούν να επικαλεσθούν επιπροσθέτως, έναντι της Τρόικας, τις βασικές αρχές του κοινωνικού κράτους και της κοινοτικής αλληλεγγύης, οι οποίες αποτελούν πραγματικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Με απλές λέξεις πρέπει να τονισθεί προς την Τρόικα ότι όπως –ορθώς, καθώς είπα- στηρίχθηκε το τραπεζικό μας σύστημα έτσι πρέπει να στηριχθεί και το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα. Διότι η κατάρρευση του τελευταίου συνεπάγεται, μοιραία, κοινωνική έκρηξη, με ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για τη Χώρα μας αλλά για όλη την ευρωζώνη».
ΠΗΓΗ:  PARAPOLITIKA.GR._ΔΓ

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ