Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΥΡΩ Η ΒΕΝΖΙΝΗ!

Η θερινή κερδοσκοπία στα καύσιμα συνεχίζεται, με μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές της βενζίνης στα νησιά. Το ράλι... ξεκίνησε ξανά, έπειτα από μια... ανάπαυλα 30 ημερών
«Καπέλο» από 11,5 έως και 20,9 λεπτά το λίτρο βάζει στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης η αλυσίδα εμπορίας και λιανικής, συνεχίζοντας και φέτος τη θλιβερή παράδοση της θερινής κερδοσκοπίας.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές της βενζίνης συνεχίζουν την ανοδική κούρσα λόγω της αποδυνάμωσης του ευρώ έναντι του δολαρίου και των αυξήσεων των διεθνών τιμών των καυσίμων.
Το αποτέλεσμα είναι η μέση τιμή της αμόλυβδης να έχει ανέβει κατά 10,9 λεπτά το λίτρο τις τελευταίες 37 ημέρες.
Ασταμάτητα, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται και η τιμή έχει πια διαμορφωθεί στο 1,772 ευρώ το λίτρο. Η ακριβότερη βενζίνη βρίσκεται στο 1,981 ευρώ.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, το ράλι... ξεκίνησε ξανά, έπειτα από μια... ανάπαυλα 30 ημερών, στις 3 Ιουλίου. Τότε η τιμή ήταν στο 1,663 ευρώ το λίτρο.
Οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ) διαπιστώνουν ότι η ισοτιμία ευρώ ? δολαρίου έχει γείρει υπέρ του αμερικανικού νομίσματος κατά περίπου 13% σε σχέση με πέρυσι, ενώ την... πυροδότηση προκαλούν και οι διεθνείς τιμές των καυσίμων.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως σε μέσα επίπεδα το μεικτό περιθώριο κέρδους στην εμπορία και τη λιανική έχει μειωθεί στα 7 με 7,4 λεπτά το λίτρο, από 10 λεπτά που ήταν στα τέλη του Ιουνίου.
Αποκλίσεις
Ωστόσο, τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων αναδεικνύουν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές της βενζίνης στα νησιά. Ετσι, στο Λασίθι η μέση τιμή είναι 1,887 ευρώ το λίτρο όταν η πανελλαδική μέση τιμή είναι 1,772 ευρώ, δηλαδή διαφορά 11,5 λεπτών το λίτρο. Και σε άλλα νησιά, όπως στην Κεφαλονιά, το «καπέλο» κυριαρχεί.
Για παράδειγμα, η μέση τιμή είναι στο 1,867 ευρώ το λίτρο και είναι υψηλότερη κατά 9,5 λεπτά το λίτρο.
Η «ψαλίδα» είναι επίσης μεγάλη και σε άλλα νησιά. Στη Σάμο η μέση τιμή είναι 1,859 ευρώ το λίτρο και πωλείται ακριβότερα 8,5 λεπτά το λίτρο σε σχέση με την πανελλαδική τιμή.
Στο Ρέθυμνο και τα Χανιά η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται στο 1,856 ευρώ το λίτρο και το «καπέλο» είναι της τάξης των 8,4 λεπτών το λίτρο.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Στο 1,981 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη
Σε νησιά, όπως και σε άλλες περιοχές υπάρχουν επίσης και πιο ακραίες περιπτώσεις. Δηλαδή βενζινάδικα που πουλάνε ακόμη πιο ακριβά.
Ετσι, χιλιάδες παραθεριστές αναγκάζονται να χρυσοπληρώσουν την αμόλυβδη για το γέμισμα του ρεζερβουάρ του ΙΧ τους, ανεβάζοντας στα ύψη το κόστος των θερινών διακοπών τους.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, ότι στις Κυκλάδες η αμόλυβδη έχει... εκτοξευθεί ακόμη και στο 1,981 ευρώ το λίτρο. Το «καπέλο» είναι 20,9 λεπτά το λίτρο. Αλλά και στον Πειραιά υπάρχει πρατήριο με τιμή στο 1,96 ευρώ το λίτρο, με αποτέλεσμα σε σχέση με τη μέση πανελλαδική τιμή να υπάρχει διαφορά 18,8 λεπτά το λίτρο. Αδικαιολόγητα υψηλές τιμές υπάρχουν και στις περιοχές του Εβρου, του Λασιθίου, του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου, των Δωδεκανήσων, της Σάμου, της Μαγνησίας και της Αρκαδίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι τιμές κυμαίνονται από 1,94 μέχρι και 1,96 ευρώ το λίτρο.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ