Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Γερμανικό "κούρεμα" σε φάρμακο για καρκινοπαθείς!

«Ουκ αν λάβεις παρά του μη… πληρωθέντος», λένε οι Γερμανοί της φαρμακοβιομηχανίας Merck στo ελληνικό σύστημα Υγεία, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης του Έλληνες καρκινοπαθείς! Αυτό εν ολίγοις γνωστοποίησε πριν από μερικά 24ωρα ο οικονομικός διευθυντής (chief financial officer) της εταιρείας Matthias Zachert, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στη σαββατιάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Boerse-Zeitung και στην οποία είπε μεταξύ άλλων ότι η Merck θα διακόψει την προμήθεια των δημόσιων νοσοκομείων με το αντικαρκινικό σκεύασμα Erbitux!
Αν αναρωτιέστε για το λόγο που οι Γερμανοί προχωρούν σε αυτή την κίνηση η απάντηση είναι περίπου γνωστή και εξόχως κυνική: τα σχετικά ρεπορτάζ των γερμανικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Merck επηρεάστηκε από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αφού είχε δεχτεί –όπως και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες- ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως αντιστάθμισμα ανεξόφλητων οφειλών. Μάλιστα, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας ισχυρίστηκε ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δραστηριοποιείται η Merck υπήρξε αντίστοιχο πρόβλημα, με τη διαφορά όπως είπε –αναφέροντας το παράδειγμα της Ισπανίας- ότι άλλες κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα μείωσης των οφειλών προς τους φαρμακοβιομηχάνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντικαρκινικό σκεύασμα Erbitux παρουσιάζει τόσο μεγάλη ζήτηση, που το κατατάσσει δεύτερο από άποψη κερδών στη σχετική λίστα των προϊόντων που παράγει η γερμανική εταιρεία.

Για άλλη μία φορά, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι τα κέρδη και οι ισολογισμοί μπαίνουν πάνω από τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Το λέμε αυτό όχι γιατί είναι υποχρεωμένη μια εταιρεία, ελληνική ή ξένη, να πουλάει τα προϊόντα της (όποια κι αν είναι αυτά) τζάμπα, αλλά γιατί αν δεν μας απατά η μνήμη μας αλλά υπόσχονταν οι Γερμανοί της Merck μερικούς μήνες πριν. Και αναφερόμαστε στην περίπτωση του περασμένου Ιουνίου, όταν μία άλλη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία, η Biotest, (σ.σ.: εξάγει και στην Ελλάδα πλάσμα αίματος για τη θεραπεία σοβαρών εγκαυμάτων, αιμοφιλία ή τετάνου), ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις παραδόσεις των φαρμακευτικών προϊόντων της προς την Ελλάδα. Τότε άλλες γερμανικές φαρμακευτικές εταιρείες (συμπεριλαμβανομένης της Merck) είχαν κατακρίνει την απόφαση της Biotest, ισχυριζόμενες ότι παρά τις δυσκολίες πληρωμής του ελληνικού συστήματος Υγείας προς τους προμηθευτές του, θα πρέπει οι τελευταίοι να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την Ελλάδα με φάρμακα. Αλλά για αυτό είναι τα μεγάλα λόγια… Για να ξεχνιούνται…

πηγή: Η ΑΠΟΨΗ

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ