Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Το Πρωτοδικείο ανακάλεσε απόφαση διαθεσιμότητας δημοσίου υπαλλήλου

«Φρένο» στο μέτρο της διαθεσιμότητας που εφαρμόζεται ήδη για τους εργαζόμενους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, βάζει το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Με την δικαστική απόφαση που εκδόθηκε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, διατάσσεται η επαναπρόσληψη συμβασιούχου και η καταβολή σε εκείνη του 100% του μισθού της και όχι του 75% όπως συμβαίνει με τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για εργαζόμενη στο Δήμο Αιγάλεω μητέρα δυο ανηλίκων παιδιών, η οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα και προσέφυγε κατά του μέτρου στη Δικαιοσύνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό της απόφασης , την οποία εξέδωσε ο πρόεδρος Πρωτοδικών Δημήτρης Βλάχος. Στην απόφασή του αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Mε την αναστολή και στη συνεχεία την κατάλυση των συμβάσεων εργασίας που επιβάλλει ο ν.4093/2012,χωρίς να εκτιμώνται οι ανάγκες των εργαζομένων αλλά και χωρίς συγκριτική αξιολόγηση για την επιλογή αυτών που τίθενται σε διαθεσιμότητα, ο εργαζόμενος αποστερείται των υλικών όρων της ύπαρξης του και μάλιστα υπό συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης ανεργίας, οι οποίες καθιστούν την ανεύρεση άλλης εργασίας πρακτικά αδύνατη».

Στην απόφαση γίνεται αναφορά και στην μείωση κατά 25% του μισθού των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, σημειώνοντας πως η νέα αυτή περικοπή επιφέρει δραστική μείωση του βιοτικού επιπέδου του

εργαζομένου, η οποία έρχεται σε συνέχεια των επανειλημμένων περικοπών αποδοχών που επέφεραν τα δυο τελευταία χρόνια, τρεις νόμοι».

Πρόκειται για μια ακόμη δικαστική απόφαση που θέτει εν αμφιβόλω τη διαθεσιμότητα. Πρόσφατα το Μονομελές Πρωτοδικείου Χρίου εξέδωσε απόφαση για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων του Δήμου Χίου που είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Η πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων αφού μελέτησε προηγουμένως αναλυτικά τα επιχειρήματα των αντίδικων. Έτσι με τις υπ’ αριθμόν 35, 36 και 37 αποφάσεις του 2013, το δικαστήριο αποφάσισε, να δεχθεί την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, να υποχρεώσει τον Δήμο Χίου να αποδεχθεί τις υπηρεσίες των αιτούντων με τους αρχικούς όρους πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής. Επίσης καταδίκασε το Δήμο Χίου σε χρηματική ποινή ύψους 100 ευρώ για κάθε ημέρα που δεν αποδέχεται τις υπηρεσίες των εργαζομένων.

πηγή: protothema.gr

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ