Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Εσείς τσακωνόσαστε;



Γράφει ο
Κωνσταντίνος Νίκου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας


«Συχνά με το σύντροφό μου, ενώ αγαπιόμαστε, νοιώθω ότι δεν σέβεται τις ανάγκες μου και καταλήγουμε να τσακωνόμαστε».
Οι διαφωνίες στα ζευγάρια φαίνεται να είναι ένα συχνό φαινόμενο που δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα αρνητικό. Κάθε πλευρά επιθυμεί και έχει κάθε δικαίωμα να καλύπτονται οι ανάγκες της μέσα σε μια σχέση και, αυτό είναι ένα υγιές ζητούμενο.

Από την άλλη όμως, οι συγκρούσεις και οι φιλονικίες, όταν γίνονται συχνό φαινόμενο, πληγώνουν τις δύο πλευρές και τραυματίζουν τη σχέση. Αισθανόμαστε απογοήτευση, ματαίωση, θυμό που συχνά δεν τον εκφράζουμε και αυτός διογκώνεται ή ακόμα και λύπη που με τον καιρό βαθαίνει. Μοιραία, αν δεν αλλάξει κάτι στην ψυχική επικοινωνία ενός ζευγαριού, έρχεται η απομάκρυνση κι συναισθηματική απόσταση.
Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή ενός ενήλικα. Στις σχέσεις μας εκδηλώνουμε τον εσωτερικό μας εαυτό και συχνά φέρνουμε ξανά στο προσκήνιο, όσα κουβαλάμε από την τρυφερή παιδίκή μας ηλικία.
Τα αρνητικά βιώματα και συναισθήματα, όσο κι αν μειώνεται η ένταση τους με το χρόνο, όταν δεν επιλύονται, παραμένουν εκεί, ζητούν διέξοδο και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον μιας σχέσης. Αν υποτιμήσουμε τη δυναμική και τη σημασία τους, τότε εκείνα δυναμώνουν, μας αποσπούν την προσοχή, μουδιάζουν τις αισθήσεις, και μας οδηγούν στο να βιώνουμε τη ζωή μας παρασιτικά κι όχι με όλη την ενέργεια και τη χαρά που της αναλογεί.
Αν αφήσουμε το χρόνο να περνά και τα πράγματα στην τύχη τους, πολύ συχνά η ζωή μας θα μοιάζει σαν να τη ζούμε μέσα από το προσωπείο ενός απόμακρου παρατηρητή. Θα μας φαίνεται σαν να περνάει χωρίς εμείς οι ίδιοι να έχουμε κάποια συμμετοχή, σαν να μην τη ζούμε έτσι όπως πραγματικά θα θέλαμε.
Όπως, χρειαζόμαστε γνώσεις και εκπαίδευση σε κάθε μας δραστηριότητα και προσπάθεια, παρόμοια για όλες μας τις σχέσεις, φιλικές, επαγγελματικές, οικογένειακές, έτσι και για τις ερωτικές χρειαζόμαστε γνώσεις και εκπαίδευση.
Αν δεν αναγνωρίσουμε τα ευάλωτα μας σημεία, αν δεν δώσουμε χρόνο και ενέργεια στην εκπαίδευση και την αυτογνωσία μας, το παρελθόν θα ορίζει την συμπεριφορά μας και θα προσβάλει κάθε σημαντική μας σχέση.
Το καλό νέο είναι ότι ο καθένας μας που βρίσκεται σε μια σχέση και το κάθε ζευγάρι, μπορεί να αναζητήσει και να λάβει την ανάλογη εκπαίδευση και ψυχολογική ενδυνάμωση, ώστε να γνωρίζει τον κατάλληλο τρόπο επικοινωνίας για να ξεπερνάει τις συγκρούσεις ή διαφωνίες αλλά και, να επιλύει σε σύντομο χρόνο τις συναισθηματικές δυσκολίες που εμφανίζονται μέσα σε μια σχέση.

Κωνσταντίνος Νίκου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Συμβουλευτική Σχέσεων - Συμβουλευτική Γονέων
Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Σεμιναρίων για Γονείς & Δασκάλους από τον Διεθνή Οργανισμό «Gordon Training International» & τη «Gordon Hellas».


ΠΗΓΗ: emedi.gr

Σας υπενθυμίζουμε την ειδική προσφορά από το doctoranytime για την 1η επίσκεψη
Συμβουλευτικής-Ψυχολογικής Στήριξης Εντελώς Δωρεάν,
πληροφορίες στο παρακάτω link
http://www.doctoranytime.gr/search/iatroi/Symvoulos-psychikis-ygeias/ATTIKI/ELLINIKO
ή κλείστε την 1η σας συνάντηση στο 210 72 11 953 και στο 6944 841313

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ