Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Flow magazine: Γραμμή Ζωής, σταθερά δίπλα στους ηλικιωμένους

 Μία από τις λίγες Μη Κυβερνητικές Οργάνωσεις, που απασχολείται με θέματα ηλικιωμένων και πρακτικά ζητήματα της ζωής τους, είναι η Γραμμή Ζωής. Πρόκειται για μια οργάνωση, που δίνει βάση στο ευαίσθητο θέμα των ανθρώπων τρίτης ηλικίας (65 και άνω), που καλύπτουν το 23% του πληθυσμού της χώρας. Για τα προγράμματα και τις στιγμές της οργάνωσης, μιλάει στο flowmagazine.gr ο πρόεδρος της Γραμμής Ζωής, κ. Γεράσιμος Κουρούκλης.Στόχοι της οργάνωσης
Στόχοι της Γραμμής Ζωής είναι η παροχή φροντίδας, προστασίας και ασφάλειας σε ηλικιωμένους καθώς και η προσφορά ποιοτικής και αξιοπρεπούς διαβίωσης στους ανθρώπους της 3ης και της 4ης ηλικίας. Όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει η δημοσιογράφος κ. Πελίνα Θεοδοσίου, υπεύθυνη τύπου και ενημέρωσης της Γραμμής Ζωής: «Αυτοί οι άνθρωποι ξεχνιούνται. Μια απλή κίνηση για καλημέρα στον ηλικιωμένιο γείτονά μας είναι αρκετή για να τους τονώσετε το αίσθημα ασφάλειας».
Για το λόγο αυτό προσπαθούν να εξελίσσουν το σχεδιασμό αλλά και εν συνεχεία την υλοποίηση και υποστήριξη των προγραμμάτων κοινωνικής παρέμβασης για τους ηλικιωμένους. «Όσο είναι δυνατόν να βοηθάμε το συνάνθρωπό μας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουρούκλης στο flowmagazine.gr.
Προγράμματα
Ένας στους τρεις ανθρώπους (1/3) άνω των 60 ετών, υποφέρει από μοναξιά, ενώ μέχρι το 2050 ο αριθμός των ηλικιωμένων στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 240%. Με αφορμή τα παραπάνω, η Γραμμή Ζωής «τρέχει» αυτή τη στιγμή τα ακόλουθα προγράμματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πάγια από την ίδρυση της οργάνωσης:
Α) Επισιτιστικό πρόγραμμα, που αφορά άπορα άτομα ή όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Το πρόγραμμα αυτό με τίτλο «Κάθε μέρα δίπλα τους», εφαρμόζεται από τον Απρίλιο του 2012 και έχει ετήσια διάρκεια. Πραγματοποιείται με τη σύμπραξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Τράπεζας Τροφίμων - Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας. Οι άνθρωποι της οργάνωσης, πηγαίνουν ένα κουτί με τρόφιμα διάρκειας ενός μήνα στα συγκεκριμένα σπίτια. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων είναι οι αρμόδιες για να τους τα υποδείξουν. Εκεί, οι άνθρωποι της οργάνωσης, εκτός από την απλή διανομή, κάνουν επαφή με τα άτομα και τα στηρίζουν ψυχολογικά.
Γραμμή Ζωής, σταθερά δίπλα στους ηλικιωμένους Β) Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1065. Αυτή η τηλφωνική γραμμή απευθύνεται σε ηλικιωμένους, που είναι θύματα παραμέλησης ή/και κακομεταχείρισης, οικονομικής εκμετάλλευσης, προβλήματα υγείας και πολλά παραπάνω. Μέσω της γραμμής μπορεί να γίνουν καταγγελίες αλλά και να τους παρέχουν ψυχολογική στήριξη και συμβουλές. Η γραμμή λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το έτος. Στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, καθώς και ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές.
Γ)  Κόκκινο κουμπί. Πρόκειται για έναν τρόπο άμεσης τηλεειδοποίησης για να μπορούν όσοι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη να ειδοποιήσουν. Πατόντας το, επικοινωνούν άμεσα με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, αμφίδρομα και με ανοιχτή ακρόαση. Στο κέντρο βρίσκεται εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να ειδοποιήσει άμεσα συγγενείς, εθελοντές-γείτονες, αστυνομία ή πυροσβεστική. Δυνατότητα για τη χρήση του κόκκινου κουμπιού υπάρχει 24ώρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται μετακίνηση. Την υπηρεσία μπορούν να την αποκτήσουν όλοι δωρεάν. Η διαδικασία για την απόκτηση του κόκκινου κουμπιού είναι εξαιρετικά απλή, επικοινωνόντας στα τηλέφωνα της οργάνωσης (στα τηλέφωνα 210-6990885, 210-6917125). Όπως μας αναφέρει η κ. Θεοδοσίου «πραγματοποιείται study case στην Ευρώπη για το κόκκινο κουμπί, ωστε να το υιοθετήσουν».
Γραμμή Ζωής, σταθερά δίπλα στους ηλικιωμένους Δ) Silver Alert. Η Γραμμή Ζωής είναι η πρώτη και μοναδική ΜΚΟ που έφερε το silver alert στην Ευρώπη. Είναι σε λειτουργία από τον Απρίλιο του 2011 και πρόκειται για το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων. Οι χορηγίες για αυτό τον σκοπό είναι πολλές, όπως και οι συνεργαζόμενοι κρατικοί φορείς.
Εθελοντισμός
Ο εθελοντισμός και για αυτή την οργάνωση είναι ιδιαίτερα σημαντικός τομέας. Υπάρχει μάλιστα ξεχωριστό πρόγραμμα για όσους θέλουν να βοηθήσουν. Με το πρόγραμμα του «Εθελοντή Γείτονα», μπορείτε να βοηθήσετε μία γιαγιά ή έναν παππού στην πολυκατοικία ή τη γειτονιά σας. Σε περίπτωση άμεσης και έκτακτης ανάγκης του ηλικιωμένου, η Γραμμή Ζωής θα επικοινωνήσει μαζί σου για να σταθείτε δίπλα του μέχρι να φτάσει η απαραίτητη βοήθεια. Επίσης πιθανώς να συνεισφέρετε κάνοντας παρέα ή διευκολύνοντάς τον σε πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας του. Εθελοντικά μπορείτε να συμμετέχετε και στη γραμμή 1065 ή να βοηθήσετε με κάποια οικονομική κατάθεση. Ο πρόεδρος της οργάνωσης λέει: «Η Γραμμή Ζωής έχει πόρους μόνο την αγάπη του κόσμου, η οποια είναι απαραίτητη αφού δεν υπάρχουν κρατικές επιχορηγήσεις».
Γραμμή Ζωής, σταθερά δίπλα στους ηλικιωμένους Στιγμές
Τόσο ο πρόεδρος όσο και η υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης έχουν ζήσει σημαντικές στιγμές μέσα στην οργάνωση. Ο κ. Κουρούκλης αναφέρει στο flowmagazine.gr πως «το γεγονός να σε αγκαλιάζουν και σου δίνουν εκατομμύρια ευχές, έχει ξεχωριστή αίσθηση και αύρα». Αντίστοιχα είναι αρκετά τα δυσάρεστα, τα οποία έχει βιώσει, για τα οποία ευθύνη έχουν η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και η πολιτεία, ίσως και το οικείο περιβάλλον των ηλικιωμένων.
Αντίστοιχα η κ. Θεοδοσίου, θυμάται ένα περιστατικό όταν ξεκίνησε η κρίση. Όταν δέχθηκαν τηλεφώνημα από ηλικιωμένη, που ήθελε να τους μιλήσει, αντιλήφθηκαν πως υπήρχε πρόβλημα. Όταν την ρώτησαν, τι συνέβαινε η ίδια αποκρίθηκε πως κρύωνε. «Μετά από άμεση παροχή κουβερτών και σόμπας από την οργάνωση στη συγκεκριμένη κυρία, αντέδρασε σαν μικρό παιδί, με δάκρυα συγκίνησης» εξιστορεί η Πελίνα Θεοδοσίου, υπεύθυνη ενημέρωσης της Γραμμής Ζωής.
Γραμμή Ζωής, σταθερά δίπλα στους ηλικιωμένους Μέλλον
«Το Silver Alert ως μοναδικό πρόγραμμα στην Ευρώπη έχει επιλεγεί ανάμεσα σε προγράμματα ως περίπτωση που αξίζει να προωθηθεί και σε άλλα κράτη» λέει ο πρόεδρος της οργάνωσης. Αυτό δίνει δύναμη στους ιθύνοντες για την επέκτασή του. Συγκεκριμένα, στοχεύουν σε ενός είδους αντίστροφο πρόγραμμα. Όποτε εντοπίζονται άτομα με υποψία άνοιας, να παραπέμπονται και να βγαίνει η εικόνα τους προς τα έξω για τον εντοπισμό τους. Μάλιστα έχει γίνει άλμα ήδη προς την Κύπρο, με σκοπό να γίνει διεθνές το σύστημα Silver Alert.
Μεγάλο ποθούμενο του κ. Κουρούκλη, όπως αναφέρει στο flowmagazine.gr είναι: «Να διαμορφωθεί η ελληνική νομοθεσία με τέτοιο τρόπο ωστε να φρενάρει η κακοποίηση (από το κράτος και όχι μόνο) και η οικονομική εκμετάλλευση των ηλικιωμένων».
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Γραμμής Ζωής.
πηγή: Flow magazine
Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ