Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Ελιξίριο ζωής τα λιπαρά ψάρια για τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ποια έχουν τα περισσότερα Ω3

Χρόνια ζωής προσθέτει στους ηλικιωμένους η διατροφή με ψάρια, ιδίως όταν αυτά είναι πλούσια σε λιπαρά και Ω3, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Συγκεκριμένα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου γενικά κατά 25% και ειδικά από καρδιά κατά 35%
Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Επιδημιολογίας Ντάριους Μοζαφαριάν που διεξήγαγαν την έρευνα, διαπίστωσαν ότι όσοι ηλικιωμένοι προσλαμβάνουν με τη διατροφή τους μεγαλύτερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους, ζουν κατά μέσο όρο 2,2 χρόνια παραπάνω απ' όσους έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τους.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία περίπου 2.700 ανθρώπων άνω των 65 ετών για μια περίοδο 16 ετών και κατέγραφαν με αιμοληψίες τα επίπεδα Ω3 στο αίμα τους. Όπως έδειξε η έρευνα, ειδικότερα ένα από τα ωμέγα-3 οξέα, το DHA, μειώνει περισσότερο από τα άλλα τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια έως και 45%, ενώ το DPA, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό. Τέλος, το EPA μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο μη θανατηφόρου εμφράγματος.
Συνολικά, όπως διαπιστώθηκε, οι ηλικιωμένοι της μελέτης που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα και των τριών παραπάνω ωμέγα-3 οξέων, αντιμετώπιζαν κατά 27% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Η μελέτη αναδεικνύει την ειδικότερη σημασία των λιπαρών οξέων για την μείωση της θνησιμότητας γενικότερα και της καρδιαγγειακής υγείας ειδικότερα.
Επισημαίνεται ότι τα λιπαρά ψάρια με τα περισσότερα και πιο ευεργετικά για τον οργανισμό Ω3 είναι: το σκουμπρί, οι ρέγγες, οι καπνιστές ρέγγες, οι σαρδέλες, ο σολομός, η πέστροφα και ο τόνος.

Πηγή:  iefimerida.gr

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ