Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Σαν σήμερα το 1940: Το "ΟΧΙ" ενός πρωθυπουργού, το έπος ενός λαού! Όλοι τη ΣΗΜΑΙΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ στα μπαλκόνια μας!

 
 
Tην 28η Οκτωβρίου του 1940 ο Ιταλός Πρέσβης Grachi έδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο της Ιταλικής Κυβέρνησης που απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Iταλικού στρατού από την Ελληνική επικράτεια προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του ελλαδικού χώρου.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός διάβασε το τελεσίγραφο και απάντησε στα γαλλικά την ιστορική φράση «Alors, c'est la guerre» που σημαίνει «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος». Η άρνηση αυτή πέρασε στην ιστορία με τη λέξη «ΟΧΙ»!
Δύο ώρες αργότερα η Ελλάδα μπήκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Διάγγελμα Πρωθυπουργού προς τον Ελληνικόν Λαόν.

28η Οκτωβρίου 1940
Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηρά ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Ελληνες, μου εξήτησε σήμερον την 3ης πρωινήν την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους, κατά την ίδιαν αυτής βούλησιν, και μου ανεκοίνωσεν ότι προς κατάληψιν αυτών, η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζεν την 6η πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο, ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδος.
Τώρα θα αποδείξωμεν εαν πράγματι έιμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Ολον το Εθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας και τας ιεράς παραδόσεις μας. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.
Ιωάννης Μεταξάς

 
Στις 28 Οκτωβρίου 1940 στις 7 το πρωί αντήχησαν οι σειρήνες του συναγερμού στην Αθήνα.

 
 
2 ώρες πρωτύτερα, στις 5 τα ξημερώματα είχε παραδώσει ο Ιταλός πρέσβης ένα τελεσίγραφο του υπουργού εξωτερικών της Ιταλίας κόμη Γκαλεάτσο Τσιάνο (γαμπρός του Μουσολίνι – είχε παντρευτεί την κόρη του Έντα) στον τότε πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, που αφού το διάβασε, απάντησε το ιστορικό ΟΧΙ.
Μία ώρα αργότερα μπήκαν τα Ιταλικά στρατεύματα σε Ελληνικό έδαφος και προχώρησαν νότια, μέχρι τον ποταμό Καλαμά όπου συνάντησαν την πρώτη σοβαρή αντίσταση..
Στις 15 Αυγούστου του ιδίου χρόνου, ένα Ιταλικό υποβρύχιο, το 'Delfino ' είχε εκτελέσει πρόκληση, τορπιλίζοντας και βυθίζοντας στο λιμάνι της Τήνου, ενώ γιορταζότανε ο Δεκαπενταύγουστος, το Ελληνικό καταδρομικό του πολεμικού ναυτικού 'Έλλη'. Έτσι δημιούργησαν οι Ιταλοί παράδειγμα για το Περλ Χάρμπορ αρχίζοντας εχθροπραξίες χωρίς να έχει κηρυχτεί πόλεμος.
Ο Ιταλός δικτατορίσκος Μπενίτο Μουσολίνι που φανταζόταν τον εαυτό του σαν έναν νέο Ιούλιο Καίσαρα και ονειρευόταν να ανανεώσει την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατακτώντας την Ελλάδα και άλλα εδάφη τριγύρω στην Μεσόγειο θάλασσα, την 'Μάρε Νόστρουμ', 'Η δική μας Θάλασσα΄ όπως την αποκαλούσε.
Αλλά είχε κάνει λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο. Και ο ξενοδόχος σ' αυτήν την περίπτωση ήταν η Ελλάδα και ο Ελληνικός στρατός, που απώθησε τον εισβολέα και τον ανάγκασε να υποχωρήσει στα Αλβανικά βουνά, μέσα στο κρύο και τις χιονοθύελλες. 'Αέρα!' εκραύγαζαν οι Έλληνες φαντάροι εφορμώντας με τις ξιφολόγχες τους και οι Ιταλοί έτρεχαν πανικόβλητοι.
Ο ιταλικός λαός την εποχή εκείνη αγαπούσε πολύ τον Μουσολίνι και τους φασίστες. Ήταν τόσο ωραία με τις παρελάσεις, μουσικές, εμβατήρια, και σημαίες!
Πίστευαν πως η ζωή θα κυλούσε σ' αυτήν την θεατρική ατμόσφαιρα , αλλά ο 'Ντούτσε' Μουσολίνι είχε άλλα σχέδια με τα 8 εκατομμύρια ξιφολόγχες του που άστραφταν στον ήλιο στις παρελάσεις! Να βοηθήσει το φίλο του και σύμμαχο Αδόλφο Χίτλερ και μαζί να κατακτήσουνε το κόσμο!
Αλλά ο Μπενίτο έμελλε να μάθει πως, τα τανκ και τα κανόνια δεν είναι μακαρόνια!
Κι' έτσι οι Ιταλοί, οι 'φρατέλλοι' (τα αδελφάκια, όπως τους αποκαλούσαν) ή οι 'μακαρονάδες' εξαπέλυσαν την επίθεσή τους εναντίον της Ελλάδας.
Από τις στρατιωτικές τους μονάδες που συμμετείχαν στις μάχες, ας αναφέρουμε τους 'μπερσαλιέρι' με τα κοκορόφτερα στα κράνη τους, τους 'λύκους της Τοσκάνης', και τους 'καραμπινιέρηδες' που ήταν ένα είδος χωροφυλακής.
Τον Απρίλιο του 1939, οι Ιταλοί του Μουσολίνι είχαν αποβιβαστεί στην Αλβανία και την κατέλαβαν αμαχητί. Εκεί συγκέντρωσαν τα όπλα τους, το υλικό τους και τους
στρατιώτες τους και περίμεναν την διαταγή να επιτεθούν κατά της Ελλάδας.
Η διαταγή ήρθε στις 28 Οκτωβρίου. Μετά την έναρξη των εχθροπραξιών και αφού εισχώρησαν τα Ιταλικά στρατεύματα στο Ελληνικό έδαφος, το Γενικό Στρατηγείο δημοσίευσε το ακόλουθο λακωνικό ανακοινωθέν: 'Αι Ιταλικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 5ης και 30 πρωινής σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους'.
Στις πρώτες μέρες του πολέμου ασχολήθηκε το Επιτελείο με αναδιοργάνωση.
Η επιστράτευση βάστηξε περίπου 15 ημέρες, και στις 14 Νοεμβρίου ξεκίνησε η γενική αντεπίθεση σε όλο το Αλβανικό μέτωπο με πρώτο σκοπό την απώθηση του εχθρού και τη εκδίωξη του προς το Αλβανικό έδαφος. Όταν αυτό επιτεύχθηκε, άρχισαν οι αλλεπάλληλες επιθέσεις των Ελλήνων στα Αλβανικά βουνά με σκοπό να σπρωχθούν οι Ιταλοί προς την Αδριατική θάλασσα, να εκκενώσουν την Αλβανία και όσοι επιζήσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους άπρακτοι.
Παρ' όλες τις κακουχίες, έλλειψη εφοδίων και πυρομαχικών, το τσουχτερό κρύο και την παγωνιά που προκάλεσε πολλούς τραυματίες και νεκρούς, η αντεπίθεση ήταν αποτελεσματική.
Μια-μια έπεφταν οι Ιταλικές θέσεις. Αρχίζοντας με την Κορυτσά δεν έπαυαν οι καμπάνες της εκκλησίας να χτυπούν για να αναγγείλουν τις αλλεπάλληλες νίκες. Πόγραδετς, Πρεμετή, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο , Χ(ε)ιμάρα, Κλεισούρα...
Με μεγάλη δυσφορία παρακολουθούν ο Χίτλερ και οι Γερμανοί τις εξελίξεις του πολέμου στην Αλβανία που ανέλαβε ο φίλος και σύμμαχος τους Μπενίτο Μουσολίνι που αναγκάστηκε να κάνει αδιάκοπα αλλαγές των διοικητών του Ιταλικού στρατού στην Αλβανία. Ανίκανος στρατηγός διαδέχεται τον ανίκανο στρατηγό! Και αποφασίζουν να επέμβουν στις 6 Απριλίου 1941. Αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία.
Ο πόλεμος στην Αλβανία καθυστέρησε για δύο περίπου μήνες την Γερμανική επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης , την επιχείρηση "Μπαρμπαρόσα" επειδή ο Χίτλερ αναγκάστηκε να σπεύσει στη βοήθεια του Μουσολίνι με την επιχείρηση 'Μαρίτα' κατακτώντας την Ελλάδα και διώχνοντας τους Βρετανούς συμμάχους της από το ελληνικό έδαφος. Ο βαρύς χειμώνας που επακολούθησε υποχρέωσε τον γερμανικό στρατό να σταματήσει μπροστά στη Μόσχα χωρίς να ολοκληρώσει την κατάκτηση και υπόταξη της Σοβιετικής Ένωσης, και να στραφεί με όλα τα μέσα της εναντίον των δυτικών συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Και τότε ήρθε το Στάλινγκραντ, που άλλαξε την πορεία του πολέμου...

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ