Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Το έπος του ΄40 μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων! Όλοι τη σημαία της Ελλάδας μας στο μπαλκόνι!

Tην 28η Οκτωβρίου του 1940 ο Ιταλός Πρέσβης Grachi έδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο της Ιταλικής Κυβέρνησης που απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Iταλικού στρατού από την Ελληνική επικράτεια προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του ελλαδικού χώρου.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός διάβασε το τελεσίγραφο και απάντησε στα γαλλικά την ιστορική φράση «Alors, c'est la guerre» που σημαίνει «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος». Η άρνηση αυτή πέρασε στην ιστορία με τη λέξη «ΟΧΙ»! Δύο ώρες αργότερα η Ελλάδα μπήκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων:
Διάγγελμα Πρωθυπουργού προς τον Ελληνικόν Λαόν.

28η Οκτωβρίου 1940
Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηρά ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Ελληνες, μου εξήτησε σήμερον την 3ης πρωινήν την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους, κατά την ίδιαν αυτής βούλησιν, και μου ανεκοίνωσεν ότι προς κατάληψιν αυτών, η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζεν την 6η πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο, ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδος.
Τώρα θα αποδείξωμεν εαν πράγματι έιμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Ολον το Εθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας και τας ιεράς παραδόσεις μας. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.
Ιωάννης ΜεταξάςΤα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τα στρατιωτικά έγγραφα, χειρόγραφα, δελτία ιματισμού, λαχεία και πληθωριστικά χαρτονομίσματα από την εποχή του 2ου παγκοσμίου πολέμου.
 
 
Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ - 28 Οκτωβρίου 1940
Χειρόγραφο του Μεταξά
Εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ - 28 Οκτωβρίου 1940Εφημερίδα Ασύρματος - 21 Νοεμβρίου 1940Εφημερίδα Βραδυνή - 6 Απριλίου 1941javΕφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - 28 Οκτωβρίου 1940Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ - 6 Απριλίου 1941Εφημερίδα ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ - 6 Δεκεμβρίου 1940ascript:;Εφημερίδα Ασύρματος - 9 Δεκεμβρίου 1940Εφημερίδα Ασύρματος - 6 Απριλίου 1941Εφημερίδα Ασύρματος - 2η έκδοση
Εφημερίδα Ασύρματος - 28 Οκτωβρίου 1940

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • Κυψέλη: Εξαφάνιση ηλικιωμένης - Αγαπητοί φίλοι, Υπάρχει εξαφάνιση ηλικιωμένης από την Κυψέλη. Η Ιφιγένεια Τζάμου, 83 ετών, εξαφανίστηκε από το σπίτι της στην Κυψέλη, στην Αθήνα, το πρ...
    Πριν από 2 ώρες
  • ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - Το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό από τη Σμύρνη, χορταστικό και πεντανόστιμο! Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή και εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπο...
    Πριν από 1 εβδομάδα