Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Επιστολή Ανδρέα Παλευρατζή για τις Δικηγορικές Εκλογές

       

Οι δικηγορικές εκλογές της Κυριακής 23/2 πραγματοποιούνται στην καμπή της δικηγορίας. Τα φορολογικά μέτρα, το ασφαλιστικό, ο Κώδικας Δικηγόρων, που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία τρία χρόνια τείνουν να αλλάξουν την δικηγορία, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Πληθώρα συναδέλφων οδηγούνται βίαια στην έξοδο από το επάγγελμα, εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες φορολογικές κι ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ενώ βιώνουμε ταυτόχρονα τη συνεχόμενη μείωση της δικηγορικής ύλης και την απαξίωση του επαγγελματός μας,ως απόρροια της ευρύτερης κρίσης (οικονομικής και θεσμών), που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Οι νέες οικονομικές συνθήκες οδηγούν στην εξαφάνιση του αυτοαπασχολούμενου δικηγόρου και την προλεταριοποίηση ή υπαλληλοποίησή του, με αποτέλεσμα να χάνουμε την επιστημονική μας υπόσταση.
Σε όλα αυτά τα νέα δεδομένα οι ηγεσίες μας παρέμειναν ηχηρά απούσες και απαθείς. Στην λογική της, δήθεν, αντίδρασης ή αντίστασης στα μνημόνια και την τρόικα,ουσιαστικά συνέτειναν στην λήψη αποφάσεων για τους δικηγόρους, ερήμην των δικηγόρων, προκειμένου να παραμείνουν αρεστοί στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία.
Η νοοτροπία αυτή, διοίκησης και συνδικαλιστικής πρακτικής, ερήμην του δικηγορικού σώματος, ακολουθήθηκε, δυστυχώς, κι από την πλειοψηφία της διοίκησης του ΔΣΠ, όπως αυτή ασκήθηκε από τα πρόσωπα, που σήμερα ζητούν και πάλι την ψήφο σας. Η εκλογή του απερχόμενου Προέδρου με ποσοστό σχεδόν 60%, αντί να εκληφθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης κι εντολή για δυναμικότερη υποστήριξη του συμφέροντος του κλάδου, χρησιμοποιήθηκε ως «λευκή επιταγή», με αποτέλεσμα να βιώσουμε μια διοίκηση, που λειτουργούσε απομακρυσμένη από το σώμα, λαμβάνοντας αποφάσεις ερήμην του.
Η σημερινή συγκυρία, όμως, περισσότερο από ποτέ, επιβάλλει  την ανάγκη για ανανέωση, για αλλαγή νοοτροπίας στη διοίκηση του Συλλόγου, προκειμένου να διεκδικήσουμε τον θεσμικό μας ρόλο αλλά και την επιβίωση του κλάδου, και να ανακτήσουμε το κύρος μας που τόσο βάναυσα έχει τρωθεί.
Η «Πρωτοβουλία για την Ανανέωση», με υποψήφιο Πρόεδρο τον Παναγιώτη Πετρόπουλο, στην οποία συμμετέχω κι εγώ, ως υποψήφιος σύμβουλος,δημιουργήθηκε ακριβώς από αυτή την ανάγκη, που διαπιστώνουμε όλοι, συζητώντας στα «πηγαδάκια» στα Δικαστήρια. Δημιουργήθηκε από την επιτακτική αναγκή για αλλαγή, ανανέωση και συμμετοχή στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά. Δημιουργήθηκε και αποτελείται από άξιους συναδέλφους, παρόντες στην καθημερινή μάχη στα δικαστήρια και στην δικηγορία.

ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
  • Διεκδικούμε το Παρόν, που θέλουν να μας στερήσουν, προκειμένου να Δημιουργήσουμε το Μέλλον, που μας αξίζει.
  • Διεκδικούμε το σεβασμό στην άσκηση του λειτουργήματός μας.
  • Διεκδικούμε την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.
  • Διεκδικούμε την παραμονή στη δικηγορία όλων των συναδέλφων, και την αξιοπρεπή άσκησή του και όχι την εξεύρεση τρόπων, για την, έστω και προσωρινή έξοδό από αυτό, προκειμένου να αποφύγουμε την «καταδίωξή» μας για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Διεκδικούμε διαφάνεια στην διοίκηση του Συλλόγου, με συνεχή και πλήρη ενημέρωση των μελών για την διαχείρισή του, όπως συμβαίνει και στο τελευταίο σωματείο.
  • Διεκδικούμε τη συμμετοχή του συνόλου των συναδέλφων στην διαμόρφωση των θέσεων και διεκδικήσεων του κλάδου μας, ενάντια στην αυθεντία της ηγεσίας, που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια.
  • Διεκδικούμε αξιοπρεπές και λειτουργικό Δικαστικό μέγαρο στο κέντρο του Πειραιά, εύκολα προσβάσιμο σε μας και στους πολίτες.
Σε αυτή την προσπάθεια σας ζητώ να γίνουμε συνοδοιπόροι.
Με του περισσότερους από εσάς άλλωστε, έχουμε γνωριστεί κι έχουμε συνομιλήσει στις αίθουσες των δικαστηρίων, που συναντιόμαστε καθημερινά. Γνωριζόμαστε μέσα από τη συμπόρευσή μας και τη συνεργασία μας στο Σύλλογο Νέων και Ασκουμένων Δικηγόρων, από τις Γενικές Συνελεύσεις, από την επικοινωνία μας εντός κι εκτός των δικαστικών αιθουσών. Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες, τα ίδια άγχη, βιώνουμε κοινές δυσκολίες στην άσκηση του επαγγελματός μας, έχουμε τα ίδια όνειρα, το ίδιο όραμα.
Zητώ, λοιπόν, τη στήριξή σας, προκειμένου να δημιουργήσουμε το μέλλον της δικηγορίας, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς δημόσιες σχέσεις, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος. Για να αγωνιστούμε μαζί και να πετύχουμε την την ανανέωση, την διαφάνεια, μα πάνω από όλα, με τη συμμετοχή όλων μας να διαμορφώσουμε μαζί το σήμερα και αύριο της δικηγορίας . Άλλωστε, τη διάθεσή μου για προσφορά και συνεισφορά στα δρώμενα του Συλλόγου την πιστοποιεί η μακρά συνδικαλιστική μου παρουσία τόσο στα φοιτητικά μου χρόνια, κατά τα οποία, μεταξύ άλλων, διετέλεσα και πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, όσο και στο Σύλλογο Νέων και Ασκουμένων Δικηγόρων Πειραιά, του οποίου διετέλεσα πρόεδρος για τέσσερα συνεχή χρόνια, χωρίς ποτέ να εξαργυρώσω την δράση αυτή με θέσεις.

Ανδρέας Παλευρατζής - Ασόβερ
Υποψήφιος Σύμβουλος ΔΣΠ
http://blue-force-blog.blogspot.gr/2014/02/100.html
 

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ