Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Τί θα κάνεις για τα αδέσποτα Δήμαρχε;

Ερωτηματολόγιο στους υποψήφιους Δημάρχους για θέματα ζώων έθεσε το Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας Anim.A.L. (Animal Adoptions Larissa), για τη διερεύνηση των προθέσεών τους σε περίπτωση που εκλεγούν. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Ροντούλης, έδωσε τις απαντήσεις του στη δημοσιότητα, ώστε να αποτελούν δέσμευση όχι μόνο απέναντι στο Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας, αλλά και σε όλους τους Δημότες του Τυρνάβου:


ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΖΩΑ...

ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ

1. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για το πλήθος των αδέσποτων του Δήμου σας; Γνωρίζετε για τυχόν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε πολίτες λόγω της ύπαρξης αδέσποτων ζώων στην περιοχή σας;

«Δυστυχώς, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Τυρνάβου βαίνει συνεχώς αυξανόμενος, λόγω της ανυπαρξίας των ανάλογων πρωτοβουλιών διαχείρισης του αριθμού τους».

2. α) Ποιά είναι η γνώμη σας για τις πινακίδες σε διάφορα πάρκα, πλατείες κ.λπ. που απαγορεύουν τη διέλευση ζώων; Θα τοποθετούσατε τέτοιες πινακίδες; Αιτιολογείστε.
«Οι μόνες πινακίδες οι οποίες είναι επιβεβλημένο να υπάρχουν σε δημόσιους χώρους είναι εκείνες που πληροφορούν τους κατόχους των ζώων για τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την αποκομιδή των ακαθαρσιών τους».

β) Είναι μέσα στα σχέδια του Δήμου η δημιουργία χώρου άθλησης δεσποζόμενων ζώων για τον περιορισμό της ύπαρξης ανεξέλεγκτων ζώων, ελεύθερων σε άλλους δημόσιους χώρους;
«Οι χώροι άθλησης δεσποζόμενων ζώων υπάρχουν σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Προφανώς η ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου στον Δήμο μας θα ήταν κάτι πολύ όμορφο. Όμως, δυστυχώς, προέχουν άλλες πιο επείγουσες ανάγκες όπως, για παράδειγμα, η ίδρυση ενός δημοτικού κυνοκομείου».

ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ
3. α)Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαχείριση των αδέσποτων είναι ευθύνη των Δήμων σύμφωνα με το νόμο και το γεγονός ότι οι οικονομικές δυνατότητες των Δήμων είναι περιορισμένες λόγων της οικονομικής συγκυρίας, υπάρχει κάποιος προγραμματισμός για διάθεση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του Δήμου για ζητήματα που αφορούν στα αδέσποτα (π.χ. στειρώσεις, σίτιση, περίθαλψη αδέσποτων, ενημέρωση των πολιτών, εκπαίδευση των μαθητών); (ΕΑΝ ΝΑΙ) Για τι ποσά περίπου πρόκειται;
«Είναι αλήθεια ότι η οικονομική στενότητα των Δήμων είναι μεγάλη. Όμως η αναγκαιότητα της διαχείρισης του αριθμού των αδέσποτων ζώων και η διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέπουν την ευζωία τους είναι επίσης επιβεβλημένη.
Όσον αφορά την εύρεση των κονδυλίων, αυτά θα προέρχονται κατά ένα μέρος από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Όμως το μεγαλύτερο μέρος τους θα προέρχεται από χορηγείες ιδιωτών, από επιχειρήσεις στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, από πανευρωπαϊκά προγράμματα και από άλλες πηγές που θα ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο πιλοτικό πρόγραμμα εύρεσης κονδυλίων που θα διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για τα ζώα.»

β) Λαμβάνοντας υπόψη την ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει αυτή την περίοδο στη χώρα, θεωρείτε ότι η διάθεση κονδυλίων για τα ζώα από πλευράς του Δήμου αποτελεί πρόκληση για τους δημότες;
«Εάν η Δημοτική Αρχή προβεί στις κατάλληλες πρωτοβουλίες που απαιτούνται δεν θα υπάρξει κανενός είδους πρόκληση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για μια σύγκρουση συμφερόντων αλλά για την ίδια την εικόνα της πόλης».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ / ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

4. Σκοπεύετε να συνεργαστείτε με τοπικά φιλοζωικά σωματεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα αδέσποτα ζώα; (ΕΑΝ ΝΑΙ) Με ποιο τρόπο;
«Η συνεργασία μας με τα φιλοζωικά σωματεία είναι «εκ των ων ουκ άνευ» εάν θέλουμε να έχουμε επιτυχία σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταβάλουμε. Η συμμετοχή τους στις δημοτικές επιτροπές διαχείρισης των ζώων, στις αποφάσεις για το που θα διατεθούν τα συγκεντρωθέντα κονδύλια, στις δημοτικές δράσεις ενημέρωσης του κοινού, αλλά και σε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες του Δήμου θα είναι συνεχής. Βεβαίως η γνώμη των φιλοζωικών σωματείων στις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής θα είναι βαρύνουσας σημασίας».

5. Δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες της Δημοτικής αστυνομίας έχουν περιέλθει στην ΕΛ.ΑΣ., προτίθεται να συνεργαστεί ο Δήμος με την ΕΛΑ.Σ. για τις παραβατικές συμπεριφορές εις βάρος των ζώων; (ΕΑΝ ΝΑΙ) Με ποιο τρόπο; Προτίθεστε να επιβάλλετε τα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος ή σχεδιάζετε την αποφυγή της επιβολής τους λόγω οικονομικής κρίσης;
«Οποιαδήποτε καταγγελία που θα έρχεται σε γνώση του Δήμου θα διαβιβάζεται πάραυτα στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα το οποίο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του είναι σίγουρο ότι θα επιλαμβάνεται αμέσως.
Όσον αφορά τα πρόστιμα θα εφαρμόζεται ρητώς ότι ορίζουν οι σχετικές διατάξεις του νόμου».

6. Οι τουριστικές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται έντονα για την ύπαρξη αδέσποτων ζώων και συχνά ευθύνονται για την μαζική εξόντωσή τους. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να ενημερώσετε τους επιχειρηματίες για τις υποχρεώσεις τους; Είστε διατεθειμένος/η να επιβάλλετε σκληρές κυρώσεις, αν χρειαστεί;
«Συμπεριφορά ή πρακτική που είναι αντίθετη στον υπάρχοντα νόμο θα τιμωρείται από οπουδήποτε και αν προέρχεται».

ΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

7. Το κυνοκομείο του Δήμου τηρεί τις προδιαγραφές τις οποίες ο Νόμος ορίζει; Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αποσυμφόρηση του κυνοκομείου σας, αλλά και την παραπέρα φροντίδα των αδέσποτων ζώων; (για περίθαλψη, στείρωση, εμβολιασμό, θεραπείες, υιοθεσίες και γενικώς ευζωία αυτών).

«Στον Δήμο Τυρνάβου δεν υπάρχει κυνοκομείο. Είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητές μας η δημιουργία Δημοτικού Κυνοκομείου που θα λειτουργεί σαν χώρος φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων. Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας αυτής τα ζώα θα έχουν κτηνιατρική φροντίδα, θα εμβολιάζονται, θα στειρώνονται, θα ταυτοποιούνται ηλεκτρονικά και στη συνέχεια θα δίνονται για υιοθεσίες ή θα επανατοποθετούνται στο φυσικό τους περιβάλλον».

8. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το θέμα των αδέσποτων γατιών, για τις οποίες δεν υπάρχει σήμερα ΚΑΝΕΝΑ απολύτως πρόγραμμμα στειρώσεων και εμβολιασμών, με αποτέλεσμα την άνοιξη και το καλοκαίρι να είναι γεμάτοι οι δρόμοι της πόλης με νεογέννητα γατάκια πατημένα από αυτοκίνητα;
«Ο Δήμος θα απευθυνθεί στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο προκειμένου να εκπονηθεί η κατάλληλη μελέτη που θα μας προτείνει τον τρόπο ενέργειας για να αντιμετωπίσουμε το πράγματι δύσκολο αυτό πρόβλημα».

9. Με ποιο τρόπο σχεδιάζετε να βοηθήσετε στην καλύτερη λειτουργία του υπάρχοντος δημοτικού κτηνιατρείου; Είστε διατεθειμένος/η να συνεργαστείτε με Έλληνες και Ευρωπαίους εθελοντές κτηνιάτρους, έτσι ώστε να αυξηθούν οι στειρώσεις και να μειωθεί το κόστος τους; Αιτιολογείστε.

«Οποιαδήποτε βοήθεια από όπου και αν προέρχεται είναι θεμιτή. Βέβαια η προσπάθεια για την άρτια στελέχωση του κτηνιατρείου αλλά και τον εξοπλισμό του με τα κατάλληλα μέσα θα είναι έντονη διότι η παραπάνω υπηρεσία είναι η πιο αρμόδια για την αντιμετώπιση από ιατρικής πλευράς όλων των περιστατικών που αφορούν τα ζώα».

10. Στις υποχρεώσεις των Δήμων συμπεριλαμβάνεται και η φροντίδα των ζώων μετά την επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον. Στα πλαίσια αυτά, ο Νόμος προβλέπει την δημιουργία σημείων σίτισης αδέσποτων ζώων. Ο Δήμος σας έχει τέτοια σημεία; (ΕΑΝ ΟΧΙ) Ο Δήμος προτίθεται να δημιουργήσει σημεία σίτισης αδέσποτων ζώων; Αιτιολογείστε.«Στον Δήμο Τυρνάβου δεν υπάρχουν τέτοια σημεία. Η δημιουργία τους αποτελεί προτεραιότητα, διότι εκτός όλων των άλλων αποτρέπει τα ζώα από το να επιδίδονται στην αναζήτηση τροφής από τους κάδους απορριμμάτων γεγονός που οδηγεί στον διασκορπισμό σκουπιδιών σε όλη την πόλη».

11. Ποια είναι η γνώμη σας για τους περιορισμούς του νόμου στην επανατοποθέτηση των αδέσποτων; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη θέση αυτή; Αιτιολογείστε.«Η εκάστοτε Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τον νόμο. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι τα αδέσποτα ζώα μετά τον εμβολιασμό και την στείρωσή τους, μπορούν κάλλιστα να επανατοποθετηθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Βέβαια το καλύτερο θα ήταν η εύρεση οικογενειών που θα προβαίνουν στην υιοθεσία των ζώων και ο Δήμος θα κινηθεί προς την κατεύθυνση ευαισθητοποίησης των κατοίκων σε συνεργασία πάντα με τις φιλοζωικές οργανώσεις».

12. Σύμφωνα με το νόμο, στους δήμους πρέπει να λειτουργούν πενταμελείς (5μελείς) επιτροπές παρακολούθησης των προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων με την αρμοδιότητα αντιμετώπισης προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Πόσο αποτελεσματική θα χαρακτηρίζατε τη λειτουργία της επιτροπής αυτής στο δήμο σας; Τι προβλήματα παρατηρούνται συνήθως και με ποιο τρόπο επιλύονται;«Η λειτουργία της παραπάνω επιτροπής στον δήμο μας είναι τελείως ανεπαρκής. Στόχος μας είναι η λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής, όπου ο οποιοσδήποτε δημότης θα μπορεί να αναφέρει οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή του και αφορά κακοποίηση, παραμέληση, μεταδοτική ασθένεια ζώου ή και οποιαδήποτε παραβατική, εναντίον των ζώων, συμπεριφορά. Η επιτροπή θα λαμβάνει γνώση του περιστατικού και θα επιλαμβάνεται σε συνεργασία βέβαια με τις αρμόδιες αρχές».

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

13. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, στην περιοχή σας εξολοθρεύονται πολλά αδέσποτα με την μέθοδο της δηλητηρίασης. Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε, ως Δημοτική αρχή, για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών (δηλητηριάσεων); (ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ) Τι μέτρα έχετε ήδη λάβει για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών (δηλητηριάσεων);

«Μπορείτε να ανατρέξετε στην προηγούμενη απάντηση για την δημιουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής. Επιπροσθέτως η δημιουργία ειδικών χώρων σίτισης θα μειώσει τις επιπτώσεις τέτοιων κατάπτυστων συμπεριφορών».

14. Θεωρείτε την ευθανασία μέθοδο μείωσης των αδέσποτων; Αιτιολογείστε. Γνωρίζετε τη σχετική νομοθεσία και σε ποιες περιπτώσεις ο νόμος επιτρέπει αυτή;«Ο νόμος επιτρέπει την ευθανασία μόνο στην περίπτωση άρρωστων ζώων ή στην περίπτωση που αποδεδειγμένα το ζώο είναι επικίνδυνο για την δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων. Οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ευθανασίας δεν συνάδει με τον πολιτισμό που εμείς πρεσβεύουμε».

15. Είναι γνωστό ότι τα αδέσποτα είναι σε μεγάλο βαθμό και αποτέλεσμα της ανευθυνότητας που επιδεικνύουν οι ιδιοκτήτες τους. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την ενημέρωση των κατόχων κατοικίδιων για τις υποχρεώσεις τους, αλλά και για να εξακριβώσετε το αν και κατά πόσο αυτές τηρούνται (prompt για ηλεκτρονικές σημάνσεις);«Η συμπεριφορά μας έναντι των ζώων δείχνει σε ένα μεγάλο βαθμό και την συμπεριφορά μας έναντι των ανθρώπων. Το ότι κάποιος είναι ιδιοκτήτης ενός ζώου αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να το κακοποιεί, να το παραμελεί ή να μην προβαίνει στον εμβολιασμό ή την ηλεκτρονική του σήμανση.
Σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία ο Δήμος θα οργανώσει ημερίδες ενημέρωσης των δημοτών και θα χρησιμοποιήσει ευρέως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου όλοι οι δημότες να ενημερωθούν για τις υποχρεώσεις τους έναντι των ζώων».

16. Στην περιοχή σας υπάρχουν έμποροι πουλερικών, χοίρων και αιγοπροβάτων, οι οποίοι υποβάλλουν τα ζώα σε συνθήκες εξαθλίωσης. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να εφαρμοστεί η νομοθεσία που προβλέπεται για τα παραγωγικά ζώα;«Οποιαδήποτε καταγγελία θα ελέγχεται και θα εφαρμόζεται ο νόμος».

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

17. Στα πλαίσια του Άρθρου 18 του Ν.4039/2012, οι αρχές έχουν την υποχρέωση ενημέρωσης των πολιτών και προαγωγής της φιλοζωίας. Βάσει αυτού, διοργανώνονται διαρκώς εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, όσο και από άλλους φορείς. Πώς σκέφτεστε να ενημερώσετε και ευαισθητοποιήσετε τους δημότες του Δήμου σας; Προτίθεστε να συνεργαστείτε με το τοπικό φιλοζωικό σωματείο για την εκπόνηση εκπαιδευτικών φιλοζωικών προγραμμάτων σε μαθητές;
«Η διάχυση φιλοζωικών αντιλήψεων στους κατοίκους του δήμου μας αποτελεί μέρος του προγράμματός μας. Αναβαθμίζοντας τον υφιστάμενο «Ζωολογικό Κήπο» του Προφήτη Ηλία σε συνεργασία με ειδικούς τεχνοκράτες, θα αυξήσουμε την επισκεψιμότητα του συγκεκριμένου χώρου.
Η διοργάνωση επί τόπου ενημερωτικών εκδηλώσεων σε μαθητές σχολείων αλλά και σε κατοίκους του δήμου από ειδικούς σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία είναι κάτι που έχει ήδη προγραμματισθεί».


18. α) Είστε ενημερωμένοι για κρούσματα λύσσας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην χώρα μας; Τι μέτρα έχετε λάβει ή προτίθεστε να λάβετε, ώστε ο κόσμος να ενημερωθεί σωστά για τα κρούσματα λύσσας, χωρίς να δημιουργείται άσκοπος πανικός στους δημότες;«Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα κρούσματα λύσσας και στην περιοχή μας. Αυτό δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο λόγο πανικού για τους κατοίκους, αποτελεί όμως έναυσμα για την δημοτική αρχή προκειμένου σε συνεργασία με τους ειδικούς κτηνιάτρους να ενημερώσουν τους πολίτες για το πώς μπορούν να αναγνωρίζουν ένα νοσούν ζώο και σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβαίνουν σε μια τέτοια περίπτωση.
Για το σκοπό αυτό θα τυπωθεί ειδικό φυλλάδιο που θα διανεμηθεί στους δημότες μαζί με τον λογαριασμό του νερού».

Ροντούλης Γ. Στέλιος
Υπ. Δήμαρχος Τυρνάβου
«ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»


Μόνο για τους αναγνώστες του BLUE FORCE!

  

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • Βρέθηκε σώος ο 58χρονος - Η περιπέτεια του κ.Manci Foti έληξε, δίνοντας αίσιο τέλος στην αγωνία των δικών του ανθρώπων που τον αναζητούσαν. Ο 58χρονος, βρίσκεται πλέον κοντά στα ο...
    Πριν από 15 ώρες
  • ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - Το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό από τη Σμύρνη, χορταστικό και πεντανόστιμο! Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή και εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπο...
    Πριν από 1 εβδομάδα