Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Απίστευτο: 62 άνθρωποι πνίγηκαν στις ελληνικές θάλασσες από 1η Ιουλίου!

Απίστευτο: 62 άνθρωποι πνίγηκαν στις ελληνικές θάλασσες από 1η Ιουλίου Στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί επισκέπτες στη χώρα μας και ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών.
 
Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες μάλιστα, στις ελληνικές ακτές θρηνήσαμε 11 θύματα!
 
Τον απίστευτο αριθμό των 62 θανάτων φτάνει ο απολογισμός των πνιγμών την τελευταία μόνο εβδομάδα στη χώρα μας! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, και οι 62 θάνατοι σημειώθηκαν στις ελληνικές ακτές από την 1η έως και τις 8 Ιουλίου.
Καθώς οι ελληνικές θάλασσες δεν θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες ώστε να δικαιολογούν τέτοιους αριθμούς, φαίνεται πως η απροσεξία των κολυμβητών, που δεν δίνουν την απαραίτητη σοβαρότητα, υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και κολυμπούν χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας οδηγούν σε τέτοια σοκαριστικά αποτελέσματα.
Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες μάλιστα, στις ελληνικές ακτές θρηνήσαμε 11 θύματα!
Οι πνιγμοί σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Χαλκιδική και την Ζάκυνθο, μέχρι τις παραλίες της Βούλας και της Κορίνθου. Τελευταίο περιστατικό αυτό στην παραλία της Σκάλας στην Κεφαλονιά, όπου ένας 48χρονος άντρας, ενώ κολυμπούσε και είχε μάλιστα ανοιχτεί, ξαφνικά άρχισε να ζητά βοήθεια, χωρίς να μπορέσουν δυστυχώς να τον προφτάσουν ζωντανό όσοι έτρεξαν από την ακτή.
Τα θύματα βάσει των στατιστικών στοιχείων από το υπουργείο είναι στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί επισκέπτες στη χώρα μας και ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών.
Ειδικά το τελευταίο διάστημα του καλοκαιριού, οι πνιγμοί ξεπερνούν ακόμα και τη μάστιγα των τροχαίων στη χώρα, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή νέων μοιραίων δυστυχημάτων στις ελληνικές ακτές.
Ακολουθούν οι συμβουλές που δίνει η Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής για ασφαλή κολύμβηση:
1. Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από την ακτή όταν μάλιστα δεν γνωρίζετε καλό κολύμπι. Σκεφθείτε την επιστροφή που είναι περισσότερο κουραστική. Στις οργανωμένες παραλίες μην κολυμπάτε εκτός της Ζώνης Παρακολούθησης η οποία οριοθετείται από κόκκινες σημαδούρες πέρα απ' τις οποίες επετρέπεται να κυκλοφορούν τα ταχύπλοα σκάφη.
2. Μην κολυμπάτε μόνοι ή τη νύχτα όταν δεν έχετε οπτική επαφή με τον σύντροφο σας κολυμβητή.
3. Ποτέ μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Μην μπαίνετε στο νερό αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες απ' τη στιγμή που καταναλώσατε το τελευταίο γεύμα σας.
Απ' την άλλη όμως αποφεύγετε να μπαίνετε στο νερό αν είστε τελείως νηστικοί γιατί απ' το σώμα σας θα λείπουν σημαντικές πηγές ενέργειας οι οποίες βοηθούν να ανταπεξέλθετε στις φυσικές επιβαρύνσεις που υπάρχουν κατά την παραμονή σας στη θάλασσα.
Μόνο για τους αναγνώστες του BLUE FORCE!

4. Πριν κολυμπήσετε μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά.
5. Αποφεύγετε τις βουτιές σε περιοχές που δε ξέρετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού.
6. Λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις των προειδοποιητικών πινακίδων.
7. Πάντοτε βγαίνετε στην ξηρά όταν υψωθεί Κόκκινη Σημαία κινδύνου από τους Ναυαγοσώστες είτε τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα είτε υπάρχει ρύπανση της θάλασσας είτε κινδυνεύετε από κάτι άλλο.
8. Αποφεύγετε το κολύμπι ή την είσοδό σας σε σηματοδοτημένες με κόκκινους μικρούς σημαντήρες διαδρόμους που τοποθετούνται για τη διακίνηση των σκαφών.
9. Μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε.
10. Μη μένετε πολλή ώρα στον ήλιο ιδιαίτερα στα πρώτα μπάνια γιατί υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα και ηλιάση.
11. Αν κουραστείτε κολυμπώντας ή πάθετε κράμπα μη σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και ή συνεχίστε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε ή φωνάξτε σε βοήθεια έτσι ώστε να προσελκύσετε την προσοχή των Ναυαγοσωστών.
12. Αν αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.
13. Ποτέ μη χάνετε δυνάμεις παλεύοντας ενάντια στο ρεύμα. Μην πανικοβάλλεστε όταν το ρεύμα σας παρασύρει, πάντοτε εξοικονομείτε ενέργεια. Απλώς στρέψτε το στόμα και τη μύτη στην αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή που φυσά ο άνεμος και προσπαθείστε απλά να κρατηθείτε στην επιφάνεια. Εάν το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή κολυμπάτε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία. Σύντομα θα έρθει βοήθεια.
14. Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια:
α) αν δεν γνωρίζετε κολύμπι καλέστε κι εσείς σε βοήθεια
β) αν γνωρίζετε κολύμπι αλλά δεν έχετε γνώσεις Ναυαγοσωστικής: πετάξτε στον πνιγόμενο ένα σωσίβιο, ένα σχοινί, κουπί αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πέσετε στο νερό.
Aν βουτήξετε κολυμπήστε με το κεφάλι έξω απ' το νερό για να είστε συνεχώς σε οπτική επαφή με τον πνιγόμενο. Προσεγγίστε το πνιγόμενο από πίσω για ν' αποφύγετε τη "θανάσιμη περίπτυξη". Ο πνιγόμενος θα σας δει σαν σανίδα σωτηρίας και αν τον πλησιάσετε από μπροστά διατρέχετε θανάσιμο κίνδυνο. Ρυμουλκήστε τον πνιγόμενο προς τα έξω απ' τα μαλλιά, το σαγόνι ή τις μασχάλες. Μόλις τον βγάλετε στην ξηρά καλέστε ασθενοφόρο και αν γνωρίζετε Πρώτες Βοήθειες ξεκινήστε αμέσως τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις.
15. Προστατέψτε τις ακτές μας. Δε μας ανήκουν τις έχουμε δανειστεί απ' τις μελλοντικές γενιές.

ΠΗΓΗ: protothema .gr

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ