Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Εντυπωσιακή αναπαράσταση του τύμβου της Αμφίπολης




Νέα στοιχεία για την όψη που είχε στην αρχαιότητα ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του έχει αναρτηθεί ένα αξονομετρικό σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται η μορφή του ταφικού μνημείου με τους δυο διαδρόμους που έχουν μέχρι στιγμής αποκαλυφθεί. 
Σε αυτό φαίνεται ξεκάθαρα όλη η διαδρομή μέχρι τον τάφο από την είσοδο, στις σφίγγες έως τις Καρυάτιδες. Την επιμέλεια του αξονομετρικού σχεδίου είχε ο αρχιτέκτονας του ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζής.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά από τη ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων συνεχίζεται οριζόντια και σε όλη την έκταση του χώρου, ανάμεσα στον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες και τον τρίτο τοίχο, ώστε να επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται σταθερά η στατική επάρκεια του μνημείου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της διεπιστημονικής τεχνικής ομάδας.

Συνεχίζονται, επίσης, οι εργασίες τεκμηρίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών ανασκαφικών εργασιών, με ψηφιακά και συμβατικά μέσα.

Αναφορά στους ΝΥΤ στα ευρήματα των ανασκαφών
Στο μεταξύ, οι ανασκαφικές εργασίες στην Αμφίπολη κεντρίζουν το ζωηρό ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Στα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αμφίπολη αναφέρεται δημοσίευμα στη New York Times, υπογραμμίζοντας την ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων, «οι οποίες θεωρείται ότι προστάτευαν τους θησαυρούς του τάφου, που χρονολογείται κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.» και ότι «αρχαιολόγοι τον χαρακτηρίζουν ως τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρεται, «τα ευρήματα, που υποδηλώνουν ότι πρόκειται για τον τάφο ενός εξέχοντος προσώπου της αρχαίας Μακεδονίας την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχουν οδηγήσει σε διάφορες εικασίες για την ταυτότητα του νεκρού».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ερευνητής Άντριου Τσαγκ, συγγραφέας του βιβλίου «Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», θεωρεί ότι πρόκειται πιθανώς είτε για την Ολυμπιάδα, μητέρα του Αλέξανδρου, είτε για τη γυναίκα του τη Ρωξάνη.

ΠΗΓΗ: REAL.GR

Μόνο για τους αναγνώστες του BLUE FORCE!

 

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • Βρέθηκε σώος ο 58χρονος - Η περιπέτεια του κ.Manci Foti έληξε, δίνοντας αίσιο τέλος στην αγωνία των δικών του ανθρώπων που τον αναζητούσαν. Ο 58χρονος, βρίσκεται πλέον κοντά στα ο...
    Πριν από 16 ώρες
  • ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - Το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό από τη Σμύρνη, χορταστικό και πεντανόστιμο! Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή και εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπο...
    Πριν από 1 εβδομάδα