Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Πελίνα Θεοδοσίου: «Οι ηλικιωμένοι είναι κομμάτι της κοινωνίας μας και όχι βάρος σ’ αυτή»

Συνέντευξη στη Σταυρούλα Λούρου 
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ασθενών από τη νόσο  του Alzheimer και συναφών παθήσεων που πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Πολλά από αυτά τα άτομα φεύγουν από τα σπίτια τους και χάνονται. Είναι πολύ δύσκολο τότε για τους οικείους τους να τα βρουν. Στον αγώνα τους αυτό φωτεινή ελπίδα είναι το σωματείο  «Γραμμή Ζωής», που πρωτοπορεί προσφέροντας την πολύτιμη βοήθεια του για την εύρεσή τους. Η δράση του σωματείου όμως δεν σταματάει εκεί. Στηρίζει οργανωμένα και ουσιαστικά τους ηλικιωμένους προσπαθώντας να τους προσφέρει φροντίδα, αγάπη και ασφάλεια. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την καταξιωμένη δημοσιογράφο αλλά και υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας του εθελοντικού οργανισμού  Γραμμή Ζωής – Silver Alert Hellas, Πελίνα Θεοδοσίου, η οποία μας μίλησε για τον οργανισμό, την απόφασή της να ασχοληθεί με αυτό αλλά και το πώς μπήκε η δημοσιογραφία στη ζωή της.

Καμπάνια Σταυρούλα Λούρου: Κ. Θεοδοσίου έχετε πλούσιο δημοσιογραφικό έργο στο ενεργητικό σας. Μιλήστε μας λίγο για εσάς και την απόφασή σας να ασχοληθείτε με την δημοσιογραφία. Τι ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον;
Πελίνα Θεοδοσίου: Ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία από το 1993. Από μικρή ήθελα να παρακολουθώ στενά  τις εξελίξεις, να έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο, να ζω σε γρήγορους ρυθμούς και να ανακαλύπτω πράγματα. Στη μάχιμη δημοσιογραφία, βρήκα όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και πολλές ακόμα προκλήσεις που με τράβηξαν σ΄ αυτή. Έτσι, παράλληλα με τις σπουδές μου στη Νομική επιστήμη, στην Ιταλία, σπούδασα και δημοσιογραφία και με την επιστροφή μου στην Ελλάδα ακολούθησα αμέσως αυτή την κατεύθυνση. Και δε μπορώ παρά να είμαι ικανοποιημένη, αφού αισθάνομαι ότι κάνω τη δουλειά μου καλά, διατηρώ τις αξίες μου και κατάφερα να φτιάξω και μια ωραία οικογένεια με τέσσερα καταπληκτικά παιδιά, που με ολοκληρώνουν και σαν γυναίκα και σαν άνθρωπο!
10178102_10202532514532360_742010781_n
Σ.Λ.: Από το 2013 παρουσιάζετε την καθημερινή εκπομπή «Όλο υγεία» με θέματα ιατρικού περιεχομένου. Πιστεύετε ότι είναι οι Έλληνες εξοικειωμένοι με τα θέματα που άπτονται του ιατρικού ενδιαφέροντος;
Π.Θ.: Οι Έλληνες διψούν για πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν την υγεία τους! Τρανή απόδειξη, η μεγάλη ανταπόκριση των τηλεθεατών στην εκπομπή μας, που δεν είναι υπερβολή να πω ότι μπλοκάρουν το τηλεφωνικό κέντρο με ερωτήσεις και αναζήτηση πληροφοριών! Η φιλοσοφία της εκπομπής είναι η ρεπορταζιακή παρουσίαση των θεμάτων, ώστε να μιλάμε στον τηλεθεατή με στοιχεία, να δίνουμε έγκυρη πληροφόρηση και σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει. Το ρεπορτάζ, άλλωστε, είναι η μεγάλη μου αγάπη, παρά το ότι έχω ασχοληθεί με την παρουσίαση δελτίων ειδήσεων και εκπομπών, και με βοηθάει στο να καταλάβω πρώτα εγώ το θέμα και να ενδιαφερθώ γι’ αυτό, ώστε να δώσω εύκολα στον μη ειδικό τηλεθεατή να καταλάβει κι εκείνος για τι μιλάμε και πόσο σημαντικό είναι για τη ζωή του.
Σ.Λ.: Είστε υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας του εθελοντικού οργανισμού  Γραμμή Ζωής – Silver Alert Hellas. Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τον οργανισμό;
Π.Θ.: Στη ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ συντελείται ένα πολύ σημαντικό έργο. Οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητά τους και κάποιος πρέπει να καλύψει το κενό ευαισθησίας και υποδομών που υπάρχει από την πλευρά του κράτους. Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, κάνει ακριβώς αυτό! Δημιουργεί δράσεις και προγράμματα που βοηθούν τους ηλικιωμένους να αισθάνονται ασφαλείς, αξιοπρεπείς, κοινωνικοποιημένοι, ενεργοί. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, από τον πρόεδρο του Δ.Σ. μέχρι τον τελευταίο εθελοντή, πιστεύουμε ότι οι ηλικιωμένοι είναι κομμάτι της κοινωνίας μας και όχι βάρος σ’ αυτή. Έχουν πολλά να προσφέρουν και το κάνουν, και δικαιούνται να μην είναι μόνοι, αφημένοι στην τύχη τους, αδύναμοι. Προσπαθούμε να βοηθούμε να νιώθουν δυνατοί, ασφαλείς, αξιοπρεπείς και ίσοι με όλους τους υπόλοιπους. Και, δόξα τω θεώ, είμαστε περήφανοι να πούμε ότι καταφέρνουμε με τις μικρές μας δυνάμεις να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία μας στην κατεύθυνση αυτή. Η σημαντικότητα του έργου και η σοβαρότητα του εγχειρήματος, με ώθησαν να προσφέρω και εγώ τις εθελοντικές μου υπηρεσίες στη ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ – SILVER ALERT, στο κομμάτι της επικοινωνίας.
Σ.Λ.: Πείτε μας λίγα λόγια για τον οργανισμό. Πότε, πως και από ποιόν δημιουργήθηκε;
Π.Θ.: Η Γραμμή Ζωής είναι η μοναδική Μη Κυβερνητική Οργάνωση  στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται για πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Είμαστε Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχει συσταθεί υπό τη μορφή Κοινωφελούς Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου το 2006. Ιδρυτής της, ο σημερινός πρόεδρος κ. Γεράσιμος Κουρούκλης. Στόχος μας είναι να σχεδιάζουμε, να υλοποιούμε και να υποστηρίζουμε προγράμματα δράσης για τη δωρεάν παροχή φροντίδας, προστασίας και ασφάλειας στους ηλικιωμένους στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την αξιοπρεπή τους διαβίωση και ποιότητα ζωής, ανεξάρτητα από την οικονομική ή την οικογενειακή τους κατάσταση. Οι μέχρι σήμερα δράσεις και πρωτοβουλίες της ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΩΗΣ, εξυπηρετούν ακριβώς αυτό το στόχο: Το ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΟΥΜΠΙ, το πρόγραμμα του ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ, η Εθνική Γραμμή SOS 1065 για τους ηλικιωμένους, τα Επισιτιστικά μας Προγράμματα, η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ, η ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, δίνουν στους ηλικιωμένους το αίσθημα της ασφάλειας, τους βγάζουν από την απομόνωση, εξυπηρετούν τις ανάγκες τους και τους δίνουν την πραγματική αίσθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, ενώ το SILVER ALERT HELLAS, το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ, αποτελεί πραγματικό συναγερμό για το κοινωνικό σύνολο κάθε φορά που ένας ηλικιωμένος έχει την ανάγκη μας. Όλα αυτά, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, με την οικονομική στήριξη των απλών πολιτών και των χορηγών μας και με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών μας σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Σ.Λ.: Πόση ανταπόκριση υπάρχει από μέρους των πολιτών στην προσπάθεια αυτή του Silver Alert;
100_2949Π.Λ.: Η κοινωνία μας είναι πια πολύ ευαισθητοποιημένη και στα ζητήματα που αφορούν την ομάδα των ηλικιωμένων. Στη σύντομη πορεία του SILVER ALERT, μπορούμε να υπερηφανευόμαστε σήμερα ότι οι συμπολίτες μας νοιάζονται για τον άνθρωπο που περπατάει δίπλα τους! Και δεν είναι μόνο η κινητοποίηση που προκαλεί η δημοσιοποίηση ενός Συναγερμού SILVER ALERT για κάποιον ηλικιωμένο που χάθηκε και αναζητούμε, όπου δεχόμαστε σημαντικό αριθμό πληροφοριών από πολίτες, που τις περισσότερες φορές οδηγούν στον εντοπισμό του αναζητούμενου ατόμου. Το ενθαρρυντικό είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν προλαβαίνουμε καν να δημοσιοποιήσουμε το SILVER ALERT στην τηλεόραση και στα κοινωνικά δίκτυα, αφού ο εντοπισμός του αγνοούμενου γίνεται σε πολύ σύντομο χρόνο από τους Εθελοντές Αναζήτησης της Οργάνωσης, είτε από πολίτες που εντοπίζουν τον ηλικιωμένο περιπλανώμενο και επικοινωνούν μαζί μας για να πληροφορηθούν αν τον αναζητούμε! Αυτή είναι η μεγάλη μας ικανοποίηση! Ότι το SILVER ALERT είναι πλέον σημείο αναφοράς για τους πολίτες, είναι το κουμπί της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας απέναντι στο συνάνθρωπο, είναι το αντίδοτο στην αδιαφορία γι’ αυτό που συμβαίνει δίπλα μας!
Σ.Λ.: Πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει – να στηρίξει τον οργανισμό;
ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ!Π.Θ.: Εκτός από τους πολλούς τρόπους εθελοντικής προσφοράς στους ηλικιωμένους, που μπορεί κανείς να πληροφορηθεί από την ιστοσελίδα μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lifelinehellas.gr , σημαντικότατη είναι η οικονομική στήριξη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους αυτούς. Έχουμε ξεκινήσει μια καμπάνια με τίτλο: «ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ», με σκοπό την οικονομική στήριξη του SILVER ALERT. Με ένα απλό τηλεφώνημα στο 9011405640, μπορεί κάποιος να ενισχύσει με ένα μικρό ποσό, μια μεγάλη προσπάθεια. Καλούμε και από εδώ τους πολίτες να μας στηρίξουν και, κυρίως, εταιρείες και ομίλους να γίνουν χορηγοί των δράσεων και των προγραμμάτων μας, επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία και αποδεικνύοντας το σεβασμό στους ανθρώπους που μας ανέθρεψαν. 
Σ.Λ.: Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει πολύς θόρυβος σχετικά με την τηλεφωνική φάρσα που έγινε σε άτομα τρίτης ηλικίας από πρωινή εκπομπή μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού. Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της Γραμμής Ζωής, κύριος Γεράσιμος Κουρούκλης κάλεσε τον παρουσιαστή της εκπομπής να ζητήσει δημόσια συγνώμη.  Ποια είναι η προσωπική σας άποψη για το θέμα;
Π.Θ.: Ήταν όντως μια φάρσα που, εκτός από χοντροειδέστατη, ήταν και επικίνδυνη. Έγινε φανερή σε όλους η αγωνία και ο φόβος δύο ηλικιωμένων, άρρωστων ανθρώπων που ξαφνικά έμαθαν ότι θα έχαναν το σπίτι τους! Η αντίδραση μάλιστα των συντελεστών της εκπομπής που έδειχναν να το διασκεδάζουν, έφτανε στα όρια της αναισθησίας. Θεωρώ ο κ. Σεφερλής ξεπέρασε τα όρια και έπαιξε με την υγεία δύο ανήμπορων ανθρώπων, και ορθά την επόμενη μέρα ακολούθησε την προτροπή του προέδρου της ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΩΗΣ και ζήτησε δημόσια συγνώμη από τους δύο ηλικιωμένους και από τους τηλεθεατές του. Πιστεύω ότι ήταν ειλικρινής, έχοντας συνειδητοποιήσει τις πιθανές συνέπειες της «πλάκας» του. Σε κάθε περίπτωση, ήταν επιβεβλημένο ένας Εθελοντικός Οργανισμός όπως η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, που στέκεται με όλους τους τρόπους δίπλα στους ηλικιωμένους μας καθημερινά,  να παρέμβει και στην περίπτωση αυτή. Θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε κάθε μέρα εκεί για να μη νοιώθουν μόνοι, αδύναμοι, ανασφαλείς και σας θέλουμε όλους συμμάχους μας!

Μόνο για τους αναγνώστες του BLUE FORCE!

Μόνο για τους αναγνώστες του BLUE FORCE!

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ