Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Οι θέσεις του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας σχετικά με την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις αποστάσεις ψεκασμών


Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Διαβούλευση σχετικά με την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις αποστάσεις ψεκασμών»

 

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος στην τελευταία συνεδρίασή της ασχολήθηκε με το σημαντικό θέμα της διαβούλευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την τροποποίηση των αποστάσεων από σπίτια, σχολεία κ.α. από τις οποίες μπορεί να γίνονται ψεκασμοί φυτοφαρμάκων σε καλλιέργειες.

Η βάσική θέση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είναι ότι, ειδικά για την Πελοπόννησο με το έντονο πρόβλημα της άναρχης δόμησης, θα πρέπει να αποφευχθούν οι οριζόντιες απαγορεύσεις.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι εφαρμογή των υφιστάμενων αλλά και προτεινόμενων περιμέτρων απαγόρευσης ψεκασμών επί χάρτου οδηγεί στο συμπέρασμα οδηγούνται εκτός παραγωγής τεράστιες γεωργικές εκτάσεις με δυναμικές καλλιέργειες όπως η σουλτανίνα ή  κηπευτικά. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι ακόμη και η βιολογική καλλιέργεια καθίσταται απαγορευτική αφού σκευάσματα όπως το θειάφι δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλες εδαφικές περιμέτρους.

 

Το Παράρτημα ανέφερε ότι για την διαμόρφωση των αποστάσεων, με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης υγείας και της παραγωγής, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι:

·         Υπάρχει σύγχρονη τεχνολογία ψεκαστικών μηχανημάτων όπως αυτά χαμηλής ή μη διασποράς ψεκαστικού νέφους

·         Υπάρχουν γεωργικές πρακτικές οι οποίες ούτως ή άλλως εμποδίζουν την μεταφορά ψεκαστικού νέφους όπως η κάλυψη της καλλιέργειας (π.χ. σταφύλι)

·         Για ειδικές περιοχές που εμφανίζουν εποχιακή συνάθροιση κοινού όπως τα σχολεία, οι αποστάσεις πρέπει να μειώνονται όταν αυτά είναι εκτός λειτουργίας (ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο)

·         Τέλος προτάθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα σύνταξης και υποβολής γεωτεχνικών - γεωπονικών μελετών οι οποίες θα κατατίθενται από συλλογικούς  αγροτικούς φορείς και από τις οποίες θα προτείνονται διαφοροποιημένες αποστάσεις στηριζόμενες στα τοπικά δεδομένα κλιματικά, γεωγραφικού αναγλύφου κ.α. Οι μελέτες αυτές θα τίθενται σε διαβούλευση με τους τοπικούς εμπλεκόμενους φορείς και ιδιώτες

·         Επίσης προτάθηκε να εξεταστεί νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει αδυναμία ψεκασμών με ισχυρούς ανέμους

 

Στα παραπάνω πλαίσια η μικρότερη απόσταση που προτάθηκε είναι τα 30 μέτρα και η μεγαλύτερη τα 400 μέτρα για τα πιο ισχυρά φυτοφάρμακα.

 

Το βασικότερο συμπέρασμα είναι ότι ο Ελληνικός πρωτογενής τομέας έχει θεωρηθεί ο φτωχός συγγενής αφού παρά το γεγονός ότι υπάρχουν χωροταξικά για διάφορους τομείς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με την γεωργία και κτηνοτροφία με αποτέλεσμα την δυνατότητα δόμησης κατοικιών και εν γένει αλλότριων χρήσεων μέσα σε αγροτικές ζώνες και στην συνέχεια την δημιουργία προβλημάτων.

Από την Διοικούσα Επιτροπή

Ο Πρόεδρος Π.Π.Δ.Σ.Ε.

 

 

Σωτ. Β. Λαμπρόπουλος

 


 


 

Μόνο για τους αναγνώστες του BLUE FORCE!

  
 

 

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ