Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Το ανακοινωθέν που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση

Τι ανέφερε το ανακοινωθέν που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση  

Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ λαμβάνει το παρασκήνιο πίσω από το κοινό ανακοινωθέν το οποίο ουδέποτε υπέγραψε η Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να υπήρξαν τρία προσχέδια κοινού ανακοινωθέντος, τα οποία όμως ουδέποτε υπεγράφησαν από κοινού καθώς είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά απορρίπτονταν.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, η ελληνική αντιπροσωπεία, δηλαδή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο κ. Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με την κυβέρνηση, δηλαδή με τον πρωθυπουργό για το εάν θα συμφωνήσουν ή όχι με το ανακοινωθέν.
"Υπήρξε προσχέδιο ενός κοινού ανακοινωθέντος επί των βασικών γραμμών μιας στρατηγικής για την Ελλάδα, αλλά ο Ελληνας υπουργός και η ομάδα του αποφάσισαν να πάρουν την έγκριση της κυβέρνησης πριν συμφωνήσουν", είπαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συζητήσεις και επικαλούνται οι Financial Times, ο Γιάννης Βαρουφάκης "είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του, μια δήλωση που είχε ακόμη υπογραφεί από τον αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη".
"Μιας και υπήρχε συμφωνία, η συνάντηση έληξε και ο Σόιμπλε μαζί με αρκετούς συναδέλφους βγήκαν έξω", σημειώνεται στο άρθρο. "Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Βαρουφάκης έκανε ένα τελευταίο τηλεφώνημα στην Αθήνα για να τους πληροφορήσει σε τι είχε συμφωνήσει και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έβαλαν βέτο στη δήλωση", περιγράφουν οι Financial Times.

Το ανακοινωθέν που δεν δόθηκε τελικά ποτέ στη δημοσιότητα έλεγε:

"Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup προχώρησε σε έναν εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την ξεκάθαρη δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα τις τεχνικές εργασίες για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα προκειμένου να διερευνήσουν τις πιθανότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
Αν αυτό είναι επιτυχές θα δοθεί γέφυρα χρόνου στις ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας τη Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου".

Μπλόκο από τον Τσίπρα

Με προσωπική του παρέμβαση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπλόκαρε το κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup, σε μια διαπραγμάτευση η οποία διαθέτει πλούσιο παρασκήνιο.
Μάλιστα η στάση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε εκνευρισμό στους εταίρους και ειδικότερα στη γερμανική πλευρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησε από τη συνεδρίαση θεωρώντας ότι υπάρχει συμφωνία.
Η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε κάθετη στο θέμα της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση "extend, amend and conclude" (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη "παράταση".
Ουσιαστικά η κρίσιμη λεπτομέρεια υπήρξε η διατύπωση στο κείμενο και το κατά πόσο θα περιλαμβάνει τη λέξη "παράταση".
Πληροφορίες λένε ότι επικοινωνίες της τελευταίας στιγμής, μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και του πρωθυπουργού οδήγησαν στην εμπλοκή.
Όλα θα κριθούν την ερχόμενη Δευτέρα στην τακτική συνεδρίαση του Εurogroup.

πηγή

Μόνο για τους αναγνώστες του BLUE FORCE!

 

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • Βρέθηκε σώα η 83χρονη - Η περιπέτεια της κας Ιφιγένειας Τζάμου έληξε, δίνοντας αίσιο τέλος στην αγωνία των δικών της ανθρώπων που την αναζητούσαν. Συγκεκριμένα, η Ιφιγένεια Τζάμ...
    Πριν από 2 ώρες
  • ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - Το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό από τη Σμύρνη, χορταστικό και πεντανόστιμο! Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή και εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπο...
    Πριν από 1 εβδομάδα