Α΄ΑΘΗΝΑΣ (4) ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ (7) ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (66) ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (178) ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ (3) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ (3) ΑΡΘΡΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ (143) ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ (16) ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (144) ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (3) ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ (6) ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ (30) ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (64) ΔΗΜΟΣ ΑΙΔΗΨΟΥ (3) ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ (2) ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ (1) ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ (6) ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ (4) ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (1) ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ (5) ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ (38) ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ (36) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ (3) ΔΙΕΘΝΗ (37) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (29) ΕΘΙΜΑ (3) ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (49) ΕΙΔΗΣΕΙΣ (1687) ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (197) ΕΚΚΛΗΣΙΑ (57) ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 (23) ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 (7) ΕΠΙΣΤΗΜΗ (68) ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ (20) ΕΡΕΥΝΕΣ (17) ΘΕΑΤΡΟ (4) ΘΕΜΑ (41) ΙΣΤΟΡΙΑ (48) ΚΑΙΡΟΣ (23) ΚΗΠΟΣ (9) ΚΟΙΝΩΝΙΑ (1746) ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ (280) ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ... (1) ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ (40) ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΚΙΑ (42) ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ... (17) ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ (11) ΜΟΥΣΙΚΗ (9) ΝΑΥΤΙΛΙΑ (13) ΝΔ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 2015 (26) ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ! (14) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (167) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (26) ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ (28) ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ (3) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (1) ΠΕΡΙΕΡΓΑ (14) ΠΟΛΙΤΙΚΗ (828) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (42) ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ (67) ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ (67) ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ (1) ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ (98) ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (53) ΣΥΝΤΑΓΕΣ (17) ΣΧΟΛΕΙΟ (61) ΤΕΧΝΗ (3) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (1) ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (13) ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ (268) ΥΓΕΙΑ (411) ΦΙΛΟΖΩΟΙ (1) ΦΡΟΝΤΙΔΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ (46) ΦΥΣΗ (37) ΦΥΣΙΩ (14) ΧΟΡΟΣ (4) ΧΡΗΣΙΜΑ (342) OIKONOMIA (196) RADIO (95) SILVER ALERT (653) TKD (93) TV (196)
ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ
με ένα απλό ''ΚΛΙΚ'' στις
προβαλλόμενες διαφημίσεις της GOOGLE.

Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

Κλιμάκιο της Αρχαιολογίας στο Δήμο Μουζακίου για τα πέτρινα γεφύρια.

 
Άμεσες επεμβάσεις αναγκαίες για τη διάσωση των πέτρινων γεφυριών
 
Μετά την επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός για τη συντήρηση και διάσωση των πέτρινων γεφυριών της περιοχής, κλιμάκιο της Εφορείας Νεώτερων Μνημείων του Βόλου και της Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Καρδίτσας επισκέφθηκαν επί τόπου και πραγματοποίησαν αυτοψία στην Παλαιοκάμαρα Πορτής και στο πέτρινο γεφύρι της Κορψιάς Οξυάς.
 
Το κλιμάκιο αποτελούμενο από τους μηχανικούς κ.κ. Γεωργιάδη, Βλαχοστέργιο και Αναστασιάδου συνοδευόμενοι από τον πρώην πρόεδρο της Οξυάς κ. Πάττα και διαπίστωσαν πως απαιτούνται άμεσες ενέργειες ώστε στη συνέχεια να συνταχθούν οι ανάλογες μελέτες για τη συντήρηση των γεφυριών.
Για το γεφύρι της Κορψιάς πρότειναν άμεσα να κλαδευτεί όλη η βλάστηση που αναφύεται μέσα από τους αρμούς, ώστε να γίνει πλήρης αποκάλυψη του γεφυριού και στη συνέχεια να γίνει συνολική αποτίμηση των ζημιών και των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασωθεί. Ζήτημα υπάρχει επίσης και με τη διευθέτηση του χειμάρρου ώστε να μη διαβρώνεται η αντιστήριξη του γεφυριού.
Για το γεφύρι της Παλαιοκάμαρας της Πορτής προτάθηκε σε πρώτη φάση να γίνει κούρεμα του δένδρου που αναφύεται απ’ αυτή, ενώ θα αποσταλεί από την Αρχαιολογία έγγραφο στην Περιφέρεια προκειμένου να διευθετηθεί αγωγός ομβρίων υδάτων  που καταλήγει κοντά στο γεφύρι και προξενεί ζημιές.
Στη συνέχεια θα συνταχθεί μελέτη για την αρμολόγηση και συντήρηση του γεφυριού, ενώ παράλληλα θα προταθεί στο Δασαρχείο Μουζακίου η διευθέτηση της κοίτης του Οξυώτη ποταμού, ώστε να μη διαβρώνει  περεταίρω  το γεφύρι.
Εκείνο που βέβαια παραμένει ζητούμενο είναι οι πόροι που απαιτούνται για όλες τις παρεμβάσεις και στα δύο γεφύρια, καθώς από την πλευρά της αρχαιολογίας έγινε γνωστή η αδυναμία χρηματοδότησης αυτών των έργων.
«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την άμεση ανταπόκριση των δύο αρχαιολογικών υπηρεσιών στο αίτημά μας για συντήρηση  των πέτρινων γεφυριών της περιοχής μας. Οι μηχανικοί της Αρχαιολογίας μετά την επιτόπου επίσκεψή τους πρότειναν μία σειρά από πρώτες ενέργειες τις οποίες θα υλοποιήσει ο Δήμος μας και στη συνέχεια θα γίνουν οι ανάλογες μελέτες συντήρησης και ανάδειξης των  γεφυριών. Βέβαια ζητούμενο είναι η εξεύρεση των ανάλογων πόρων που θα μας δώσουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να συντηρήσουμε πλήρως και να αναδείξουμε σ’ όλο τους το μεγαλείο αυτά τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός
 
Να συντηρηθούν τα πέτρινα γεφύρια του Δήμου Μουζακίου 
Ζητά με επιστολή του στην Εφορεία Νεώτερων Μνημείων ο Δήμος Μουζακίου
 
Με επιστολή του προς την εφορεία νεώτερων μνημείων της Αρχαιολογίας ο Δήμαρχος Μουζακίου επισημαίνει τον κίνδυνο που διατρέχουν τα πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια που βρίσκονται στο Δήμο Μουζακίου και τα οποία κινδυνεύουν με κατάρρευση καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν τύχει της απαιτούμενης συντήρησης.
Η επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος Μουζακίου στην αρμόδια υπηρεσία είναι η παρακάτω:
«Στο Δήμο Μουζακίου βρίσκονται μία σειρά από πετρόχτιστα παραδοσιακά γεφύρια με κυριότερα την «Παλαιοκαμάρα» της Πορτής και της Οξυάς στη θέση «Παλιάμπελα» τα οποία κινδυνεύουν με κατάρρευση καθώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει συντήρηση κανενός απ’ αυτά.
Σας παρακαλούμε όπως μεταβεί επί τόπου κλιμάκιο της υπηρεσία σας να καταγράψει την κατάσταση των γεφυριών και να συντάξει τις απαραίτητες μελέτες για τη συντήρησή τους.
Σας  γνωρίζουμε ότι προτιθέμεθα να βοηθήσουμε και ως Δήμος στην προσπάθεια της συντήρησής τους στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων.
Η καταγραφή της κατάστασης και οι σχετικές μελέτες επιβάλλεται να γίνουν άμεσα πριν χαθούν οριστικά αυτά τα ιστορικά μνημεία της περιοχής μας και της Θεσσαλίας γενικότερα».
 
 ΠΗΓΗ: portinews.gr
 
Μόνο για τους αναγνώστες του BLUE FORCE!
Δημοσίευση σχολίου