Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Παρακολουθείστε τη σημερινή έκλεiψη σε ζωντανή μετάδοση, με ασφάλεια

Αμερικανοί πάστορες λένε ότι την Παρασκευή θα έρθει το τέλος του κόσμου!

- 31% η έκλειψη για την Ελλάδα. Ορατό 10:40 ως 12:50 το φαινόμενο από την Αθήνα
- Απαγορεύουν τις φωτογραφίες οι επιστήμονες
- Έφτασε το τέλος του κόσμου, λένε Αμερικανοί Πάστορες!

Ένα εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο θα συμβεί σήμερα.


 

Η ηλιακή έκλειψη, η οποία θα είναι ολική θα σημειωθεί στις 20 Μαρτίου σε μία στενή λωρίδα γύρω από τον Βόρειο Πόλο, στην οποία οι μόνες χερσαίες περιοχές είναι τα νησιά Φερόες και τα νορβηγικά νησιά στο νορβηγικό αρχιπέλαγος.
Το τεράστιο αστρονομικό γεγονός πρόκειται να αξιοποιήσει μία διεθνής ομάδα Βρετανών, Αμερικανών, Τσέχων και Γερμανών επιστημόνων, με σκοπό να πραγματοποιήσει μετρήσεις που ενδεχομένως θα βοηθήσουν στην ακόμη καλύτερη κατανόηση της δραστηριότητας του Ήλιου.
Η ομάδα θα βρεθεί το πρωί της 20ης Μαρτίου σε ένα από τα νορβηγικά νησιά στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, ώστε να αποτυπώσει την εικόνα του ηλιακού στέμματος, δηλαδή της εξωτερικής ατμόσφαιρας της Ήλιου.
Με δεδομένο πως σε αυτές τις περιοχές το ηλιακό φως θα μπλοκαρισθεί κατά 100% από τη σκιά της Σελήνης, οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν μεταξύ άλλων 14 ειδικά διαμορφωμένες κάμερες, για να «φωτογραφίσουν» σε διάφορες συχνότητες την περιοχή περιμετρικά γύρω από τον ηλιακό δίσκο.
Με αυτό τον τρόπο, θα καταγράψουν τους πίδακες από πλάσμα (ιονισμένο αέριο) οι οποίοι φτάνουν στα όρια της εξωτερικής ατμόσφαιρας με ταχύτητες έως και 350.000 χλμ./ώρα.
Οι πίδακες είναι ορατοί μόνο κατά τη διάρκεια μιας ολικής ηλιακής έκλειψης, ενώ οι εικόνες τους και τα υπόλοιπα δεδομένα θα δώσουν τη δυνατότητα για υπολογισμό της θερμοκρασίας του στέμματος.
Με αυτές τις πληροφορίες, η ομάδα ελπίζει πως θα έρθει ένα βήμα πιο κοντά στο να λύσει ένα «γρίφο» που αφορά το στέμμα, και πιο συγκεκριμένα το γεγονός ότι είναι εντυπωσιακά θερμότερη από την επιφάνεια του Ήλιου.
Έτσι, η θερμοκρασία της επιφάνειας είναι περίπου 6000 βαθμούς Κελσίου, με τις μετρήσεις για το στέμμα να ανεβάζουν αυτό το νούμερο στο 1 εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο, τη στιγμή μάλιστα που σε ορισμένες περιοχές του στέμματος η θερμοκρασία αγγίζει τα 2 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία αυτής της θερμοκρασιακής διαφοράς.
Οι Βρετανοί επιστήμονες προέρχονται από το Πανεπιστήμιο του Αμπερίστγουιθ, με επικεφαλής τον Χιού Μόργκαν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν ανάλογες μετρήσεις κατά τη διάρκεια ολικών ηλιακών εκλείψεων στην έρημο Σαχάρα, τα νησιά Μάρσαλ, την Ταϊτή και την έρημο Γκόμπι.
«Η θερμοκρασία διαφορά ανάμεσα στην επιφάνεια του Ήλιου και το στέμμα συνιστά ένα από τα μεγάλα μυστήρια της αστρονομίας, και οι ολικές ηλιακές εκλείψεις μάς δίνουν μια μοναδική ευκαιρία για να το ξεδιαλύνουμε», αναφέρει στο σάιτ του πανεπιστημίου.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!

Στην Αθήνα το φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου θα αρχίσει να γίνεται ορατό στις 10:40 π.μ., στη μέγιστη φάση του θα φτάσει στις 11:44 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 12:50 μ.μ. Ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί κατά 31% ενώ η έκλειψη θα είναι ολική  μόνο σ’ ένα στενό πέρασμα στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Για την Ελλάδα:

Μόνο για τους αναγνώστες του BLUE FORCE!Αθήνα
Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:40
Μέγιστο έκλειψης: 11:44
Τέλος μερικής έκλειψης: 12:50

Θεσσαλονίκη
Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:40
Μέγιστο έκλειψης: 11:46
Τέλος μερικής έκλειψης: 12:55

Πάτρα
Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:36
Μέγιστο έκλειψης: 11:41
Τέλος μερικής έκλειψης: 12:48

Ηράκλειο
Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:43
Μέγιστο έκλειψης: 11:43
Τέλος μερικής έκλειψης: 12:45


Προειδοποιήσεις για τη λήψη φωτογραφιών την ημέρα της έκλειψης ηλίου, απευθύνουν οι επιστήμονες σημειώνοντας ότι η λήψη φωτογραφίας με το βλέμμα προς την έκλειψη μπορεί να προκαλέσει  σοβαρά προβλήματα στα μάτια, ακόμα και τύφλωση.

«Η λήψη φωτογραφιών με φωτογραφική μηχανή ή με iPhone θα μπορούσε να αποβεί τόσο επικίνδυνη, ώστε να κάψει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και να οδηγήσει σε ολική τύφλωση», τόνισε ο  Daniel Hardiman-McCartney, κλινικός σύμβουλος στο κολέγιο Οπτομετρίας της Βρετανίας και συνεργάτης του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Μάλιστα σημείωσε ότι  τα γυαλιά ηλίου δεν είναι ικανά να προστατέψουν τα μάτια από μια ενδεχόμενη ζημιά, αφού δεν μπορούν να εμποδίσουν πλήρως την ακτινοβολία να εισέρχεται στα μάτια.


Η παρατήρηση της έκλειψης θα πρέπει να γίνει μόνο με ηλιακά φίλτρα ή ειδικά γυαλιά ηλίου, τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο από εξειδικευμένα καταστήματα. Τα γυαλιά αυτά προστατεύουν 100% από όλες τις επικίνδυνες ακτινοβολίες, παρέχοντας απόλυτη ασφάλεια στην παρατήρηση του φαινομένου. Οι επιστήμονες, επίσης, προειδοποιούν ότι θα πρέπει να αποφεύγονται πρακτικές που ακολουθούσαν ορισμένοι στο παρελθόν, όπως καπνισμένα γυαλιά, μαυρισμένα φωτογραφικά φιλμ, CD κ.λπ., καθώς δεν παρέχουν την κατάλληλη προστασία.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι γονείς που έχουν μωρά. Οι ειδικοί συνιστούν να τα κρατήσουν μέσα στο σπίτι καθ' όλη τη διάρκεια της έκλειψης, καθώς (ειδικά κατά τη μεταφορά τους με καροτσάκια ή την παραμονή τους στα πορτ-μπεμπέ όπου βρίσκονται ξαπλωμένα) είναι δύσκολο να τα ελέγχουν για να μη σηκώσουν τα μάτια τους στον ουρανό έστω και για λίγα δευτερόλεπτα!
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2013. Για την επόμενη, η οποία θα είναι ορατή από την Ευρώπη, οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου θα πρέπει να περιμένουν έντεκα χρόνια, καθώς θα πραγματοποιηθεί στις 12 Αυγούστου 2026.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη τη μερική έκλειψη Ηλίου της 20ης Μαρτίου 2015. Το φαινόμενο θα ξεκινήσει στις 10:39πμ και λήγει στις 12:50μμ. Θα παρουσιαστεί video της εικόνας του Ήλιου από ειδικό τηλεσκόπιο που τον παρατηρεί μέσα από ένα στενό φίλτρο γύρω στη γραμμή Ηα του υδρογόνου.
Ασφάλεια: Αν επιθυμείτε να παρατηρήσετε την έκλειψη μόνοι σας σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να χρησιμοποιείστε ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά. Απλά γυαλιά ηλίου δεν προσφέρουν την αναγκαία προστασία και μπορεί να προκληθούν μόνιμες βλάβες στην όρασή σας.

Οδηγίες για την προστασία των μαθητών από την έκλειψη ηλίου 20ης Μαρτίου 2015, απέστειλε σήμερα προς όλες τις σχολικές μονάδες , ιδιωτικές και δημόσιες, ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες:
Α. Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, προκαλώντας το γνωστό φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου.
Β. Η έκλειψη θα είναι ορατή τόσο από την Αθήνα όσο και από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά εξαιτίας της θέσεώς μας στη Γη, ένα μόνο μέρος του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη κι έτσι η έκλειψη θα είναι μερική.
Γ.Το φαινόμενο θα λάβει χώρα για χρονικό διάστημα περίπου 2 ωρών και συγκεκριμένα από 10.39 πμ έως 12.49 μμ, με το μέγιστο της έκλειψης να συμβαίνει στις 11.43 πμ, οπότε και σχεδόν το 31% του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη.
Δ. Λόγω των σοβαρών βλαβών που μπορεί να προκληθούν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών μονάδων παρακαλούνται όπως αναπροσαρμόσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα της 20ης Μαρτίου, προκειμένου όλοι οι μαθητές/μαθήτριες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης (10.30-13.00).
Ε. Κατά το ανωτέρω διάστημα είναι δυνατόν στις σχολικές μονάδες της χώρας να πραγματοποιηθούν δράσεις σχετικές με το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης.
Ζ. Επιπροσθέτως, σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη τη μερική έκλειψη Ηλίου στη διαδικτυακή διεύθυνση http://www.noa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=679:20-20..., ώστε κάθε ενδιαφερόμενο σχολείο να μπορεί να την παρακολουθήσει. Θα υπάρχει βίντεο της εικόνας του Ήλιου από ειδικό τηλεσκόπιο, που θα τον παρατηρεί μέσα από ένα ειδικό φίλτρο.
Η. Τέλος, όλες οι προγραμματισμένες μετακινήσεις/διδακτικές επισκέψεις των σχολικών μονάδων της χώρας για την 20η Μαρτίου 2015 δύνανται να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του Διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού, οι δε περίπατοι χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου, για τη Β/θμια Εκπ/ση, αναστέλλονται.

 
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΑΣΤΟΡΕΣ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

Η ηλιακή έκλειψη, που θα συμβεί την Παρασκευή, 20 Μαρτίου, σε συνδυασμό με την Εαρινή Ισημερία και το φαινόμενο Super moon (όταν το φεγγάρι κατά την ελλειπτική του τροχιά πραγματοποιεί την πιο κοντινή προσέγγισή του στη γη), έδωσαν τροφή σε κάποιους πάστορες στις ΗΠΑ να μιλήσουν για την αρχή του τέλους του κόσμου!
Ήδη, είναι πολλοί οι χρήστες στο διαδίκτυο που ανησυχούν για την ηλιακή έκλειψη της Παρασκευής, δηλαδή, μήπως αυτή είναι ένα σημάδι από τον Θεό για κάτι δυσάρεστο που θα μπορούσε να συμβεί. Αλλά, οι προκαταλήψεις αυτές ενθαρρύνονται από την σύμπτωση των τριών σπάνιων ουράνιων φαινομένων, τα οποία από την αρχαιότητα σηματοδοτούσαν σημαντικά γεγονότα για πολλούς πολιτισμούς.
Στην αμερικανική ιστοσελίδα WorldNetDaily χριστιανοί πάστορες δηλώνουν ότι η σύμπτωση των τριών ουρανίων φαινομένων σηματοδοτεί έναν κακό οιωνό ή αλλιώς ένα σημάδι που στέλνει ο Θεός στη γη.
Η ιστοσελίδα WorldNetDaily, που πρόσκειται στην συντηρητική δεξιά, φιλοξενεί τις απόψεις του Bob O’Dell, συνιδρυτή της χριστιανικής ιστοσελίδας Root Source, ο οποίος υποστηρίζει ότι, επειδή η ολική έκλειψη ηλίου θα λάβει χώρα κατά μήκος του Βόρειου Πόλου στον οποίο δεν υπάγεται κάποια χώρα, αυτό είναι ένα σημάδι «Κρίσης» από τον Θεό για ολόκληρη την ανθρωπότητα!
Ο ίδιος όμως τονίζει πως επειδή η ολική έκλειψη ηλίου θα είναι περισσότερο ορατή στη βόρεια Ευρώπη τα κράτη της θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά…
O Bob O’Dell έκανε αναφορά στην προφητεία για το «Ματωμένο Φεγγάρι», (Όταν ο ήλιος θα μετατραπεί σε σκοτάδι και το φεγγάρι σε αίμα, τότε έρχεται η ημέρα του Κυρίου) για να στηρίξει πιο δυναμικά τις απόψεις του.
Το ό,τι η έκλειψη ηλίου θα σημάνει το τέλος του κόσμου δεν μπορεί να το πάρει κανείς σοβαρά αλλά είναι σίγουρο ότι πρόκειται για ένα σπάνιο και εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο, το οποίο μπορούμε να παρατηρήσουμε μόνο με ηλιακά φίλτρα ή ειδικά γυαλιά ηλίου, που κυκλοφορούν στο εμπόριο από εξειδικευμένα καταστήματα.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ