Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Το Σάββατο στη Δεξαμενή, ο Χορός γιορτάζει την Παγκόσμια μέρα του!


Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1727 του Ζαν-Ζορζ Νοβέρ, δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.
 

Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς.

 Η αναγνωρισμένη από το Κράτος, Πιστοποιημένη από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού (C.I.D) της UNESCO Σχολή Χορού 10 dance , επιλέχθηκε να συμμετέχει στους φετινούς εορτασμούς, με μια πρωτότυπη παράσταση στην πλατεία Δεξαμενής, στο Κολωνάκι. Το Σάββατο, 25 Απριλίου 2015, στις 2 το μεσημέρι, ο Χορός γιορτάζει στη Δεξαμενή!
 
 
Αναγνωρισμένη από το Κράτος, Πιστοποιημένη από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού (C.I.D) της UNESCO
Το επίσημο μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2015
    Πριν από ένα αιώνα ο διάσημος ρώσος διοργανωτής Σεργκέι Ντιαγκιλεφ έφερε επανάσταση στο μπαλέτο καλώντας τους πιο προικισμένους ζωγράφους και μουσικοσυνθέτες της εποχής του να συμβάλουν στις παραστάσεις του. Πιστεύω ότι οι σημερινοί χορογράφοι παραμελούν τις άλλες τέχνες και δεν νιώθουν την ανάγκη να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους μαζί με τους ισότιμούς τους σε άλλους τομείς. 
    Είμαι βέβαιος ότι το κοινό θα εκτιμήσει περισσότερες τέχνες εντεταγμένες σε χορευτικές παραστάσεις, αρχίζοντας από τις κλασικές τέχνες: ζωγραφική, γλυπτική, θέατρο, μουσική, ποίηση, αρχιτεκτονική, καθώς και πιο μοντέρνες μορφές όπως η φωτογραφία, ο κινηματογράφος, τα πολυμέσα, ο σχεδιασμός φωτισμού. Επιτρέψτε μου να προχωρήσω περισσότερο προτείνοντας τον εμπλουτισμό της χορογραφίας με ανθρωπιστικές επιστήμες (ιστορία, λογοτεχνία, φιλοσοφία και γλωσσολογία). Προσωπικά, θα απολάμβανα ιδιαίτερα την αφήγηση ιστοριών, τις πολεμικές τέχνες και - το λέω σοβαρά - τη μαγειρική.
    Δεν υπάρχει κάτι καινούριο σ' αυτό, αφού οι Αρχαίοι Έλληνες στα συμπόσιά τους συνδύαζαν όλα τα παραπάνω. Εικοσιπέντε αιώνες μετά θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στην ιδέα ότι μια ολοκληρωμένη παράσταση συνδυάζει όσο το δυνατόν περισσότερες τέχνες.
    Φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID ενώνει τις δυνάμεις του με έναν συγγενή οργανισμό για τον εορτασμό της Ημέρας του Χορού. Η Διεθνής Ένωση Πλαστικών Τεχνών IAA/AIAP είναι μη-κυβερνητική οργάνωση που τα γραφεία της βρίσκονται δίπλα στα δικά μας στην UNESCO. Η κοινή μας πρόταση είναι να συνδυάσουμε το χορό με τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη γλυπτική και άλλες μορφές δημιουργικής έκφρασης στο χώρο των εικαστικών τεχνών.
    Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κα. Rosa-Maria Burillo από το Μεξικό, Παγκόσμια Πρόεδρο της IAA/AIAP, η οποία κινητοποίησε καλλιτέχνες από δεκάδες χώρες για να συνεργαστούν με χορογράφους, χορευτές και δασκάλους χορού σε κοινές εκδηλώσεις: παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις, flashmobs, λατρευτικές συναντήσεις, θεραπευτικές συνεδρίες και - γιατί όχι;- φαγοπότια!
Άλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
UNESCO, Paris


Το καλοκαίρι είναι κοντά και η παραλία σας περιμένει!



 

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ