Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Τι είναι αυτά που γίνονται με την Εκκλησιαστική Περιουσία

του Δημήτρη Κωνσταντάρα (από το crashonline.gr)

Η αλήθεια είναι ότι από το καλοκαίρι του 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά και η Αρχιεπισκοπή είχαν συμφωνήσει τη συνεκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Αρχιεπισκοπής. Είχε συσταθεί μάλιστα γι' αυτόν τον σκοπό η Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ με 50% για το ελληνικό Δημόσιο και 50% για την Αρχιεπισκοπή. Όσο για τα έσοδα, το 50% εξ αυτών θα αποδιδόταν στην Αρχιεπισκοπή και θα χρησιμοποιούνταν για το κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο και το υπόλοιπο 50% στο Δημόσιο.

Το Δεκέμβριο του 2013, η «Καθημερινή» – και άλλες εφημερίδες- έγραφαν ότι «μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινά η αξιοποίηση και εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με τη σύσταση της «Εταιρείας Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας ΑΕ», μέτοχοι της οποίας θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο κατά 50% και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με επίσης 50%». Υπήρχαν και συγκεκριμένα στοιχεία: Το πρώτο ακίνητο που θα διαχειριζόταν η εταιρεία ήταν η έκταση των 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη που εφάπτεται με το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστέρας».

Εφόσον υπήρχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα, θα δινόταν στην εταιρεία το δικαίωμα εκμετάλλευσης και άλλων εκτάσεων, όπως τα 1.200 στρέμματα της περιοχής Φασκομηλιάς, στην παραθαλάσσια περιοχή από τη λίμνη της Βουλιαγμένης έως τη Βάρκιζα, καθώς και τα 25.000 στρέμματα στην Πεντέλη.
Και τι έγινε παρακαλώ ενάμισυ χρόνο ; Τι ΑΚΡΙΒΩΣ έγινε; Ποιος μπορεί να μας πει; Τι πήγε να κάνει τον Απρίλιο του 2015 στον Αρχιεπίσκοπο ο πρωθυπουργός; Προς τι οι νέες ανακοινώσεις και η φασαρία; Για κάτι που είχε ήδη συμφωνηθεί αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί δεν είχε προχωρήσει; Και βεβαίως δικαιολογημένος ήταν ο προβληματισμός από την «πρόταση» που διατύπωσε ο πρωθυπουργός με επιστολή του , ζητώντας από τον Ιερώνυμο να συζητηθεί το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με την ενεργοποίηση της επιτροπής διαλόγου για τα θέματα Εκκλησίας – κράτους ;
Και προσέξτε: Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», πηγές της Αρχιεπισκοπής κρίνουν πως η πρόταση του πρωθυπουργού για συζήτηση του θέματος στη συγκεκριμένη επιτροπή αποτελεί ένα βήμα πίσω στα όσα έχουν γίνει έως τώρα σε συνεργασία με το κράτος για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Κι αυτό γιατί το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας είχε μπει σε μια ρότα. Όπως λένε αυτοί που ξέρουν, η εταιρεία ήταν έτοιμη να δραστηριοποιηθεί . Και τώρα, μ” αυτή την πρόταση το θέμα ουσιαστικά υποβαθμίζεται. Γιατί αντί να προχωρήσουν οι πράξεις , «ξαναγυρνάμε στα λόγια».
Κάποιοι χρωστάνε τουλάχιστον μιαν εξήγηση.

Το καλοκαίρι είναι κοντά και η παραλία σας περιμένει!

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • Βρέθηκε σώος ο 58χρονος - Η περιπέτεια του κ.Manci Foti έληξε, δίνοντας αίσιο τέλος στην αγωνία των δικών του ανθρώπων που τον αναζητούσαν. Ο 58χρονος, βρίσκεται πλέον κοντά στα ο...
    Πριν από 8 ώρες
  • ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - Το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό από τη Σμύρνη, χορταστικό και πεντανόστιμο! Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή και εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπο...
    Πριν από 1 εβδομάδα