Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Τι λένε οι σεισμολόγοι για το σεισμό της Χαλκίδας

TΩΡΑ: Ισχυρός σεισμός στην ΑττικήΙσχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών), σημειώθηκε στις 04:09 τα ξημερώματα της Τρίτης (9/6), στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, βόρεια της Χαλκίδας.

Η αυτόματη λύση του EMSC δίνει τον σεισμό, στα 5,2 Ρίχτερ. Και το αμερικάνικο USGS δίνει τον σεισμό στα 5,2 Ρίχτερ. Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 25χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδας και 77χλμ. βόρεια των Αθηνών. Η διάρκεια του δεν ήταν μεγάλη, ωστόσο αναστάτωσε τους κατοίκους πολλών περιοχών, λόγω του μικρού εστιακού βάθους (μόλις 5 χιλιόμετρα) και έγινε αισθητός στην Αττική. H δόνηση έγινε αισθητή σε όλη την Εύβοια, τη Λιβαδειά, την Αττική, την Κόρινθο, την Αχαΐα και την Μαγνησία.
 

ADVERTISEMENT
Η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Toυλάχιστον 15 μετασεισμούς έχει καταγράψει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5.2 της κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε ολόκληρη την κεντρική Ελλάδα. Δείτε αναλυτικά την μετασεισμική δραστηριότητα:
2510.jpg 1.jpg 

Τέσσερα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό, 3.8 Ρίχτερ ταρακούνησαν και την Πάτρα...
Νωρίτερα σήμερα, στις 01:20 ώρα Ελλάδας, οι σεισμογράφοι του Δικτύου κατέγραψαν άσθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο δόνησης τον θαλάσσιο χώρο 119 χιλιόμετρα νότια της Ζάκρου στη Κρήτη.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
 
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι ως προς την εξέλιξη της μετασεισμικης δραστηριότητας από τον σεισμό 5,2 βαθμών Ρίχτερ, τα ξημερώματα στον Βόρειο Ευβοϊκό. Οπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, μέχρι στιγμής όλοι οι μετασεισμοί είναι της τάξεως των 2 με 2,5 Ρίχτερ και όχι 4 με 4,5 που θα έδειχνε ότι υπάρχει εκτόνωση του φαινομένου. Ο κ. Χουλιάρας επισήμανε και την προειδοποίηση της Ομάδας ΒΑΝ από τον Ιανουάριο για επικείμενο σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή από τη Λαμία μέχρι το Σούνιο. Ανέφερε μάλιστα ότι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου Ακης Τσελέντης ζήτησε προ 15νθημέρου απο τον ΟΑΣΠ να ενισχυθεί η περιοχή απο φορητό δίκτυο σεισμογράφων.

Με δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο κ. Λέκκας καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ανέφερε πως η σημερινή δόνηση των 5,3 Ρίχτερ στην Εύβοια προέρχεται από μία ευαίσθητη περιοχή που χαρακτηρίζεται από πολλά μικρά ρήγματα, τα οποία βρίσκονται σε άμεση σχέση και επαφή με το ρήγμα της Αταλάντης.

Όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος, από το συγκεκριμένο ρήγμα δεν υπάρχει κίνδυνος, καθώς η ενέργεια εκτονώθηκε με το σεισμό του 1893 και θα χρειαστούν μερικές εκατοντάδες χρόνια για να «ξαναγεμίσει».

Με δηλώσεις του στο Mega o δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γ. Ψαθάς επιβεβαίωσε στο μεταξύ ότι δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην περιοχή, μετά τον σεισμό που σημειώθηκε λίγο μετά τις 4.00.



Με πληροφορίες από: tro-ma-ktiko.blogspot.gr , ομάδα του BLUE FORCE , tsantiri.gr

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ