Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Νέα φοροκαταιγίδα: Διπλάσιος φόρος στα εκκαθαριστικά αγροτών & ελεύθερων επαγγελματιών

  Φοροκαταιγίδα: Διπλάσιος φόρος στα εκκαθαριστικά αγροτών & ελεύθερων επαγγελματιών
Γιώργος Παππούς  (ieffimerida) 
Εγκύκλιος Σαββαϊδου δίνει το σύνθημα για την αύξηση προκαταβολής φόρου σε αγρότες, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Ζήτημα λίγων 24ώρων είναι, πλέον, τα... ραβασάκια σε χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με βάση τα οποία το υπουργείο Οικονομικών θα τους ζητήσει αυξημένο φόρο αναδρομικά για τη χρήση του 2014, όπως ακριβώς προβλέπει το νέο Μνημόνιο.

Πρόκειται για μια από τις δεκάδες φορολογικές εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν με βάση τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα στην αγορά, που έχει στεγνώσει από ρευστό. Την πρώτη... κρυάδα θα πάρουν οι αγρότες και οι επιχειρήσεις, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά για το 2014 αυξημένη προκαταβολή φόρου και συγκεκριμένα 55% και 100% αντιστοίχως. 
Ειδικά όσον αφορά στους αγρότες, πρόκειται για το πρώτο "ξήλωμα" των διατάξεων Βαλαβάνη, καθώς είχε προβλεφθεί η μείωση της προκαταβολής φόρου των αγροτών στο 27,5%. Αντιθέτως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες γλίτωσαν την τελευταία στιγμή την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 75% από 55%, αλλά του χρόνου τα πράγματα θα είναι δύσκολα.
Ειδικότερα, όπως προβλέπει η εγκύκλιος Σαββαϊδου:
  •  Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η προκαταβολή φόρου  είναι 55% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2014 έως και 31.12.2014 και αυξάνεται σε  75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015. Ένα χρόνο αργότερα αγγίζει το 100% για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής.
  • Αγρότες: Για εισοδήματα που προκύπτουν στο φορολογικό έτος 2014 από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 55% (από 27,5%).
  •  Επιχειρήσεις: Για όλα τα νομικά πρόσωπα η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100% (για τα κέρδη που προκύπτουν σε φορολογικά έτη τα οποία αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά), ώστε να ισχύει και για τα κέρδη που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες των περιπτώσεων β' (προσωπικές εταιρείες), γ' (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα), ε' (κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα) και στ' μόνο για τις κοινοπραξίες των προσωπικών εταιρειών του άρθρου 45.
Η ΓΓΔΕ διευκρινίζει ότι η προθεσμία καταβολής αυτών των πρόσθετων φόρων- θα μπορεί να γίνει σε 5 δόσεις- ξεκινά από την ημερομηνία επανεκκαθάρισης εφόσον η δήλωση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα. Εάν είχε υποβληθεί εκπρόθεσμα, τότε τρέχει από το τέλος Αυγούστου.
Το... κερασάκι στην τούρτα είναι η κατάργηση της έκπτωσης του 2% για την εφάπαξ πληρωμή φόρου, που επίσης είχε θεσμοθετήσει η Ν. Βαλαβάνη αλλά πλέον μπαίνει στο χρονοντούλαπο...

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ