Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Αυτό είναι το ψήφισμα από το Πανποντιακό Συλλαλητήριο (Όλο το κείμενο)

Αυτό είναι το ψήφισμα από το Παμποντιακό Συλλαλητήριο (Όλο το κείμενο)
Αυτό είναι το ψήφισμα από το Πανποντιακό Συλλαλητήριο (Όλο το κείμενο)

Προς Πρόεδρο Βουλής
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, δευτεροβάθμιος φορέας 433 σωματείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, απευθύνεται Ενώπιόν Σας προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία και την αποστροφή σύσσωμου του Ποντιακού Ελληνισμού, εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης στα κάτωθι φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τον Ελληνισμό, την Ιστορική Μνήμη αλλά και την Ανθρωπότητα, αφού η Γενοκτονία εμπίπτει στα εγκλήματα εναντίον της.

• Συντάξεις Υπερηλίκων Ομογενών: 
Με το ν. 4093/2012, στον οποίο είχε αντιταχθεί η σημερινή κυβέρνηση, 42.000 υπερήλικες ομογενείς αποστερήθηκαν το ελάχιστο βοήθημα που λάμβαναν. Εν συνεχεία, με τον ν. 4331/2015 (ΦΕΚ Α’ 69) της τωρινής κυβέρνησης διαφάνηκε ότι θα αποκατασταθεί η αδικία με την επαναχορήγηση αυτού του ελάχιστου κοινωνικού επιδόματος του ΟΓΑ. Μάλιστα, πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την χορήγησή του, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, καθώς είχαν εξασφαλισθεί οι πόροι για την καταβολή του. Πλην όμως, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ενώ, εν αναμονή της λήψης των επιδομάτων τους, όλο και περισσότεροι γέροντές μας οδηγούνται καθημερινά στην εξαθλίωση και το θάνατο. Οι νομοθετικές παλινωδίες και οι κούφιες προεκλογικές υποσχέσεις καταδεικνύουν την ψηφοθηρική μεταχείριση της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής ομάδας και τον εμπαιγμό της. 

• Εξαίρεση από τα σχολικά βιβλία της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού:
Επί των ημερών της κυβερνήσεώς σας, τροποποιήθηκε η διδακτέα και εξεταστέα ύλη της Γ’ Λυκείου προκειμένου να μη γίνεται καμία αναφορά στον όρο γενοκτονία, παρόλο που ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, είχε διαφορετική άποψη. Είναι λογικό να αισθανόμαστε ότι στην ενέργεια αυτή υποκρύπτεται η βούληση σταδιακής απαξίωσης του Ποντιακού Ελληνισμού και υποβάθμισης της Γενοκτονίας που συντελέσθηκε σε βάρος των προγόνων μας.

• Άρνηση της Γενοκτονίας από τον Υπουργό Παιδείας:
Με τη Σύμβαση του 1948 για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, τα Ηνωμένα Έθνη κατέδειξαν την σπουδαιότητα του εν λόγω εγκλήματος, το οποίο έχει τεράστιες νομικές προεκτάσεις. Αντιθέτως, ο όρος της Εθνοκάθαρσης, όντας καθαρά περιγραφικός στερείται περαιτέρω νομικής σημασίας.

Ο Ράφαελ Λέμκιν, επινοητής του όρου Γενοκτονία, χρησιμοποίησε ως ιστορικό παράδειγμα επεξήγησης του όρου, τις περιπτώσεις Ελλήνων και Αρμενίων στον Μικρασιατικό Πόντο. Δηλαδή η έννοια της γενοκτονίας με την πιο επιστημονική της προσέγγιση βασίστηκε στο παράδειγμα της γενοκτονίας των Ποντίων. Το 2007 ο πλέον αρμόδιος επιστημονικός φορέας για τις γενοκτονίες, η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών Μελέτης Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars), αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής. Το 2006 το Ευρωκοινοβούλιο την αναγνώρισε ως έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας μαζί με το παράδειγμα των Ασσυριο-Χαλδαίων και των Αρμενίων. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωριστεί από την Κύπρο, την Σουηδία και την Αρμενία ως χώρες, αλλά και από πολιτείες της Αμερικής και της Αυστραλίας. Οι αναφερόμενοι φορείς, κρατικοί και μη, δεν γνωρίζουν τι σημαίνει επιστημονική κατάρτιση και προσέγγιση;

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας έχει αναγνωρισθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με το ν. 2193/1994 ενώ, πλέον, η άρνησή της εμπίπτει στο τιμωρητικό πεδίο του ν. 4285/2014 [αντιρατσιστικό]. Πλην όμως, ο υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης, ανενδοίαστα αρνείται την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η άρνηση αυτή άλλοτε φέρει τον μανδύα της δημοσιογραφικής κριτικής και άλλοτε της ψευδεπίγραφης επιστημονικής αμφισβήτησης σε βάρος της ιστορικής αλήθειας. Η δε θεωρία περί προσωπικής απόψεως καταρρέει όταν αυτή εκφράζεται από ένα πολιτικό πρόσωπο δημόσια στα ΜΜΕ, πόσο μάλλον από τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία  με δύο επιστολές της, οι οποίες συγκοινοποιήθηκαν και στον Πρωθυπουργό, στις 26.09.2015 και 06.10.2015, κάλεσε τον Υπουργό να ανακαλέσει τις τοποθετήσεις του. Στις επιστολές μας αυτές δεν υπήρξε ουδεμία ανταπόκριση, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού δεν αφήνουν κανένα περιθώριο διαλλακτικότητας. 

Επειδή, η καθυστέρηση καταβολής των επιδομάτων διακινδυνεύει την ίδια την επιβίωση των υπερηλίκων ομογενών.

Επειδή, η παραχάραξη της ιστορίας νεκρώνει την μνήμη του μέλλοντος.

Επειδή, η Γενοκτονία είναι έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας και συνεπώς είναι η ίδια η Ανθρωπότητα που πληγώνεται, το ζήτημα αυτό μας ξεπερνά όλους ως υπόθεση οικουμενική, πανανθρώπινη και δεν προσφέρεται για χρήση στο πολιτικό - ιδεολογικό πεδίο σύγκρουσης μεταξύ «αριστεράς και δεξιάς».

Για τους λόγους αυτούς απαιτούμε

• Την καταβολή των συντάξεων, σύμφωνα με τις διαδοχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
• Την αποκατάσταση του κεφαλαίου που εξαιρέθηκε από την διδακτέα ύλη της γ’ Λυκείου.
• Την άμεση, αποπομπή του αρνητή της Γενοκτονίας όχι μόνο από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά από το κυβερνών κόμμα, ως το ελάχιστο χρέος προς την Ανθρωπότητα.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ