Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μία κοινωνία που δεν σέβεται τη νέα γενιά, δεν έχει μέλλον!

 

 Συνάντηση με νέους είχε στο Μοναστηράκι ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Κυριάκος συζήτησε με τα νέα παιδιά, συμμεριζόμενος τις αγωνίες του και με σεβασμό στους προβληματισμούς τους.
Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του:


Με νέους στο Μοναστηράκι: Μία κοινωνία που δεν σέβεται τη νέα γενιά, δεν έχει μέλλον


Μία κοινωνία που δεν σέβεται τη νέα γενιά, δεν έχει μέλλον. Στην Ελλάδα οι νέοι πλήρωσαν πρώτοι απ’ όλους την κρίσης, όχι μόνο με τη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου αλλά - κυρίως - με το πλήγμα στις ελπίδες και τα όνειρα τους. Πρέπει τώρα να γίνουν περισσότερα και να παραδειγματιστούμε από τις επιτυχημένες διεθνείς πρακτικές. Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα το όραμα και το δυναμισμό της νεολαίας να γίνουν ώθηση και αισιοδοξία για το μέλλον της.

 

Παιδεία: Το εκπαιδευτικό σύστημα αποτυγχάνει συνεχώς. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα πρόσωπα που ανέλαβαν το υπουργείο Παιδείας δεκαετίες τώρα δεν είχαν τίποτα καινοτόμο να προσφέρουν. Άλλοι, θέλοντας να φέρουν μεταρρυθμίσεις έμειναν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αγνοώντας τις υπόλοιπες θεμελιώδεις βαθμίδες. Έτσι, καταλήξαμε σε σχολεία που εμποδίζουν την κριτική σκέψη και σε Πανεπιστήμια που αποδοκιμάζουν την έρευνα και τη διαφορετικότητα και τη διάκριση. Σήμερα η Αριστερά προσπαθεί να εξισώσει τους νέους, κάτι που πηγαίνει κόντρα στη φύση και στο σύγχρονο πολιτισμό. Η δική μου άποψη είναι διαφορετική. Θέλω, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να είναι η βάση για την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου. Τα παιδιά πρέπει να ακονίζουν τις δεξιότητές τους και να μαθαίνουν να αγαπούν τη μάθηση. Πρέπει να προετοιμάζονται για τις προκλήσεις της ενηλικίωσης αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να χαρούν το παιγνίδι και την ξεγνοιασιά της ηλικίας τους. Για μένα, το σχολείο πρέπει να επικεντρώνεται στη γλώσσα και τη μαθηματική σκέψη, στη δημιουργικότητα και στη συντροφικότητα, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας.

Το Πανεπιστήμιο τώρα, πρέπει να ακολουθήσει αυτήν τη μεταρρύθμιση. Για να προκύψει αυτό, πρέπει να είναι αυτο-διοικούμενο, να είναι σε θέση να βρίσκει δικούς του πόρους και να μπορεί να προστατεύει και να διαφυλάττει την περιουσία του. Παράλληλα, μη – κερδοσκοπικά, μη - κρατικά ιδρύματα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν εντός της επικράτειας ώστε να εμπλουτίζουν την παραγωγή γνώσης και να δίνουν ευκαιρία σε περισσότερους νέους να σπουδάζουν αυτό που τους αρέσει.

Εργασία: Για πολλές δεκαετίες η εργασία ήταν «προνόμιο» εκείνων που διέθεταν τις κατάλληλες γνωριμίες. Φίλοι κομμάτων και πολιτικών μπορούσαν να «βολευτούν» στο δημόσιο ενώ στον ιδιωτικό τομέα επικρατούσε μια σκληρή πραγματικότητα με μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και πολύ χαμηλές αμοιβές. Σήμερα, οι δουλειές είναι ελάχιστες και τα χρήματα δεν φτάνουν. Η Αριστερά επιβαρύνει κι άλλο την κατάσταση με μία ακατανόητη φορομπηχτική επίθεση κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, αποτρέποντας όσους είχαν το όνειρο να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, μέσω μιας start - up ή νεοφυούς επιχείρησης. Το Κράτος καταδιώκει με μανία ό,τι νέο και δημιουργικό και διώχνει συνειδητά τη νέα γενιά απ’ τη χώρα της. Μία κοινωνία που λειτουργεί τόσο άνισα, προκαλεί ακρότητες.

Η θέση μου είναι ότι οι νέοι έως 20 - 35 ετών πρέπει να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση όταν θέλουν να ανοίξουν μια δική τους δουλειά. Πρέπει να μπορούμε να τους στηρίξουμε γιατί αφενός παράγουν τα δικά τους χρήματα και αφετέρου δημιουργούν θέσεις εργασίας για άλλους. Επίσης, πρέπει να σταματήσει η καταδίωξη του ιδιωτικού τομέα με τη βάρβαρη φορολογία που εξανεμίζει τα εισοδήματα και φέρνει νέα φτώχεια. Υπάρχουν τα ισοδύναμα, τα έχω προτείνει επανειλημμένως.

Κάθε αυτο - απασχολούμενος νέος είναι μία μεγάλη επιτυχία για την οικονομία μας και πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια του, πολλώ δε μάλλον όταν αναπτύσσονται στον κλάδο της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, το κράτος με τον εποπτικό του ρόλο πρέπει να διασφαλίζει ότι τα δικαιώματα του εργαζόμενου προστατεύονται και κανείς δεν γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Ελευθερία: Η Ευρώπη χτίστηκε στις ιδέες τις ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Οι νέοι πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν παντού και να διεκδικούν το μέλλον. Εμείς πρέπει να καταρρίψουμε τα εμπόδια που θα βρουν μπροστά τους στηρίζοντας τις επιλογές τους. Η «κηδεμονία» είναι εχθρός της ελευθερίας. Η πρόθεση μου είναι να βοηθήσω τους νέους ανθρώπους να είναι αισιόδοξοι και να αγαπούν τον τόπο τους. Γι’ αυτό είμαι υπέρ της ισότητας όλων ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής ή άλλης καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού. Τους νέους τους χρειαζόμαστε και στην πολιτική. Πιστεύω σε μία Νέα Δημοκρατία που θα λειτουργεί ως «θερμοκοιτίδα παραγωγής πολιτικής» δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους νέους να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τα προσόντα τους, προσφέροντας ιδέες και πολιτικές προτάσεις. Η Νέα Δημοκρατία των νέων γενεών δεν θα λειτουργεί ούτε με ποσοστώσεις, ούτε με επετηρίδες αλλά θα δίνει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να ακουστεί αλλά και στον άξιο να διακριθεί.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ