Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

7 γυναίκες που θα σε πείσουν να γίνεις εθελόντρια

 

Όσο μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων προσπαθεί να βγάλει συμπέρασμα από την καρέκλα της, σχετικά με το αν ο εθελοντισμός γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, πολύτιμοι Οργανισμοί για το κοινό καλό, συνεχίζουν να λειτουργούν βασισμένοι σε χέρια που προσφέρουν αφιλοκερδώς. Χωρίς τον εθελοντισμό, τουλάχιστον στην Ελλάδα, πολλά έργα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν και κατ' επέκταση πολύς κόσμος θα είχε μείνει χωρίς βοήθεια. Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους. 
Ας δώσουμε, λοιπόν, το λόγο έστω για μια ημέρα, σε ανθρώπους που αφιερώνουν ώρες της ζωής τους για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους. Ας αφήσουμε 7 εθελόντριες σε Οργανισμούς που στοχεύουν σε μια καλύτερη ζωή, να μας πουν για τα κίνητρα τους και τη σημασία του να είσαι εθελοντής. Και ας σκεφτούμε μετά, λίγο καλύτερα, αν βοηθάει περισσότερο να είμαστε καχύποπτοι ή να δίνουμε το χέρι μας όταν μπορούμε σε αυτούς που το χρειάζονται.

 

Πελίνα Θεοδοσίου


  Προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου ως δημοσιογράφος στη ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, από το 2010. Έχω αναλάβει το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Εθελοντικού Οργανισμού.
Η πρώτη γνωριμία μου με τη ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ  έγινε μέσα από μια συνέντευξη που έκανα με τον Πρόεδρο του Διοικητικού της Συμβουλίου κ. Γεράσιμο Κουρούκλη, για τηλεοπτική εκπομπή. Εκεί και σε επόμενες επαφές μου με ανθρώπους του Οργανισμού, κατάλαβα ότι είχα απέναντί μου ανθρώπους που με ανιδιοτέλεια προσπαθούν να στήσουν ένα εθελοντικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. Είδα μια ειλικρινή προσπάθεια κάλυψης των κενών που υπάρχουν στον τομέα αυτό από την πλευρά του κράτους και μια αγωνία για τη δημιουργία δομών που θα ενίσχυαν το αίσθημα ασφάλειας των ηλικιωμένων και θα υπερασπιζόταν την αξιοπρέπειά τους. Γνωρίζοντας από την εμπειρία μου ως δημοσιογράφος ότι οποιαδήποτε προσπάθεια δεν έχει και πολλές πιθανότητες να πετύχει, αν δεν επικοινωνηθεί σωστά, αν ο κόσμος δεν τη γνωρίσει και δεν καταλάβει την πραγματική της διάσταση και σημασία, αποφάσισα να βοηθήσω στον τομέα αυτόν ακριβώς. Να προσφέρω δηλαδή την εμπειρία μου και μερικές ώρες απασχόλησης, ώστε το μήνυμα να περάσει στην κοινωνία και το έργο της ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΩΗΣ να γίνει γνωστό.
Γιατί έγινα εθελόντρια; Καλή ερώτηση. Όπως το λέει και η λέξη "εθελόντρια", το ήθελα. Και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο, εκτός από αυτά που πρέπει, να μπορεί να πει ότι κάνει και κάτι που πραγματικά το θέλει. Είναι μερικά πράγματα που σε "πληρώνουν" διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Σε "πληρώνουν", σε γεμίζουν δηλαδή με συναισθήματα, με ικανοποίηση, με χαμόγελο.
Μια από τις καλύτερες στιγμές, ήταν όταν έληξε το πρώτο SILVER  ALERT και ο ηλικιωμένος που αναζητούσαμε είχε βρεθεί σώος.
Η αίσθηση ότι βοήθησες να δοθεί τέλος στην αγωνία και το φόβο ενός ανθρώπου που κινδυνεύει και είναι εντελώς αδύναμος να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά και των ανθρώπων της οικογένειάς του που τον αναζητούν με αγωνία για την τύχη του, δημιουργεί τρομερά συναισθήματα.
Πραγματικά, όλοι οι άνθρωποι της ΓΡΑΜΜΗΣ  ΖΩΗΣ, ζούμε την κάθε περίπτωση από τόσο κοντά, που γίνεται δική μας! Έτσι, κάθε φορά που ένα περιστατικό ειδικά του SILVER ALERT τελειώνει με ευτυχή τρόπο, η ανακούφιση είναι τέτοια σα να πρόκειται για άνθρωπο της δικής μας οικογένειας!
Θα συμβούλευα κάποιον να γίνει εθελοντής για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, στη συγκυρία που σήμερα ζει ο λαός μας, η κοινωνία έχει μεγάλη ανάγκη την εθελοντική προσφορά, ώστε οι αδυναμίες και οι ελλείψεις των κρατικών δομών να μην επιβαρύνουν κι άλλο την καθημερινότητα των πιο αδύναμων συμπατριωτών μας. Μεγαλύτερη ανάγκη όμως το έχουμε εμείς οι ίδιοι.
Η προσφορά χωρίς αντάλλαγμα, δίνει τέτοια ικανοποίηση που δύσκολα θα βρεις και στην καλύτερα αμειβόμενη εργασία.
 Η ελευθερία που αισθάνεσαι, η εμπειρία που αποκομίζεις, η επαφή με την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του συνανθρώπου, αποφέρουν κέρδη ανεκτίμητα!

*Η "Γραμμή Ζωής" είναι μη Κερδοσκοπικός Εθελοντικός Οργανισμός. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 2006 από τον Γεράσιμο Κορούκλη, πλαισιωμένο από μία ομάδα ανθρώπων με επιστημονική γνώση και εμπειρία στο χώρο της κοινωνικής μέριμνας, της σωματικής και ψυχικής υγείας, ευαισθητοποιημένους από τα υπάρχοντα προβλήματα στην οργανωμένη και ουσιαστική στήριξη των ηλικιωμένων. Σταθεροί στο στόχο της, η "Γραμμή Ζωής" σχεδιάζει, υλοποιεί και υποστηρίζει προγράμματα δράσης, στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ποιοτικής και αξιοπρεπούς διαβίωσης της πιο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, αυτής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας (65+).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • SILVER ALERT στη Νέα Ιωνία - Αγαπητοί φίλοι, Υπάρχει εξαφάνιση ηλικιωμένης από τη Νέα Ιωνία. Η Γεωργία Ίσαρη , 70 ετών, εξαφανίστηκε από το σπίτι της στη Νέα Ιωνία Αττικής, το πρωί...
    Πριν από 1 ημέρα
  • ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - Το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό από τη Σμύρνη, χορταστικό και πεντανόστιμο! Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή και εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπο...
    Πριν από 1 εβδομάδα