Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Εκλεισαν τα μπλόκα - Επίθεση φιλίας από την κυβέρνηση

Κυβερνητική «επίθεση φιλίας» στους αγρότες με 7 νέες προτάσεις

Ποιο είναι το σχέδιο για την άρση του αδιεξόδου σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται το υπουργείο Εργασίας

Έκλεισαν τα μπλόκα επ' αόριστον

Την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
 
Εντείνονται οι κυβερνητικές διεργασίες για την εκτόνωση των αντιδράσεων που προκάλεσε το σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με το σενάριο για διατήρηση του ΟΓΑ ως ανεξάρτητου ταμείου των αγροτών να κερδίζει έδαφος.
Μετά και τη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου με την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σενάρια που δεν θα περιορίζονται σε μια απλή βελτίωση του αρχικού σχεδίου του ασφαλιστικού για τον αγροτικό κόσμο, αλλά σε μια συνολική αναμόρφωση και αναδιατύπωση της αρχικής της πρότασης για τον ΟΓΑ, η οποία θα έχει σαν στόχο την ικανοποίηση ορισμένων από τα βασικά αιτήματα των αγροτών, χωρίς όμως να αλλάζει η φιλοσοφία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Οπως αποκάλυψε η «Ν» (13-2-16), ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δέχεται εισηγήσεις έμπειρων στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες περιλαμβάνουν αναλυτικές προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί, ειδικά με τους αγρότες. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέχρι σήμερα οι αγρότες είναι αυτοί που δίνουν τον καθοριστικό τόνο στις κινητοποιήσεις και στις ποικίλες αντιδράσεις κατά του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου, χωρίς να υποτιμούν τις αντιδράσεις των άλλων κοινωνικών οργανώσεων και φορέων, όπως των επιστημόνων και των ελευθέρων επαγγελματιών - εμπόρων.
Συνεπώς, η αλλαγή του κλίματος, όπως εκτιμούν, πρέπει να αρχίσει από το ασφαλιστικό των αγροτών, αφού οι δικές τους αντιδράσεις με τα τρακτέρ κατά μήκος των εθνικών οδών και τους αποκλεισμούς νευραλγικών οδικών αξόνων αποτελούν το βαρόμετρο των κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων.
Ενα από τα αντικειμενικά πολιτικά μειονεκτήματα της κυβέρνησης στην αντιπαράθεσή της με τους αγρότες, είναι η απουσία αγροτικών συνδικαλιστικών στελεχών που να προέρχονται από τον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η απουσία έμπειρων και αναγνωρισμένων συνδικαλιστικών στελεχών στον αγροτικό κόσμο σημαίνει, μεταξύ άλλων, και έλλειψη ενημέρωσης της κυβέρνησης «από πρώτο χέρι» για το κλίμα που υπάρχει στα μπλόκα και στις συνελεύσεις των αγροτών.
Αυτό το στοιχείο δεν υπήρχε σε καμία από τις προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις της περιόδου 1994-2010, καθώς η Ν.Δ., το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ είχαν και εξακολουθούν να έχουν ισχυρά ερείσματα σε τμήματα του αγροτικού κόσμου και αγροτοσυνδικαλιστές με εμπειρία που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις και δίνουν τον τόνο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.
Ετσι, υπήρχε σχεδόν πάντα, μαζί με τις κινητοποιήσεις των αγροτών (όση ένταση κι αν είχαν) και μία παράλληλη, μια άτυπη διαδικασία ενημέρωσης των εκάστοτε κυβερνήσεων για τις διαθέσεις και τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, από τους ίδιους τους εκπροσώπους των αγροτών. Τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα στις πρωτοβουλίες που αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση εντός των επόμενων ημερών για τη διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης στο ασφαλιστικό - φορολογικό καθεστώς των αγροτών.

Βασικοί άξονες επίλυσης
 Του Στέλιου Παπαπέτρουspapa@naftemporiki.gr (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο των κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, καθώς και των παρεμβάσεων στελεχών των θεσμών, όπως το πρόσφατο άρθρο του κ. Πολ Τόμσεν που θεωρεί αναπόφευκτες τις νέες μειώσεις στις συντάξεις και χαρακτηρίζει γενναιόδωρο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό, αλλά και τον πολιτικό χρόνο να περιορίζεται ασφυκτικά, η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο στο ασφαλιστικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο υπουργός Εργασίας για τη βελτίωση της πρότασης που αφορά το ασφαλιστικό των αγροτών, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στους εξής άξονες:
Διατήρηση του ΟΓΑ, για ένα μεταβατικό στάδιο, ως αυτοτελούς ασφαλιστικού ταμείου των αγροτών, ενταγμένου όμως μέσα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Επί του θέματος αυτού δεν υπάρχει επί της αρχής αντίθεση των θεσμών, καθώς η συμφωνία του τρίτου μνημονίου του περσινού καλοκαιριού δεν προβλέπει υποχρεωτική ενσωμάτωση του ΟΓΑ μαζί με τα υπόλοιπα ταμεία κύριας ασφάλισης. Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης τονίζουν ότι ο ΟΓΑ «δεν βγαίνει οικονομικά», επισημαίνοντας ότι μόνο πέρυσι χρειάστηκε 3,2 δισ. ευρώ επιχορήγηση για να πληρώσει τις συντάξεις και εισέπραξε από ασφαλιστικές εισφορές 480 εκατ. ευρώ.
2 Σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παροχές και αποσύνδεσή τους από τις φορολογικές κλίμακες.
3 Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, από τις αρχικά προτεινόμενες, για τους νέους αγρότες και σταδιακή προσαρμογή τους σε βάθος χρόνου.
Μείωση των ασφαλιστικών κατηγοριών των αγροτών σε 5 από 7 που είναι σήμερα (οι 5 είναι υποχρεωτικές - οι δύο είναι προαιρετικές).
5 Απόδοση των κοινοτικών επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες, αλλά σε συνδυασμό με την υποχρέωση ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών των αγροτών, που σήμερα ανέρχονται σε 850 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 850 εκατ. ευρώ, περίπου τα 440 εκατ. τα χρωστούν μόλις 17.000 αγρότες και είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν σε βάθος τουλάχιστον μιας δεκαετίας. Ηδη, ο ΟΓΑ με χθεσινή του εγκύκλιο προχωρά στην ηλεκτρονική ανανέωση των εγγραφών των αγροτών επικαιροποιώντας τα στοιχεία που διαθέτει στα μητρώα του για περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένους.
6 Αναλογιστική μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του ταμείου, από την οποία θα αναδειχθούν οι ανάγκες επαναπροσδιορισμού των βασικών οικονομικών μεγεθών και απαιτήσεων του ΟΓΑ σε όλα τα επίπεδα. Επισημαίνουμε ότι ο ΟΓΑ διαχειρίζεται μέχρι σήμερα 5 διαφορετικούς κωδικούς συνταξιοδοτικών και προνοιακών παροχών.
7 Απόδοση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στο θέμα αυτό οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν εκφράσει τις ισχυρότατες αντιρρήσεις τους, καθώς διαφωνούν με τη γενικευμένη χορήγηση της εθνικής σύνταξης σε όλους και προτείνουν τη χορήγησή της με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και με τη συμπλήρωση 20 συντάξιμων ετών και όχι με 15 έτη ασφάλισης όπως εισηγείται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΓΑ, σήμερα το 98% των συνταξιούχων του λαμβάνει κομμάτι της βασικής σύνταξης με 15 έτη ασφάλισης.


Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Νίκαιας, ανοιχτοί σε διάλογο εκείνοι στα Τέμπη

Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αποφάσισαν την Τρίτη σε συνεδρίασή τους τα μέλη της γενικής συνέλευσης του μπλόκου της Νίκαιας, με κλιμάκωση των δράσεων διαμαρτυρίας από μέρα σε μέρα.
Όπως αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, στις 16.00 την Τρίτη θα κλείσουν την παλιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ για τρεις ώρες, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Εφορείες των Θεσσαλικών πόλεων.
Παράλληλα, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την κίνηση συναδέλφων τους να παραδώσουν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση.
Σε ανακοίνωσή τους, οι αγρότες του συγκεκριμένου μπλόκου στέκονται στις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις δράσεις τους.
Τονίζουν, επίσης ότι «ο αγωνιστικός συντονισμός με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν επέτρεψαν, μέχρι τώρα, στην κυβέρνηση να φέρει το ασφαλιστικό για ψήφιση στη Βουλή» και προαναγγέλλουν ότι θα συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση.
Όπως αναφέρουν, «επιμένει η κυβέρνηση να μας κατηγορεί ότι αρνούμαστε το διάλογο. Εξαρχής ξεκαθαρίσαμε ότι σε διάλογο για «το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε. στο λαιμό μας» δεν θα πάμε. Γι' αυτό η κυβέρνηση ας συζητήσει με τους διάφορους “προθύμους” που αλληλοσπρώχνονται για το ποιός θα πρωτοανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου, κι ύστερα, μερικοί από αυτούς έχουν το θράσος να κατηγορούν εμάς ότι θέλουμε “να τα βρούμε με την κυβέρνηση για να ξεφουσκώσει ο αγώνας”».
Τονίζουν εν συνεχεία ότι ζήτησαν από την κυβέρνηση ν' αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου κι εφαρμόζονται, και μετά να γίνει συζήτηση.

Τέμπη: «Μένουμε μακριά από μεθοδεύσεις ανθρώπων που προσπαθούν να τραυματίσουν τον δίκαιο αγώνα»

«Μένουμε μακριά από μεθοδεύσεις και σπασμωδικές κινήσεις ανθρώπων που προσπαθούν να τραυματίσουν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες όλη της χώρας, ενωμένοι κάτω από τα αιτήματα και τις προτάσεις που έλαβε η κυβέρνηση την Τετάρτη», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών.
Όπως τονίζουν, μετά από επικοινωνία τους με στέλεχος της κυβέρνησης, η προκαθορισμένη συνάντηση μας με τον Πρωθυπουργό για την Τρίτη (16-2-16) μετατίθεται για αμέσως μετά την επιστροφή του από το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες.
«Αναμένουμε έναν έντονο διάλογο με διάθεση για λύσεις από τη την πλευρά του, από την στιγμή που χιλιάδες συνάδελφοι είναι στον δρόμο και το ζήτημα είναι ζωής και θανάτου για το σύνολο του αγροτικού κόσμου», υπογραμμίζουν και σημειώνουν ότι το αγροτικό κίνημα παραμένει αρραγές.
Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών σημειώνουν ότι από την περασμένη Τετάρτη είχαν στείλει στην κυβέρνηση τις προτάσεις τους, με τις οποίες, όπως τονίζουν, έχουν συνταχθεί και 30 αγροτικά μπλόκα. Εξηγούν επίσης ότι αναμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση για διάλογο βάσει των προτάσεών τους. 
Οι ίδιοι καταγγέλλουν προσπάθεια «υπονόμευσης και προβοκάτσιας» των κινητοποιήσεών τους από φορείς που, όπως τονίζουν, δεν εκπροσωπούν το αγροτικό κίνημα. 
Η εθνική οδός στο ύψος των Τεμπών παραμένει αποκλεισμένη επ’ αόριστον.

Έκλεισε και ο Προμαχώνας

Εν τω μεταξύ, σε αποκλεισμό του τελωνείου Προμαχώνα προχώρησαν χθες το μεσημέρι οι αγρότες. Ο δρόμος θα μείνει κλειστός επ' αόριστον για Ι.Χ., φορτηγά και λεωφορεία.

Την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό ζήτησε και πάλι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε σε δήλωσή του πως ο λογαριασμός του 1,8 δισ. εξοικονόμησης στο ασφαλιστικό είναι προϊόν της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα τους προηγούμενους μήνες.
Όπως είπε, η υφιστάμενη πρόταση για το ασφαλιστικό είναι μία πρόταση άδικη η οποία φορτώνει το λογαριασμό στις επόμενες γενιές και επιβαρύνει πάρα πολύ την παραγωγική Ελλάδα και την Ελλάδα η οποία δημιουργεί και η Ελλάδα η οποία σήμερα δυστυχώς για την κυβέρνηση αλλά και τη χώρα είναι στους δρόμος και διαμαρτύρεται».
Η ΝΔ έχει επισημάνει ότι το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να λυθεί όσο η ελληνική οικονομία δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «δυστυχώς δεν βλέπουμε απολύτως τίποτα από αυτή την κυβέρνηση που να μας κάνει αισιόδοξους ότι μπορεί η οικονομία πάλι να αναπτυχθεί».
«Δεν βλέπουμε στήριξη επενδύσεων, δεν βλέπουμε στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, βλέπουμε μόνο άρνηση να προσαρμοστεί αυτή η κυβέρνηση στην πραγματικότητα του πώς θα έρθει η ανάπτυξη» σημείωσε και επανέλαβε:
«Εμείς ζητήσαμε την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επειδή στη βασική του φιλοσοφία είναι ένα νομοσχέδιο προβληματικό και εσφαλμένο. Δυστυχώς η κυβέρνηση ουδέποτε μπήκε στον κόπο να συζητήσει τις προτάσεις της ΝΔ και θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτεί».
Την αντίθεση της ΓΣΕΕ στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εξέφρασε για άλλη μία φορά και ο πρόεδρός της Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως είπε, αυτό που φέρνει η κυβέρνηση δεν είναι ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά μια δημοσιονομική διευθέτηση με έντονα φορολογικά στοιχεία και δεν μπορεί να δώσει καμία λύση στο μείζον πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης.
«Ζητούμε να την προωθήσει αυτή τη θέση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης που επισκέφθηκαν τη ΓΣΕΕ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που συνομιλεί μόνο με τους εργοδότες» πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, «η χώρα να είναι συνεπής στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της και να καθίσουμε να κάνουμε έναν εκτεταμένο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, ώστε να βρούμε τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα κάνουν το σύστημα και βιώσιμο και κοινωνικά αποτελεσματικό».


πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ BLUE FORCE
 

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ