Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Ρέθυμνο: Παραλία χωρίς κάδους απορριμμάτων

Συντονισμός δήμου – επιχειρηματιών ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου

Λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του νέου προγράμματος αποκομιδής των απορριμμάτων στο αναπλασμένο παραλιακό μέτωπο της πόλης, οι επαγγελματίες της περιοχής και η υπηρεσία καθαριότητας και καθημερινότητας του Δήμου Ρεθύμνου βρίσκονται σε συντονισμό προκειμένου ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, η εφαρμογή του προγράμματος να ξεκινήσει ομαλά.
Πρόκειται για το πρόγραμμα που περιλαμβάνει την απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων από την παραλία για λόγους αισθητικής και υγιεινής και οι επιχειρηματίες, όπως και οι κάτοικοι θα προμηθευτούν τους ειδικούς μικρούς κάδους ή κάδους που θα τοποθετούνται στις εισόδους πολυκατοικιών και η υπηρεσία θα συλλέγει τα απορρίμματα συγκεκριμένες ώρες.
Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε σχετική συνάντηση στο δημαρχείο Ρεθύμνου, με αντικείμενο την ενημέρωση για την εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος. Στη συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας και καθημερινότητας κ. Δημήτρη Λελεδάκη και την προϊσταμένη του τμήματος πρασίνου και αστικού περιβάλλοντος κ. Νικολέτα Γκολφινοπούλου, συμμετείχαν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο αλλά και ο εργολάβος που έχει αναλάβει την αποκομιδή των απορριμμάτων.
ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί στην παλιά πόλη και στο παραλιακό μέτωπο θα ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αρμόδιας υπηρεσίας, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα έχουν απομακρυνθεί από το παραλιακό μέτωπο όλοι οι κάδοι απορριμμάτων από το ύψος του Αγνώστου Στρατιώτη μέχρι το ξενοδοχείο Pearl. Ορισμένοι κάδοι θα μεταφερθούν στους κάθετους δρόμους και ενδέχεται να ενισχυθούν προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της περιοχής.
Οι επαγγελματίες θα προμηθευτούν κάδους τους οποίους θα εναποθέσουν στους χώρους των επιχειρήσεών τους ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για τους κατοίκους που διαμένουν στην περιοχή να παραλάβουν μικρούς κάδους που θα διατεθούν από την υπηρεσία ή να προμηθευτούν κοινόχρηστο κάδο στην είσοδο των πολυκατοικιών τον οποίο θα αδειάζει ο εργολάβος στο ωράριο αποκομιδής. Παράλληλα, οι κάτοικοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τους κάδους που θα βρίσκονται στους κάθετους δρόμους.
Σε ό,τι αφορά το ωράριο αποκομιδής των απορριμμάτων, προγραμματίζεται από τις ώρες 4.30-6:30 το πρωί και 4.30-6.30 το απόγευμα. Αυτό θα συμβάλλει ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο στον περιορισμό των οσμών αλλά και της συσσώρευσης απορριμμάτων, εικόνα που δεν συνάδει με το σημείο και έναν τουριστικό προορισμό όπως το Ρέθυμνο.
Ο κ. Λελεδάκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ανέφερε: «Στις 29 Φεβρουαρίου, απομακρύνονται οι κάδοι και ξεκινάμε το πρόγραμμα επέκτασης της παλιάς πόλης. Τα σύμμεικτα απορρίμματα θα αποβάλλονται στους κάδους που θα προμηθευτούν οι επαγγελματίες και θα συλλέγονται από τον εργολάβο δύο φορές την ημέρα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσα από την καλή συνεργασία που έχουμε θα πετύχει και στην πράξη».

Α. ΚΛΑΨΙΝΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης και αναψυχής νομού Ρεθύμνου κ. Αντρέας Κλαψινός μιλώντας στην «Κ.Ε.» υπογράμμισε: «Οι επαγγελματίες εστίασης και αναψυχής συμφωνήσαμε να προμηθευτούμε τροχήλατους κάδους 120 λίτρων που θα τοποθετηθούν εντός των καταστημάτων. Συμφωνήσαμε όλοι στο ωράριο, η αποκομιδή να γίνεται δύο φορές, τα ξημερώματα και το απόγευμα και σε ό,τι αφορά τα ανακυκλώσιμα που δεν έχουν οσμές, συμφωνήσαμε η αποκομιδή να γίνεται μια φορά την ημέρα, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί η ώρα που θα γίνεται. Υπάρχει καλή διάθεση απ’ όλους και σίγουρα στην πορεία και στην πράξη θα δούμε αν θα προκύψει κάτι, θα είμαστε σε στενή συνεργασία και θα το αναφέρουμε στον εργολάβο ώστε να λύνονται άμεσα και να προχωράει ομαλά η διαδικασία».
Ν. ΚΟΥΜΝΑΣ: ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ, ΗΤΑΝ ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ
Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων ν. Ρεθύμνου κ. Νίκος Κουμνάς, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της απομάκρυνσης των κάδων από το παραλιακό μέτωπο για λόγους αισθητικής και υγιεινής, κάτι μάλιστα που όπως ανέφερε αποτελεί πάγιο αίτημα των ξενοδόχων. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για την εφαρμογή του προγράμματος και υπογράμμισε την καλή συνεργασία μεταξύ του τμήματος καθαριότητας και των επαγγελματιών. «Είναι κάτι που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, δεν ειπώθηκε κάτι που δεν γνωρίζαμε, ήμασταν όλοι ενήμεροι και γνωρίζουμε τη διαδικασία. Είχαμε συζητήσει και πάλι το συγκεκριμένο θέμα σε παλαιότερη συνάντηση. Εμείς έχουμε ζητήσει δύο φορές αποκομιδή των απορριμμάτων γιατί τη θεωρούμε επιβεβλημένη. Υπάρχει καλή συνεννόηση από την πρώτη στιγμή με την υπηρεσία και τον κ. Λελεδάκη και πιστεύουμε πως και στην πράξη δεν θα προκύψει κάποιο ζήτημα».
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ Η ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
Ο σχεδιασμός για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων στο παραλιακό μέτωπο, απομακρύνεται προς το παρόν, αφού πρόκειται για μια πολύ ακριβή διαδικασία που λόγω οικονομικής συγκυρίας, απαιτεί περισσότερο χρόνο προκειμένου να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί από τον αναμενόμενο. Όπως ανέφερε ο κ. Λελεδάκης, η υπηρεσία δεν απορρίπτει τον εν λόγω σχεδιασμό, αντίθετα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την υλοποίησή του. Για την φετινή χρονιά πάντως, δεν αναμένεται να γίνει υπογειοποίηση. «Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το καλύτερο για την αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη μας. Παραμένει ανοιχτό το θέμα της υπογειοποίησης των κάδων στο παραλιακό μέτωπο, ωστόσο πρέπει να πούμε πως πρόκειται για μια πολύ δαπανηρή διαδικασία και χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό» ανέφερε ο κ. Λελεδάκης.
Αξίζει να θυμίσουμε πως η υπηρεσία είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθευτεί αρχικά έναν μικρό αριθμό εξοπλισμού για την υπογειοποίηση τω κάδων απορριμμάτων, αφού το κόστος για την προμήθεια ικανού αριθμού να καλύψει όλο το παραλιακό μέτωπο ήταν υπέρογκο. Πρόκειται για κάδους οι οποίοι συμβάλλουν στη βελτίωση της αισθητικής εικόνας αλλά και των συνθηκών υγιεινής αφού τα απορρίμματα δεν βρίσκονται εκτεθειμένα, όπως στους συμβατικούς κάδους.
ΔΥΟ ΝΕΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΟΡΑ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ
Στο μεταξύ, με δύο νέα απορριμματοφόρα θα ενισχύσει την υπηρεσία ο δήμος Ρεθύμνου, καθώς σύντομα αναμένεται να βγει σχετική προκήρυξη για το διαγωνισμό, που γίνεται στο πλαίσιο της προμήθειας μηχανολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του δήμου Ρεθύμνου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΡΙΜΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ
Πρόστιμα «περιμένουν» τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων που δεν φέρουν μαζί τους ειδικό σακουλάκι για τη συλλογή των περιττωμάτων, όπως ανέφερε ο κ. Λελεδάκης.
Στο παραλιακό μέτωπο, το πρόβλημα είναι έντονο, αφού όπως έχουμε αναδείξει παλαιότερα, περιττώματα ζώων βρίσκονται σε όλο το μήκος και σε πολλά σημεία, δημιουργώντας μια εικόνα αποκρουστική. Μάλιστα, το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση, με τους επαγγελματίες να τοποθετούνται ξεκάθαρα πως οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της φροντίδας των κατοικίδιων τους, εξολοκλήρου.
Αυτό έγινε μετά από πρόταση να τοποθετηθούν ειδικά κιβώτια που θα περιέχουν σακουλάκια προσιτά στους ιδιοκτήτες στο παραλιακό μέτωπο, ωστόσο οι επαγγελματίες επεσήμαναν πως αισθητικά και πρακτικά μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά να δώσει λύσεις. «Υπάρχει πρόταση από τη δημοτική κοινότητα προς την επιτροπή ποιότητας ζωής που ζητάει την τοποθέτηση της υπηρεσίας καθαριότητας για τα συγκεκριμένα κιβώτια που θα περιέχουν σακουλάκια.
Επιπλέον, μπαίνουν σταδιακά και οι πινακίδες που συστήνουν στους ιδιοκτήτες να μαζεύουν τα περιττώματα των κατοικιδίων τους και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμα, τα οποία θα επιβάλλονται από την αστυνομία και το λιμεναρχείο» ανέφερε ο κ. Λελεδάκης.

πηγή

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ