Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Κυριάκος: Tα Ελληνικά σύνορα είναι και Ευρωπαϊκά. Γι’ αυτό περιμένουμε την ουσιαστική στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση του με τον Υπουργό Αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά από αίτημά μου, και στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που αναλαμβάνω για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ενημερώθηκα σήμερα από τον Υπουργό Αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα.

Για πολλούς μήνες, η Κυβέρνηση υποτίμησε αδικαιολόγητα την ένταση, το εύρος και την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Έδειξε αργά αντανακλαστικά, πήρε λάθος αποφάσεις, έστειλε λάθος μηνύματα.

Τελικά, υπό την πίεση ενός χαμένου εξαμήνου, που έπληξε πολλαπλώς την αξιοπιστία της χώρας, υποχρεώθηκε να αναλάβει μεγάλες δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης. Τώρα, οφείλει να τις εκπληρώσει για να μην δώσει αφορμή και δικαιολογία σε ορισμένους, που θα ήθελαν την απομόνωση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα.

Παρά τις επιμέρους ενστάσεις, τα σημεία καταγραφής (τα γνωστά HOT SPOTS) πρέπει να κατασκευαστούν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που η Κυβέρνηση ανέλαβε. Η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατασκευή τους, έγινε, εκ των πραγμάτων, αναγκαία λόγω των κυβερνητικών καθυστερήσεων.

Είναι  όμως ξεκάθαρο ότι απαιτείται πολύ καλύτερος συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Δυστυχώς, μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος έδειξε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόκληση, όμως, είναι κοινή.

Tα Ελληνικά σύνορα είναι και Ευρωπαϊκά. Γι’ αυτό περιμένουμε την ουσιαστική στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Ζητήματα, όπως η ενίσχυση της FRONTEX και η ταχύτερη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλα κράτη – μέλη, πρέπει να λυθούν άμεσα.

Τέλος, η Τουρκία έχει μεγάλες ευθύνες για την ανοχή που δείχνει στη δράση παράνομων δικτύων διακινητών, που δρουν στο έδαφος και ιδίως στις ακτές της.

Καμιά ουσιαστική σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν μπορεί να προχωρήσει εάν η Άγκυρα δεν τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Tο προσφυγικό είναι μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα, αλλά και πρόβλημα ασφάλειας, για την πατρίδα μας. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να γίνεται πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης.

Συνοψίζοντας. Η πρόκληση του προσφυγικού – μεταναστευτικού είναι πολύ μεγάλη. Η Κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη και τον πρώτο λόγο.

Προσωπικά δεσμεύομαι να συμβάλλω ενεργά, και το πράττω ήδη, ώστε να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν».






Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ