Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά

Άκυρος ο νόμος

Στον αέρα οι άδειες Μαρινάκη - Σαββίδη

Πολιτική ήττα της κυβέρνησης - Εκλογές ζητάει η Ν.Δ.
 
Αντισυνταγματικός κρίθηκε με ψήφους 14-11 ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως αποφάσισε η ολομέλεια του ΣτΕ.

Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την  πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη αποφάνθηκαν ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.
Η σκληρή νομική μάχη κράτησε πάνω από 5,5 ώρες. 
Εξερχόμενος από τη διάσκεψη, ο πρόεδρος του ΣτΕ δεν έκανε κάποια δήλωση.
Με την απόφαση του ΣτΕ ο νόμος Παππά αποσύρεται εξ ολοκλήρου, καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ουσιαστικά «κατεδάφισε» το σύνολο του νόμου, αφού επικράτησε η "σκληρή" πρόταση,  και η απόφαση δεν δίνει κανένα περιθώριο για διατήρησή του νόμου με εκ των υστέρων διορθώσεις από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει πως ο διαγωνισμός για τις 4 άδειες είναι άκυρος και θεωρείται ως μη γενόμενος.
Τα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια και κινδύνευαν με «μαύρο» θα συνεχίσουν να εκπέμπουν κανονικά, ενώ οι τέσσερις υπερθεματιστές που κέρδισαν άδεια, πρέπει να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταθέσει ως πρώτη δόση. Στον «αέρα» βρίσκονται οι δύο νέοι σταθμοί που είχαν λάβει άδεια στον άκυρο πλέον διαγωνισμό, συμφερόντων Μαρινάκη και Σαββίδη.
Η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου θα γίνει πλέον από το μηδέν από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, που σύμφωνα με το ΣτΕ είναι συνταγματικά το μόνο αρμόδιο όργανο.
Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΡΣ, που θα πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα, με το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο να καλείται να συνεργαστεί με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης υπό τη σκιά της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου.
Η πρώτη αντίδραση κυβερνητικής πηγής ανέφερε χαρακτηριστικά πως «επιστρέφουμε στο καθεστώς ανομίας των τελευταίων 27 ετών».
Την ανάληψη νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας την επόμενη Δευτέρα, που θα προβλέπει επί πληρωμή βεβαιώσεις για τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, πραγματοποιώντας παράλληλα επίθεση στο ΣτΕ. για την απόφασή του.
Η ΝΔ ζητάει εκλογές 

Εκλογές ζητάει η Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση "απερχόμενη":

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας.
Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε.
Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν.
Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.
Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.
Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.
Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.
Δεν τα κατάφερε.
H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.
Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • SILVER ALERT στη Νέα Ιωνία - Αγαπητοί φίλοι, Υπάρχει εξαφάνιση ηλικιωμένης από τη Νέα Ιωνία. Η Γεωργία Ίσαρη , 70 ετών, εξαφανίστηκε από το σπίτι της στη Νέα Ιωνία Αττικής, το πρωί...
    Πριν από 1 ημέρα
  • ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - Το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό από τη Σμύρνη, χορταστικό και πεντανόστιμο! Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή και εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπο...
    Πριν από 1 εβδομάδα