Α΄ΑΘΗΝΑΣ (4) ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ (7) ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (67) ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (190) ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ (3) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ (4) ΑΡΘΡΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ (145) ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ (16) ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (152) ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (3) ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ (6) ΓΑΤΡΟΝΟΜΙΑ (2) ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ (32) ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (65) ΔΗΜΟΣ ΑΙΔΗΨΟΥ (3) ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ (2) ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ (1) ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ (6) ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ (4) ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (1) ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ (29) ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ (39) ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ (36) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ (3) ΔΙΕΘΝΗ (37) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (29) ΕΘΙΜΑ (3) ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (49) ΕΙΔΗΣΕΙΣ (1766) ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (199) ΕΚΚΛΗΣΙΑ (57) ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 (23) ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 (7) ΕΠΙΣΤΗΜΗ (68) ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ (20) ΕΡΕΥΝΕΣ (17) ΘΕΑΤΡΟ (4) ΘΕΜΑ (41) ΙΣΤΟΡΙΑ (48) ΚΑΙΡΟΣ (26) ΚΗΠΟΣ (9) ΚΟΙΝΩΝΙΑ (1753) ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ (280) ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ... (1) ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ (40) ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΚΙΑ (44) ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ... (17) ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ (11) ΜΟΥΣΙΚΗ (9) ΝΑΥΤΙΛΙΑ (13) ΝΔ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 2015 (26) ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ! (14) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (168) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (26) ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ (28) ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ (3) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (1) ΠΕΡΙΕΡΓΑ (14) ΠΟΛΙΤΙΚΗ (833) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (43) ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ (73) ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ (85) ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ (1) ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ (109) ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (57) ΣΥΝΤΑΓΕΣ (28) ΣΧΟΛΕΙΟ (68) ΤΕΧΝΗ (3) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (1) ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (13) ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ (276) ΥΓΕΙΑ (446) ΦΙΛΟΖΩΟΙ (1) ΦΡΟΝΤΙΔΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ (47) ΦΥΣΗ (37) ΦΥΣΙΩ (14) ΧΟΡΟΣ (4) ΧΡΗΣΙΜΑ (342) OIKONOMIA (196) RADIO (106) SILVER ALERT (654) TKD (96) TV (197)
ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ
με ένα απλό ''ΚΛΙΚ'' στις
προβαλλόμενες διαφημίσεις της GOOGLE.

Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Νίκη Κεραμέως: Το δημογραφικό αναιρεί κάθε πολιτική για το μέλλον της χώρας

"Όσα συζητάμε σήμερα για την οικονομία, την κοινωνία, το κράτος, το μέλλον, δεν θα έχουν καμία σημασία αν η χώρα δεν έχει ενεργό, οικονομικά και αναπαραγωγικά, πληθυσμό."

 Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με φορολογικά και οικονομικά κίνητρα στήριξης των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών"

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κ. Κεραμέως, κατόπιν ερώτησης που υπέβαλε στους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το μείζον θέμα του δημογραφικού, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Καθώς όλοι οι δείκτες γεννητικότητας στην Ελλάδα διολισθαίνουν επικίνδυνα, καθώς οι προβλέψεις για την πληθυσμιακή πορεία της χώρας στις ερχόμενες δεκαετίες είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς η βόμβα του δημογραφικού ετοιμάζεται να εκραγεί, όσα συζητάμε σήμερα για την οικονομία, την κοινωνία, το κράτος, το μέλλον, δεν θα έχουν καμία σημασία αν η χώρα δεν έχει ενεργό, οικονομικά και αναπαραγωγικά, πληθυσμό.
Έχουμε επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου: οι επιπτώσεις της συρρίκνωσης και γήρανσης του πληθυσμού στην παιδεία, στην οικονομία, στο ασφαλιστικό, είναι ήδη εμφανέστατες και προβληματίζουν έντονα. Στην υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση του σήμερα και του αύριο, η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με φορολογικά και οικονομικά κίνητρα στήριξης των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, με προώθηση πιο ευέλικτων μορφών εργασίας για τους νέους γονείς και άλλα μέτρα στήριξης της οικογένειας.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα σήμερα στοιχεία, ο πληθυσμός της χώρας μας:
- μειώνεται σημαντικά και αναμένεται να φτάσει από 8,3 έως 10 εκατομμύρια το 2050,
- γερνάει, καθώς αυξάνεται η διάμεση ηλικία,
- σε σχολική ηλικία, μειώνεται,
- σε παραγωγική ηλικία, εν δυνάμει και πραγματικά ενεργός οικονομικά, μειώνεται επίσης.
Παράλληλα, μεγάλος αριθμός νέων μεταναστεύει στο εξωτερικό εξ αιτίας της κρίσης και της παρατεταμένης ανεργίας, μειώνοντας το εργατικό δυναμικό μας, αλλά και τις πιθανότητες τεκνοποίησης εντός της χώρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα μέτρα αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος προτάσσεται η «Δημιουργία μιας νέας κρατικής υπηρεσίας, με τη μορφή ανεξάρτητης αρχής, είτε Ειδικής Γραμματείας στο Υπουργείο Εσωτερικών, είτε υπαγόμενη απευθείας στον Πρωθυπουργό», και ακολουθούν η παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αναζητηθούν μέθοδοι και μέτρα που να διαγιγνώσκουν έγκαιρα τέτοιες τάσεις και να υιοθετηθούν πολιτικές που να τις αντισταθμίζουν, καθώς και η επανεξέταση του συνόλου των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών παροχών.

Δεδομένων αυτών, καθώς και της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, ερωτάσθε:
1. Έχετε εκπονήσει σχέδιο συνολικής αντιμετώπισης της δημογραφικής πρόκλησης της χώρας;
2. Έχετε μελετήσει τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας;
3. Έχετε μελετήσει τις επιπτώσεις μείωσης του μαθητικού πληθυσμού της χώρας;
4. Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχετε ήδη υιοθετήσει και σκοπεύετε να υιοθετήσετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε τη δημογραφική πρόκληση;
5. Σκοπεύετε να στηρίξετε το θεσμό της οικογένειας, π.χ. με φορολογικά και οικονομικά κίνητρα ή με προώθηση πιο ευέλικτων μορφών εργασίας για τους νέους γονείς;
6. Σκοπεύετε να παραχωρήσετε αντισταθμιστικά οφέλη στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, που πλήττονται ιδιαίτερα από τη ραγδαία μείωση των κοινωνικών παροχών και επιδομάτων;
7. Με ποιο τρόπο συνιστά μέτρο αντιμετώπισης του δημογραφικού η δημιουργία νέας κρατικής υπηρεσίας, την οποία προτάσσει η στρατηγική σας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: