Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Έβρος: Τι έκαναν οι Τούρκοι, πώς μπήκαν σε ελληνική γη

Δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ κάνουν λόγο για «κατάληψη» ελληνικής γης από Τούρκους στον Έβρο Διάβημα της Αθήνας 
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ν. Κοτζιά

Νέα ένταση σημειώνεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες, καθώς τουρκικές δυνάμεις μεταβαίνουν στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες.

Η συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία οι Τούρκοι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας εμφανίζονται να έχουν «στρατοπεδεύσει», ανήκει στην Ελλάδα, με βάση και τους χάρτες του 1923.

Οι αλλαγές, ωστόσο, που έχουν σημειωθεί στην κοίτη του ποταμού Έβρου γίνονται πεδίο αντιπαράθεσης με τη γειτονική χώρα. Εκμεταλλευόμενη την υποχώρηση της στάθμης του νερού λόγω καλοκαιρινής περιόδου και τη μετακίνηση της κοίτης, η Τουρκία σπεύδει να παρουσιάσει μία έκταση της παραπάνω θέσης ως δική της.

Στο θέμα αναφέρθηκαν μάλιστα διεθνή ΜΜΕ, με τη βρετανική εφημερίδα Sun να χρησιμοποιεί τον τίτλο: «Τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα και καταλαμβάνουν μικρό κομμάτι γης πάνω στο διαφιλονικούμενο σύνορο».

Η Daily Mail, από την πλευρά της, φιλοξενεί ανάλογο ρεπορτάζ επικαλούμενη το ελληνικό site armyvoice.gr. Σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα «περίπου 35 στρατιώτες μπήκαν σε μια περιοχή στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο. Τούρκοι στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν μόνιμη παρουσία στην ελληνική επικράτεια και έχουν στρατοπεδεύσει στο θήλακα στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες».

«Στο στρατόπεδο υπάρχει τώρα μια μικρή τουρκική σημαία σε ένα δέντρο, ενώ έχουν απορρίψει όλα τα ελληνικά αιτήματα για να αποχωρήσουν», προστίθεται σε ανάρτηση της Daily Mail για το θέμα.
Διάβημα διαμαρτυρίας

Εξάλλου, μιλώντας προ ημερών στον ρ/σ «Α’ Πρόγραμμα» της ΕΡΑ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε κάνει λόγο για «ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (…)».

«Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», είχε την Τετάρτη ο κ. Δένδιας σχετικά.

Σήμερα, ωστόσο, η ελληνική πλευρά προέβη σε διάβημα στην Άγκυρα για το θέμα, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών.

Από το δημοσίευμα της Daily Mail

Ενημέρωση των κομμάτων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ


Σε συνέχεια των παραπάνω, οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας, και Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ενημέρωση από την κυβέρνηση για τα γεγονότα στον Έβρο.

Όπως αναφέρουν, «η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει». Σημειώνουν μάλιστα ότι «χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή».

«Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα;», αναρωτιούνται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση. «Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο», καταλήγουν οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.


Παρέμβαση Κοτζιά: Κατέλαβαν ελληνικό έδαφος

«Κατέλαβαν Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους. Εγκαταστήσαν σημαία τους. Η κυβέρνηση μιλά υποτιμητικά για ελληνική γη. Προωθεί τη θεωρία της "ολίγον εγκύου" σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας. Χρειάζεται πανστρατιά. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή Ελλάδας». Με την ανάρτηση αυτή στο Twitter σχολίασε τις εξελίξεις στον Έβρο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σε κείμενό του στο facebook ο κ. Κοτζιάς επαναλαμβάνει ότι η τουρκική πλευρά κατέλαβε ελληνικό έδαφος αλλά και ότι «τοποθέτησαν πάνω του Τουρκική Σημαία και 36 στρατιωτικούς»!

Με την ανάρτησή του αυτή, αφήνει αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα, προειδοποιώντας πως διακυβεύεται ακόμα και η εθνική της κυριαρχία.

Αναλυτικά, ο Νίκος Κοτζιάς έγραψε: «Είναι ενδοτικοί, άσχετοι και επικίνδυνοι. Και αυτό έχει μεγάλο κόστος για τη Χώρα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της.

Μπήκαν οι Τούρκοι στην ΑΟΖ και την Αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της ΝΔ, δια των Υπουργών των Εξωτερικών και της Άμυνας, χασκογελούσε λέγοντας ότι οι Τούρκοι πήγαν σε περιοχές που «έχει λάσπη» και όχι αέριο.
Κάναν τα τουρκικά αεροπλάνα μετά από δεκαετίες υπερπτήσεις πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, ιδιαίτερα στον Έβρο, και σε μεγάλα ελληνικά νησιά, η Κυβέρνηση και πάλι χασκογελούσε. Ο Υπουργός Άμυνας δήλωνε ότι αυτό συνέβη «οριακά». Κάλεσα την κυβέρνηση τότε να ορίσει επιτέλους τις κόκκινες γραμμές της και κώφευε.

Έφτιαξε η Τουρκία παράνομη ΑΟΖ με τη Λιβύη και η Ελληνική πλευρά απάντησε με την μη άσκηση των δικαιωμάτων που της διασφαλίζει το Δίκαιο των Θαλασσών.

Κατέλαβαν οι Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους στον Έβρο. Τοποθέτησαν πάνω του Τουρκική Σημαία και 36 στρατιωτικούς. Έφτιαξαν σκηνές για εγκατάσταση και πάλι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για λίγα μέτρα λάσπης που δεν αξίζουν τον κόπο για να διακινδυνεύσει επεισόδιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τη θεωρία της "ολίγον εγκύου" σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας της Πατρίδας, γεγονός που την καθιστά πολύ επικίνδυνη. Χρειάζεται πανστρατιά της χώρας και του λαού για να σταματήσει ο κατήφορος. Όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης και θάλασσας.

ΥΓ Για αυτούς που έχουν αποφασίσει να μην κάνουν αντιπολίτευση στην Εξωτερική Πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ και τα "ερωτήματά τους" προτιμώ να μη σχολιάσω».

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ