Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θέλω ένα κόμμα ανοιχτό, συμμετοχικό και δημοκρατικό»

"Στους πολίτες λέω ότι πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία μαζικά για να κάνουν αυτήν την εκλογή θέμα όλων των Νεοδημοκρατών και όχι απλά μια εκλογή που θα καθοριστεί από τους παραδοσιακούς μηχανισμούς."
 Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ1» στην εκπομπή «ΕΡΤ Ενημέρωση» με τους δημοσιογράφους, Φάνη Παπαθανάσιου και Μάριον Μιχελιδάκη.

 Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη: 

  • Ο κόσμος συμμετέχει στις περιοδείες μου, έχω ήδη επισκεφθεί πέντε νομούς και κάθε φορά βλέπω αυξανόμενο ενδιαφέρον από τον κόσμο. 
 
  • Στους πολίτες λέω ότι πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία μαζικά για να κάνουν αυτήν την εκλογή θέμα όλων των Νεοδημοκρατών και όχι απλά μια εκλογή που θα καθοριστεί από τους παραδοσιακούς μηχανισμούς. 

  • Μιλάω για την ανάγκη δημιουργικής ανανέωσης του κόμματος η οποία θα έρθει σε αντιπαραβολή με τη στασιμότητα που βιώνει η Νέα Δημοκρατία το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

  • Επίσης παρουσιάζω το σχέδιό μου για την Ελλάδα, ένα σχέδιο το οποίο έχει στο επίκεντρο τον ιδιωτικό τομέα, την υγιή επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους που σε αντίξοες συνθήκες δημιουργούν. 

  • Θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό συμμετοχικό και δημοκρατικό. Ανοιχτό σημαίνει ότι πρέπει να ανανεωθούμε ουσιαστικά σε δομές, ιδέες και πρόσωπα. Συμμετοχικό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος λόγος στα στελέχη μας στις τοπικές κοινωνίες να συνδιαμορφώσουν πολιτικές. Δημοκρατικό σημαίνει ότι για να μπορέσουμε να διευρυνθούμε και να μεγαλώσουμε πρέπει να αποποινικοποιήσουμε την αντίθετη άποψη μέσα στο κόμμα. 

  • Διεκδικώ την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας γιατί πιστεύω ότι μπορώ να αλλάξω πολλά στο κόμμα. Δεν χρειαζόμαστε απλά ένα μακιγιάζ. Η Νέα Δημοκρατία έχει δομικά προβλήματα.

  • Από το 2004 μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία έχει απωλέσει το 65% της μέγιστης πολιτικής της δύναμης. Δεν μιλάμε πια στη νεολαία και στις παραγωγικές τάξεις. 
 
  • Τα κόμματα δεν εξαϋλώνονται, αντίθετα μετασχηματίζονται, εξελίσσονται, προσαρμόζονται. Αυτό πρέπει να κάνει και η Νέα Δημοκρατία. 

  • Η ανάγκη για δημιουργική ανανέωση  που θα έρθει να αντιπαρατεθεί στη στασιμότητα των τελευταίων ετών είναι το σημείο αφετηρίας αυτής της προσπάθειας. 

  • Φαντάζομαι μια Νέα Δημοκρατία όπου όλοι θα αξιολογούνται και ο Πρόεδρος θα έχει θητεία. Θέλω ένα συνέδριο που θα γίνεται σε ετήσια βάση, το οποίο θα αποτελέσει το μοχλό ώστε να δημιουργηθεί πολιτική ατζέντα από κάτω προς τα πάνω. 

  • Η Νέα Δημοκρατία δεν ανήκει σε κανέναν. Ιδιοκτήτες είναι όλοι οι ψηφοφόροι της. Δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα στο οποίο ο καθένας δεν θα διακρίνεται με βάση τις γνωριμίες του. 

  • Δεν έκρυψα ποτέ ότι είχα ένα πλεονέκτημα όταν μπήκα στην πολιτική. Αγωνίστηκα, όμως, από την πρώτη στιγμή ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στην πολιτική και αυτοί που δεν είχαν το πλεονέκτημα του ονόματος. Αυτό μπορεί να γίνει με το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών που ευνοούν την αναγνωρισιμότητα. Αναγνώρισα το πλεονέκτημα και προσπάθησα να αλλάξω τους κανόνες του παιχνιδιού.

  • Δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα κοινής φύλαξης των συνόρων με την Τουρκία. Δεν είναι λύση η συνδιαχείριση. Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα κυριαρχικά δικαιώματα, δεν αναγνωρίζει τα ζητήματα που θέτει η Τουρκία για το Αιγαίο.

 

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • SILVER ALERT στη Νέα Ιωνία - Αγαπητοί φίλοι, Υπάρχει εξαφάνιση ηλικιωμένης από τη Νέα Ιωνία. Η Γεωργία Ίσαρη , 70 ετών, εξαφανίστηκε από το σπίτι της στη Νέα Ιωνία Αττικής, το πρωί...
    Πριν από 15 ώρες
  • ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - Το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό από τη Σμύρνη, χορταστικό και πεντανόστιμο! Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή και εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπο...
    Πριν από 1 εβδομάδα