Με οίκοθεν Έπαινο της Τάξεως των Ηθικών & Πολιτικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών βραβεύθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς για το έργο του «Ο Ποιητής του Κάρρου, Παναγιώτης Ν. θεοδοσίου. Η άλλη όψη της αθηναϊκής ιστορίας». Πρόκειται για ιστορική επισκόπηση της κοινωνικής ιστορίας και της καθημερινότητας στην πόλη των Αθηνών για μια ολόκληρη τριακονταετία (1886-1916). Έχοντας στο επίκεντρο έναν λαϊκό γηγενή καλλιτέχνη, τον Π. Θεοδοσίου, ο οποίος ανέπτυξε έντονη λογοτεχνική και θεατρική δραστηριότητα με την οποία εκφράζονταν οι ιδεολογικές πεποιθήσεις των λαϊκών κοινωνικών τάξεων που στηρίζονταν στη νεοελληνική παράδοση, -όπως αναφέρει η έκθεση της Ακαδημίας Αθηνών που αναγνώσθηκε κατά την τελετή-, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από την ζωή των ασθενών οικονομικά στρωμάτων.
Για πρώτη φορά επιχειρείται η εις βάθος ανίχνευση της σύγχρονης ιστορίας των Αθηνών «από τα κάτω», με περιγραφές και τεκμήρια για τη ζωή και την καθημερινότητα του γηγενούς λαϊκού στοιχείου. Ο πρωταγωνιστής Παναγιώτης Θεοδοσίου, ιδρυτής της εφημερίδας «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΗΟΣ», εκπροσωπεί στην έκδοση αυτή τη λαϊκή τάξη. Μέσα από την πολυτάραχη ζωή του ο αναγνώστης μυείται στη ζωή των ανθρώπων στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας.
Ο Θεοδοσίου που έμεινε στην ιστορία ως «Ποιητής του Κάρρου» ασχολήθηκε με τα δημόσια θεάματα, ίδρυσε δικό του θίασο (μπουλούκι). Έγινε προπομπός της Αθηναϊκής Επιθεώρησης χρησιμοποιώντας τις Απόκριες. Οι παραστάσεις πάνω στο κάρρο του θυμίζουν τους αρχαίους γεφυριστές. Η σατιρική εφημερίδα που εξέδωσε και οι μονόπρακτες κωμωδίες τον κατατάσσουν στους δημοσιογράφους και εκδότες, ενώ το κατεξοχήν βιοποριστικό του επάγγελμα ήταν αυτό ,του κοσμηματογράφου-επιγραφοποιού. Η πολυτάραχη ζωή του θα χρησιμοποιείται πλέον ως «εργαλείο» από τους ιστορικούς ερευνητές, που ανακαλύπτουν την προσπάθεια μετάλλαξης της μικρής κωμόπολης των Αθηνών σε πρωτεύουσα του δυτικού κόσμου.
Με ξεναγούς τους πνευματικούς ανθρώπους και δημοσιογράφους Θεόδωρο Βελλιανίτη, Ιωάννη Καμπούρογλου, Γεώργιο Πωπ, Γεώργιο Τσοκόπουλο, Τίμο Μωραϊτίνη, Τιμολέοντα Σταθόπουλο, Ιωάννη Κονδυλάκη, Γεώργιο Ταγκόπουλο, Βλάση Γαβριηλίδη, Δημήτριο Χατζόπουλο, Παύλο Νιρβάνα, Ζαχαρία Παπαντωνίου και άλλους, παρακολουθούμε την καθημερινότητα στις φτωχικές συνοικίες της πόλης: στου Ψυρρή, στο Γεράνι, στο Μεταξουργείο, στα Πετράλωνα και κατανοούμε τους μηχανισμούς ανάπτυξης της οικονομίας, την εισβολή του νεοκλασικισμού, τον ανταγωνισμό του νεωτεριστικού με την παράδοση και τον μιμητισμό των ευρωπαϊκών προτύπων.
Η επιμέλεια του πολυσέλιδου λευκωματικού τόμου ανήκει στις Εκδόσεις «Σύγχρονοι Ορίζοντες» και περιλαμβάνει πλουσιότατο και ανέκδοτο φωτογραφικό και εικαστικό υλικό, καθώς και τεκμήρια για την Αθήνα.
Σχόλια