Του Παναγιώτη Τσιμπούκη, Protothema.gr |
Απαλλάσσονται με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης οι καταδικασθέντες και οι κατηγορούμενοι στα εξοπλιστικά προγράμματα και σε άλλες μεγάλες υποθέσεις απάτης και δωροδοκιών
Οι κατηγορούμενοι και καταδικασθέντες στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και οι εμπλεκόμενοι σε άλλες μεγάλες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που έχουν στιγματίσει την πολιτική ζωή του τόπου, θα απαλλαγούν, καθώς τα αδικήματά τους θα παραγραφούν, σε περίπτωση που γίνει δεκτό το άρθρο 324 του νέου του Ποινικού Κώδικα του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο υπό τη μορφή νομοσχεδίου.Αυτό τονίζει η Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και εκφράζει την αντίθεσή της στη σχεδιαζόμενη κατάργηση του νόμου 1608/1950 για την αύξηση των ποινών των καταχραστών του δημοσίου. Η κατάργηση αυτή θα έχει ως συνέπεια βαριά κακουργήματα -όπως είναι της δωροδοκίας, της κλοπής και άλλα- να μετατρέπονται αυτόματα σε πλημμελήματα.
Να διευκρινιστεί ότι ο νόμος αυτός κατά την επιβολή των ποινών διατυπώνεται μέσω της φράσης: «με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950».
Ο επίμαχος νόμος προβλέπει ότι για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, δωροδοκίας, υπεξαίρεσης, απάτης, κλοπής, κ.λπ. εφόσον στρέφονται κατά του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ και το όφελος που πέτυχε ο δράστης των αδικημάτων αυτών είναι πάνω από 150.000 ευρώ, επιβάλλεται η ποινή της κάθειρξης ή της ισόβιας κάθειρξης.
Όμως, σημειώνουν τα μέλη του ΝΣΚ με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα «καθίσταται εμφανής η προσπάθεια μείωσης των ποινών που συνδέονται με την προστασία της δημόσιας περιουσίας».
Ενδεικτικά, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Μελών του ΝΣΚ:
1) Τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, μέλος της Κυβέρνησης, περιφερειάρχη, δήμαρχο, δικαστικό λειτουργό, υπάλληλο (άρθρο 165), της πλαστογραφίας και κατάχρησης ενσήμων, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, από κακουργήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη
ούτε το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε στο Δημόσιο, ούτε το ποσό της δωροδοκίας, ούτε η κατ’ επάγγελμα τέλεση του αδικήματος.
Στην περίπτωση δε που ήθελε κριθεί ότι συντρέχουν ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι ο δράστης θα τιμωρηθεί όχι με την ποινή της ισοβίου καθείρξεως που ορίζει σήμερα ο ν. 1608/1950, αλλά με ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη!
2) Η «μείωση των ποινών» είναι εμφανής και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, αφού η ποινή της ισοβίου καθείρξεως όταν συντρέχουν οι επιβαρυντικές περιστάσεις, αντικαθίσταται με κάθειρξη έως 10 ετών, ενώ για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της υπεξαίρεσης, της απιστίας, της διακεκριμένης κλοπής, η ποινή της ισοβίου καθείρξεως όταν συντρέχουν οι επιβαρυντικές περιστάσεις, αντικαθίσταται με κάθειρξη έως 15 ετών».
Από όλα αυτά, υπογραμμίζει η Ένωση του ΝΣΚ, «αβίαστα προκύπτει ότι οι συνέπειες της κατάργησης του ν.1608/1950 θα είναι καταλυτικές και για τις ήδη εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις (μεταξύ αυτών και οι αφορώσες τα εξοπλιστικά πογράμματα), δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό καθίσταται ορατός ο κίνδυνος απαλλαγής λόγω παραγραφής, ενός μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων και καταδικασθέντων δημοσίων λειτουργών για αδικήματα όπως τα ανωτέρω».
Τέλος, το ΝΣΚ καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει «στην κατάργηση, αλλά ούτε και στην επί το ευμενέστερο για τους δράστες των εγκλημάτων κατά του Δημοσίου τροποποίηση του ειδικού νόμου 1608/1950».
Σύμφωνα με εγκυκλίους του υπουργείου Δικαιοσύνης, το επίμαχο σχέδιο του νέου ποινικού κώδικα δεν έχει παραδοθεί ακόμα στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή και ούτε -φυσικά- έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
πηγή
Σχόλια