Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Παράθυρο για συμφωνία το επόμενο 24ωρο αφήνει η Κυβέρνηση


(του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑ από naftemporiki  )

 
«Ελπίζω ότι οι εταίροι τις επόμενες 48 ώρες θα επανέλθουν για να έχουμε μια επωφελή συμφωνία», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Βαρουφάκη.
 

Ένα παράθυρο για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τη χθεσινή ανεπιτυχή κατάληξη του Eurogroup, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στη χθεσινή του συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.



Επί της ουσίας ο κ. Βαρουφάκης, σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου, επιχείρησε να ρίξει τη μπάλα εκ νέου στο γήπεδο των δανειστών μετά την κοινή δήλωση των Ντέισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Λαγκάρντ και Ρέγκλινγκ, ότι η Ελλάδα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι την Παρασκευή να ζητήσει παράταση του μνημονίου.
Η απάντηση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, ο οποίος προηγουμένως είχε συνομιλήσει επί μακρόν με το Μαξίμου -όπου είχε σπεύσει σχεδόν το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου-  ήταν ότι η Αθήνα ήταν έτοιμη να δεχθεί το κείμενο Μοσκοβισί για τετράμηνη παράταση και αποφυγή μονομερών ενεργειών από τις δύο πλευρές με κάποιους όρους που αφορούν σε μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης χωρίς να διαταραχθεί ο προϋπολογισμός και ότι παραμένει έτοιμη ακόμη και σήμερα να υπογράψει ένα παρόμοιο κείμενο. «Ελπίζω ότι οι εταίροι τις επόμενες 48 ώρες θα επανέλθουν για να έχουμε μια επωφελή συμφωνία», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Βαρουφάκη.

Επιπροσθέτως η Αθήνα, δημοσιοποιώντας το κείμενο Μοσκοβισί και την αλλαγή του από τον Ντάισλεμπλουμ, επιχείρησε να προκαλέσει ρήγμα στον άξονα των 18 και κυρίως μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, ενέργεια τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα.          
Παράλληλα η στάση της Αθήνας κρίθηκε σωστό να συνοδευτεί και με την αναφορά ότι «σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται».
Προηγουμένως το Μαξίμου είχε σπεύσει να στηρίξει χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους τον Γιάνη Βαρουφάκη έναντι δημοσιευμάτων ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του στις τάξεις των ομολόγων του και ότι το Βερολίνο ζήτησε την αντικατάστασή του, λέγοντας ότι «για πρώτη φορά συναντούν υπουργό που τους φέρεται ισότιμα… Μάλλον δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι δεν έχουν, πλέον, να κάνουν με κυβέρνηση εντολοδόχων». Το Iskra, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, έγραφε ότι «η γερμανική Ε.Ε. τορπίλισε το Eurogroup», ενώ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με μήνυμα στο twitter του έγραφε: «Δεν πρόκειται να αιτηθούμε παράταση - Δεν εκβιαζόμαστε».
 
Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα «ανοίξει», με ομιλία του στις 4 μ.μ. στην αίθουσα Γερουσίας στη Βουλή, τη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και θα γνωστοποιήσει το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα υποστηρίξει το κυβερνών κόμμα.
Παρά την προχθεσινή αναβολή της δημοσιοποίησης του ονόματος, σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους ο εκλεκτός του Αλ. Τσίπρα να είναι άλλος από τον Δ. Αβραμόπουλο.

Μόνο για τους αναγνώστες του BLUE FORCE!

 

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ