- 22 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ!
- Αλλαγή ηγεσίας στη Ν.Δ. ζητά η βάση
- Για πρώτη φορά πρόεδρος της ΝΔ είναι πιο αντιδημοφιλής από τον ηγέτη του ΚΚΕ!
Δημοσκόπηση της MRB για το Star Channel αποτυπώνει για ακόμη μία φορά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την συρρίκνωση των ποσοστών της ΝΔ.
Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα ξεπερνά το 22%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 41,3% και τη Νέα Δημοκρατία να πέφτει στο 19,2%.
Ακολουθούν το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που ισοψηφούν με 5,4%, το ΚΚΕ με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 5,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει στη Βουλή, καθώς εμφανίζει ποσοστό 2,9%.
«Άλλο κόμμα» απαντά το 4,8%, ενώ το ποσοστό των «Αναποφάσιστων» αγγίζει το 10,6%.
Στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 43,3% εμφανίζεται αρκετά απαισιόδοξο, αν και έχουν περάσει μόλις 40 ημέρες από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, μετά τις τελικές διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία για τετράμηνη παράταση του Eurogroup, το 43,3% των Ελλήνων βλέπει τα πράγματα άσχημα και μόνο το 15,9% ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον της χώρας. Την ίδια ώρα, ένα 39,1% δηλώνει ότι τα πράγματα δεν είναι «ούτε καλά ούτε άσχημα».
Στην ερώτηση «ποιες δύο λέξεις σας εκφράζουν προσωπικά περισσότερο ως Έλληνα για τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης», το 51, 8% απαντά ελπίδα, το 24,9% λέει περηφάνια και το 8,8% αισθάνεται αυτοπεποίθηση.
Αντιθέτως, το 49,1% των ερωτηθέντων δηλώνει πως αισθάνεται ανησυχία, το 24,4% δηλώνει ότι φοβάται, ενώ 12 στους 100 Έλληνες λένε πως ντρέπονται για τη στάση της νέας κυβέρνησης. Υπάρχει και ένα 0,3% που αποφεύγει να απαντήσει.
Σημαντικό προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Αντώνη Σαμαρά
Σημαντικό προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Αντώνη Σαμαρά στην καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία καταγράφει η ίδια δημοσκόπηση.
Στο ερώτημα “Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Α. Τσίπρα”, ο Πρωθυπουργός συγκεντρώνει ποσοστό 55,1%, έναντι του 22,9% που απάντησε υπέρ του Αντώνη Σαμαρά.
Για το 18,5% κανείς από τους δύο δεν είναι κατάλληλος, ενώ το 3,6% απαντά με την επιλογή «άλλος, δεν ξέρω, δεν απαντώ».
Η Βάση της Ν.Δ. (που έφερε το Σαμαρά) του ζητάει τώρα να φύγει!
Η δημοσκόπηση της MRB παρουσιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα και σχετικά με την πορεία της Νέας Δημοκρατίας.
Ο τρόπος με τον οποίο η ΝΔ ασκεί αντιπολίτευση “δεν αρέσει” στην πλειοψηφία των πολιτών, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό όσων δηλώνουν πως επιθυμούν αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα της Συγγρού.
Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα «πως αξιολογείτε την μέχρι σήμερα μετεκλογική στάση της ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση», το 70,6% απαντά αρνητικά, ενώ ανάλογη εικόνα εμφανίζεται και στο ερώτημα «πως αξιολογείτε την μέχρι σήμερα μετεκλογική στάση του Α.Σαμαρά ως αρχηγού της ΝΔ». Ο πρώην Πρωθυπουργός συγκεντρώνει 73,1% αρνητικές γνώμες σε αυτό το ερώτημα.
Είναι ακομα σημαντικό πως πάνω από τους μισούς Έλληνες (51,8%) εκτιμούν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν χειρότερη, αν είχε αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία. Μόνο το 20% πιστεύει πως η κατάσταση θα ήταν καλύτερη αν είχε επανεκλεγεί ο Αντώνης Σαμαράς.
Στην ίδια έρευνα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (58,6%) εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους (57%) υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα.
Ανάλογη πλειοψηφία υπέρ της αλλαγής ηγεσίας στην ΝΔ εκφράζεται και από τη βάση του κόμματος, καθώς η πλειοψηφία όσων ψήφισαν το κόμμα έστω και μία φορά από το 2000 και μετά, εκτιμά πως υπάρχει ανάγκη για αλλαγή.
Όσοι από τους ερωτηθέντες έχουν ψηφίσει ΝΔ έστω και μία φορά από το 2000 και μετά, υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους (54,8%) πως υπάρχει ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ. Αντίθετα, το 38,6% δηλώνει πως “σίγουρα ή μάλλον σίγουρα δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα”.
Για πρώτη φορά πρόεδρος της ΝΔ είναι λιγότερο δημοφιλής από τον ηγέτη του ΚΚΕ!
Σύμφωνα, εν τω μεταξύ, με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για τα “Παραπολιτικά”, ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο τρίτος πιο αντιδημοφιλής πολιτικός αρχηγός, μετά το Νίκο Μιχαλολιάκο καιτον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός συγκεντρώνει 30% θετικές γνώμες, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκεντρώνει 18% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος 14%.
Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο εύρημα είναι ότι για πρώτη φορά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ο εν ενεργεία πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι περισσότερο αντιδημοφιλής από τον ηγέτη του ΚΚΕ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει 33% θετικές γνώμες, 3% πάνω από το 30% του Αντώνη Σαμαρά.
Καλύτερη η νέα συμφωνία
Στο ερώτημα «πως θα χαρακτηρίζατε τη νέα συμφωνία με τους εταίρους», για τη δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάστηκε στο Star, η πλειοψηφία το 70,3% θεωρεί ότι είναι καλύτερη από αυτήν που ίσχυε μέχρι τώρα.
Αντίθετα, το 19,7% εκτιμά ότι είναι χειρότερη ή μάλλον χειρότερη από την προηγούμενη.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, περίπου επτά στους δέκα Έλληνες (69%) βλέπουν θετικά τη μέχρι τώρα πορεία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ διαφορετική εντύπωση έχει το 24,7% των ερωτηθέντων.
Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων (71,9%) ο Αλέξης Τσίπρας τα πάει μια χαρά. Ωστόσο, ένα 24,9% δεν βλέπει με καλό μάτι τα έως τώρα πεπραγμένα του πρωθυπουργού.
Όσο για τον Γιάνη Βαρουφάκη; Οι χειρισμοί του υπουργού Οικονομικών αξιολογούνται θετικά από το 70,4%, ενώ ένα 24,6% έχει αντίθετη άποψη.
Πάντως, η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την ασφάλεια των καταθέσεων και την παραμονή της χώρας στο ευρώ και δεν συμφωνεί με εκείνους που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να σκληρύνει την στάση της προς τους εταίρους ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε grexit ή περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων.
Αναλυτικότερα, στην ερώτηση “Εσείς θα επιθυμούσατε μια πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης προς τους εταίρους - δανειστές ακόμα και αν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ” το 59,8% απαντάει “σίγουρα όχι” ή “μάλλον όχι”. Την ίδια ώρα ένα ποσοστό 38,4% απαντάει “σίγουρα ναι” ή “μάλλον ναι”.
Όσον αφορά την ερώτηση “εσείς προσωπικά θα επιθυμούσατε μια πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης προς τους εταίρους/ δανειστές ακόμα και αν αυτό σημαίνει άμεσα περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων” το 44,2% απαντάει “σίγουρα ναι” ή “μάλλον ναι”, την ώρα που ένα 52,2% λέει “σίγουρα όχι” ή “μάλλον όχι”.
Τέλος, το 57,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι εσωκομματικές διαφωνίες θα δημιουργήσουν αργά ή γρήγορα πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Σχόλια