Συνολικά 300 αστυνομικοί από όλη τη χώρα μετακινούνται στον Έβρο για να ενισχύσουν τις τοπικές δυνάμεις.
Πρόκειται για στελέχη των ΜΑΤ, των ΟΠΚΕ αλλά και συνοριοφύλακες, οι οποίοι θα κάνουν περιπολίες, κυρίως, στις Φέρες, στον ποτάμο Άρδα, αλλά και στο Τυχερό.
Παράλληλα, αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με τις κάμερες που έχει στη διάθεσή της η Ελληνική Αστυνομία, οι οποίες «βλέπουν» σε βάθος 12 μέτρων.
Στην περιοχή είναι προγραμματισμένο να παραμείνουν, μέχρι τις 6 Ιουλίου, 100 άνδρες της Frontex, ενώ – πιθανότητα – θα ζητηθεί και παράταση της παρουσίας τους.
Αυξημένη η ένταση
Να σημειωθεί πως η ένταση στην περιοχή του Έβρου είναι αυξημένη τις τελευταίες μέρες, καθώς, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, «παρατηρήθηκε κινητικότητα» από τουρκικής πλευράς, ο ίδιος, όμως, διέψευσε κάθε πληροφορία περί «κατάληψης ελληνικού εδάφους».
Η ελληνική πλευρά, έχει διαμηνύσει πως η «συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση», ωστόσο, η Άγκυρα θέτει επισήμως θέμα συνοριογραμμής.
«(...) Η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις εργασίες της Αθήνας για επέκταση του φράχτη στην περιοχή.
«Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 2020 χωματουργικές εργασίες και παραβίασε το συμπεφωνημένο σύνορό μας. Η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε.Δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας», είπε ο ίδιος.
Τι εκτιμά η Αθήνα
Η εκτίμηση που υπάρχει στην Αθήνα είναι πως η Τουρκία επειδή ακόμη δεν έχει «χωνέψει» ότι ηττήθηκε πριν από λίγους μήνες από την Ελλάδα στον Έβρο, τώρα θέλει να επανέλθει και με διάφορα τερτίπια ίσως και «τσαμπουκάδες» θα προσπαθήσει να προκαλέσει ενδεχομένως κάποιο θερμό επεισόδιο και για αυτό το λόγο συνεχίζει να προκαλεί, κλιμακώνοντας τις προσπάθειές της.
Διεκδικούν παράνομα 16 στρέμματα
Η Τουρκία διεκδικεί παρανόμως μια περιοχή έκτασης περίπου 16 στρεμμάτων επί του ποταμού Έβρου, λόγω της αλλαγής του ρου του ποταμού και της υποχώρησης της στάθμης των υδάτων.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι λόγω της πανδημίας η ροή των μεταναστών επιβραδύνθηκε, αλλά θα θελήσουν να φύγουν και θα πάνε ξανά στα σύνορα.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προκλητικά δήλωσε, δε, ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί στο Αιγαίο: «Οι παρενοχλήσεις στο Αιγαίο είναι σοβαρή πρόκληση και προβοκάτσια αυτό δεν έχει κανένα όφελος για αυτούς».
Σχόλια