Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Παγκόσμια κατακραυγή κατά Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά - Σκληρή απάντηση Μητσοτάκη - Υπογραφές από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση της Άγκυρας και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά, μετά από 86 χρόνια, από μουσείο σε τζαμί.
Το βράδυ της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό στις 20:53 ακριβώς, αναφερόμενος στην συγκεκριμένη απόφαση. 

Όπως ανέφεραν τα τουρκικά Μέσα, ο ορισμός της ώρας του διαγγέλματος στις 20:53 μόνο τυχαίος δεν είναι καθώς - όπως λέγεται -συμβολίζει την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 με την προσθήκη του αριθμού των 600 ετών από τότε (1453+600=2053).

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», είπε ο Ερντογάν.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις τόσο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τη συγκεκριμένη απόφαση, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος έκανε... του κεφαλιού του προκαλώντας εκ νέου σφοδρές αντιδράσεις, την ώρα που η UNESCO ανακοίνωσε πως θα επανεξετάσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του τόνισε ότι «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά». Αντίστοιχες καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Αγία Σοφία: Απογοητευτική απόφαση

Την απογοήτευση των ΗΠΑ για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, η κ. Ορτέιγκους κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους τους επισκέπτες. «Κατανοούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της πρόσβασης στην Αγία Σοφία για όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη χωρίς εμπόδια σε όλους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό μέρος από τις «ιστορικές τοποθεσίες της Κωνσταντινούπολης» που συμπεριλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σε αναγνώριση της πλούσιας πολυπολιτισμικής της ιστορίας.

ΗΠΑ: Παρέμβαση Δημοκρατικών για την Αγιά Σοφιά

Ο Δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής Ντέιβιντ Σισελίνι τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες γι' αυτή την απόφαση.

«Ο κόσμος πρέπει να εξοργιστεί με την απόφαση του Ερντογάν να πάρει την Αγία Σοφία- μέρος της κοινής μας παγκόσμιας κληρονομιάς - και να τη χρησιμοποιήσει ως πολιτικό εργαλείο που διαιρεί. Θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την παραβίαση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Κύπρος
Με την σειρά του το κυπριακό ΥΠΕΞ το οποίο καταδίκασε τις ενέργειες στην Αγιά Σοφιά, ενώ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αποτελεί πρόκληση του πολιτισμένου κόσμου».

Ρωσική Εκκλησία: Η απόφαση οδηγεί σε μεγαλύτερους διχασμούς

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέφρασε και εκείνη τη θλίψη της γιατί δεν εισακούστηκαν από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η ανησυχία της ίδιας, ούτε και άλλων, κατά τόπους, Ορθοδόξων Εκκλησιών, ανέφερε ο Βλαντιμίρ Λεγκόιντα, πρόεδρος του συνοδικού τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας και εκπρόσωπος του Πατριάρχη Κυρίλλου. Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε, ότι «η απόφαση αυτή δεν στοχεύει στη καθησύχαση των υπαρχουσών αντιθέσεων, αλλά αντιθέτως μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερους διχασμούς».

Η αντίδραση της Αυστρίας για την Αγιά Σοφιά

Την ίδια ώρα και ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ επέκρινε έντονα την απόφαση της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, τονίζοντας ότι με αυτή την κίνηση η Άγκυρα αποξενώνεται από την Ευρώπη. «Λυπούμαστε βαθιά για τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε! Η κατάργηση του καθεστώτος μουσείου που την καταστούσε προσβάσιμη σε όλους τους πολιτισμούς και τις θρησκείες είναι ένα ακόμη βήμα μακριά από την Ευρώπη», ανέφερε.

ΕΕ: Λυπηρή η απόφαση για την Αγιά Σοφιά


«Λυπηρή» χαρακτήρισε με την σειρά απόφαση για την Αγιά Σοφιά, με ανακοίνωσή του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι «η Αγία Σοφία έχει ισχυρή συμβολική, ιστορική και παγκόσμια αξία. Η Τουρκία έχει αναπτύξει μια παράδοση πολιτιστικής διατήρησης καθώς και αναγνωρισμένη παράδοση πνευματικής και πολιτιστικής ανοικτότητας». Ο Μπορέλ τόνισε ότι «η απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας να ανατρέψει μία από τις αποφάσεις ορόσημο της σύγχρονης Τουρκίας και η απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να θέσει το μνημείο υπό τη διεύθυνση της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων, είναι λυπηρή».

Η πρώτη αντίδραση από Βερολίνο για την Αγιά Σοφιά

Η πρώτη αντίδραση από το Βερολίνο ήρθε από τον εντεταλμένο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για θρησκευτικά ζητήματα Μάρκους Γκρίμπελ.

«Πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η Αγία Σοφία διατίθεται αποκλειστικά σε μία θρησκεία για την τέλεση προσευχή. Το κτίριο έχει μία ιδιαίτερη ιστορική σημασία, τόσο για τον Χριστιανισμό όσο και για το Ισλάμ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: Επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα

Σκληρή απάντηση έδωσε ο Eλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην απόφασή του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε την απόφαση, τονίζοντας ότι προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγιά Σοφιάς αλλά και όσους τη αναγνωρίζουν ως μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού. Ο Ελληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η απόφαση Ερντογάν επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών και χαρακτήρισε θλιβερή την τουρκική ηγεσία.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Υπενθυμίζουμε πως σε διάγγελμα έκανε προ ολίγου ο Τούρκος πρόεδρος, έγινε γνωστό πως στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», είπε ο Ερντογάν.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ μαζεύουν υπογραφές για να διασωθεί η Αγιά Σοφιά

Υπογραφές συλλέγουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να αναληφθεί πρωτοβουλία για την διάσωση της Αγιάς Σοφιάς ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Κ.Ο του ΕΛΚ και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συλλέγουν υπογραφές ώστε μαζί με ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη-μέλη και πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πλην της ακροδεξιάς, να απευθύνουν επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Josep Borrel και τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay προκειμένου να αναληφθεί η απαραίτητη δράση για τη διάσωση της Αγιάς Σοφιάς, ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «η εργαλειοποίηση της Αγιάς Σοφιάς από την Τουρκική Κυβέρνηση με σκοπό να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στρέφεται εναντίον της διαθρησκευτικότητας και αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Τουρκική κυβέρνηση παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».
Παράλληλα, στην επιστολή παρατίθεται απόσπασμα της ανακοίνωσης της UNESCO σύμφωνα με την οποία «ένα κράτος οφείλει να διασφαλίσει ότι δεν γίνεται καμία τροποποίηση στην καθολική αξία ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που βρίσκεται στην επικράτειά του και ότι για οποιαδήποτε τροποποίηση απαιτείται προηγούμενη ειδοποίηση από το ενδιαφερόμενο κράτος στην UNESCO και εάν κριθεί απαραίτητο, η εξέταση του αιτήματός του από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς». Επίσης, σημειώνεται στην επιστολή ότι «η Αγιά Σοφιά αποτελεί μοντέλο για εκκλησίες και στη συνέχεια τζαμιά, έχοντας επηρεάσει τόσο την Ανατολική όσο και τη Δυτική τέχνη».

Η επιστολή έχει ήδη τις υπογραφές των: Στέλιου Κυμπουρόπουλου, Μαρίας Σπυράκη, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Γιώργου Κύρτσου.

Οι ευρωβουλευτές έχουν τη δυνατότητα να προσυπογράψουν την επιστολή έως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και η Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή και η μετάφρασή της:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με το παρόν email, σας καλούμε να υπογράψετε κοινή επιστολή που απευθύνεται στον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας/Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Josep Borrell και τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, προκειμένου να καταδικαστεί η μονομερής απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας, και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Η προτεινόμενη διατύπωση της επιστολής είναι η ακόλουθη:

Αγαπητέ HR / VP - Αγαπητή Γενική Διευθύντρια,

Η Αγιά Σοφιά καθιερώθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το 1934, με διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας, η UNESCO εξέδωσε ανακοίνωση στις 10 Ιουλίου υπογραμμίζοντας ότι «η Αγιά Σοφιά είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως μουσείο. Το εν λόγω καθεστώς συνεπάγεται ορισμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Επομένως, ένα κράτος πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν γίνεται καμία τροποποίηση στην καθολική αξία ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που βρίσκεται στην επικράτειά του και ότι για οποιαδήποτε τροποποίηση απαιτείται προηγούμενη ειδοποίηση από το ενδιαφερόμενο κράτος στην UNESCO και εάν κριθεί απαραίτητο, εξετάζεται το αίτημα από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Η UNESCO υπενθυμίζει επιπλέον ότι «η αποτελεσματική, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη συμμετοχή κοινοτήτων και άλλων ενδιαφερομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κληρονομιάς και για την ενίσχυση της μοναδικότητας και της σημασίας της. Αυτή η προϋπόθεση εξυπηρετεί την προστασία και τη μετάδοση της παγκόσμιας αξίας της κληρονομιάς και είναι σύμφυτη με το πνεύμα της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ωστόσο, η Τουρκία αγνόησε τις ανησυχίες της UNESCO και προχώρησε σε δήλωση με την οποία μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία, ένας τόπος εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας και χαρακτηρίζεται από την UNESCO "ως πρότυπο για εκκλησίες και στη συνέχεια τζαμιά, έχοντας επηρεάσει τόσο την Ανατολική όσο και τη Δυτική τέχνη".

Η εργαλειοποίηση της Αγιάς Σοφιάς από την Τουρκική Κυβέρνηση με σκοπό να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στρέφεται εναντίον της διαθρησκευτικότητας και αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Τουρκική κυβέρνηση παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, σας καλούμε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατέψετε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, να προστατεύσετε τις διεθνείς συμφωνίες και το πλαίσιο της UNESCO και τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

Dear Colleagues,

With this email, we are kindly asking you to co-sign a joint letter addressed to the High Representative for Foreign Affairs and Security Policy/Vice-President of the European Commission, Josep Borrell and the Director-General of UNESCO, Audrey Azoulay, in order to condemn the unilateral decision of the Republic of Turkey to convert Hagia Sophia, a World Heritage Site, into a mosque following the ruling of the Council of State of Turkey, and to take proper action.

The proposed wording of the letter is the following:

Dear HR/VP - Dear Director General,

Hagia Sophia was inscribed as a UNESCO World Heritage Site, since 1934, by decree issued by Kemal Ataturk. Following the Council of State of Turkey ruling, UNESCO issued an announcement on the 10th of July underlining that “Hagia Sophia, part of the property Historic Areas of Instanbul, is inscribed on the World Heritage List as a museum. This inscription entails a number of legal commitments and obligations. Thus, a State must ensure that no modification is made to the outstanding universal value of the property inscribed on its territory. Αny modification requires prior notification by the State concerned to UNESCO and then, if necessary, examination by the World Heritage Committee”.

UNESCO furthermore recalled that “effective, inclusive and equitable participation of communities and other stakeholders concerned by the property is a necessary condition for the preservation of heritage and for the enhancement of its uniqueness and significance. This requirement serves the protection and transmission of the outstanding universal value of heritage and is inherent to the spirit of the World Heritage Convention“.

However, the Republic of Turkey ignored the concerns of UNESCO and proceeded to a declaration converting Hagia Sophia into a mosque.

Hagia Sophia, a site of outstanding universal value, is characterised by UNESCO ”as a model for an entire family of churches and later mosques, and the mosaics of the palaces and churches of Constantinople influenced both Eastern and Western art” and is inscribed to the World Heritage List for ”its unique integration of architectural masterpieces reflecting the meeting of Europe and Asia over several centuries”.

The instrumentalisation of Hagia Sophia by the Republic of Turkey in order to exercise pressure towards Europe unequivocally proves that the Republic of Turkey actively disregards International Law and European values.

In this regard, we call you to take the proper actions in order to safeguard this World Heritage Site, to protect international agreements and the UNESCO framework and to uphold our core European values and principles.


Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ