Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Μηνυτήρια αναφορά από τη ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ - SILVER ALERT

Σε υποβολή Μηνυτήριας Αναφοράς ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για διερεύνηση ποινικών ευθυνών ως προς την απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να υποστηρίξει την επέκταση της δράσης του ΧτΠ στις αναζητήσεις ενηλίκων της ομάδας 18-60, σε αντικατάσταση της Υπηρεσίας Silver Alert που υφίσταται και λειτουργεί, προχώρησε ο Εθελοντικός Οργανισμός ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ.
Η Νομική Σύμβουλος του Οργανισμού, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Σοφία Σταυροπούλου, εξερχόμενη από την Εισαγγελία έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το έργο που προσφέρει τόσα χρόνια το ΧτΠ στην αναζήτηση ανηλίκων με τον κοινωνικό συναγερμό «Amber Alert», είναι αναμφισβήτητο. Το ίδιο αναμφισβήτητο είναι και το 10ετές έργο που προσφέρει το σωματείο «ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ» στην αναζήτηση ενηλίκων 18 ετών και άνω με τον κοινωνικό συναγερμό «Silver Alert». Η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να υποστηρίξει το ΧτΠ στην επέκταση της δραστηριότητάς του σε άλλη ηλικιακή ομάδα (πλην των παιδιών), με διαφορετικό κοινωνικό συναγερμό (Missing Alert), την ίδια στιγμή που υφίσταται ήδη η Εθνική Υπηρεσία «Silver Alert», γεννά πλείστα ερωτηματικά ως προς τον τρόπο λήψης της απόφασης αυτής, δεδομένου ότι δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση ή ενημέρωση με τους εκπροσώπους της ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΩΗΣ και επιπλέον καταδεικνύει την διάθεση αντικατάστασης της υπάρχουσας υπηρεσίας «Silver Alert», παρά την επιτυχημένη λειτουργία της. Η διερεύνηση ενδεχόμενων νομικών παρατυπιών και τυχών ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, βρίσκεται πλέον στα χέρια του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατόπιν υποβολής μηνυτήριας αναφοράς του σωματείου ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ.»

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθελοντικού Οργανισμού ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ Γεράσιμος Κουρούκλης, δήλωσε τα εξής:

«Το ερώτημα είναι, τι ΔΕΝ γνωρίζει το Υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ, όταν μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό Σώμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και εκπρόσωπος του Υπουργού συμμετείχαν σε ημερίδα και εξήραν το έργο και την εξαιρετική συνεργασία με την Υπηρεσία SILVER ALERT για την αναζήτηση και τον εντοπισμό αγνοούμενων ενηλίκων 18 ετών και άνω, ενώ λίγο μετά το Υπουργείο σπεύδει να παραχωρήσει την αρμοδιότητα σε άλλον Οργανισμό, χωρίς καμία εμπειρία στον τομέα αυτό; Όλα αυτά, μάλιστα, γίνονταν την ίδια στιγμή που η Εισαγγελία του Άρειου Πάγου, με το έγγραφό της υπ. αριθμ. 1703/26-2-2020, καλεί όλους τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας, καθώς επίσης και τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της Περιφέρειάς τους, να συνεχίζουν να υποστηρίζουν την υπηρεσία «SilverAlert», σε ό,τι έχει να κάνει με αναζήτηση ενηλίκων ηλικίας 18-60 ετών που έχουν εξαφανισθεί ακούσια σε επέκταση του παλαιότερου εγγράφου της υπ. αριθμ. 224/02-02-2011. Εάν γνωρίζει, σαφώς θα πρέπει να διερευνηθεί και να εξηγηθεί η σκοπιμότητα της απόφασης του Υπουργείου.»

Πελίνα Θεοδοσίου
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ