Σε λίγες ημέρες τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης σταματούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου Παιδείας παραμένει η επιστροφή των παιδιών στις σχολικές αίθουσες το συντομότερο δυνατόν.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας το πρωί στο MEGA, ανέφερε ότι ο προγραμματισμός του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά τις γιορτές, στις 8 Γενάρη.
«Πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα ζητήσουμε να μας υποδείξουν τη σύστασή τους βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, μία εβδομάδα νωρίτερα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η κ. Κεραμέως αναγνώρισε ότι η φετινή χρονιά ενέχει μία αναστάτωση για όλους τους μαθητές και κυρίως για όσους θα δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις.
«Μόλις ανοίξουν τα σχολεία, θα δούμε πως έχει προχωρήσει η ύλη και θα εξετάσουμε εάν χρειάζεται οποιαδήποτε προσαρμογή σε κάθε πτυχή της εκπαίδευσης», επεσήμανε αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών και δευτερευόντως την ύλη.
Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των σπουδών
Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις και τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Διαβάστε επίσης:
«Το 30% των φοιτητών που εισάγεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του. Αρκετοί μπαίνουν με πολύ χαμηλούς βαθμούς. Η εικόνα αυτή δεν τιμά το ελληνικό πανεπιστήμιο. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των σπουδών» είπε χαρακτηριστικά.
«Η πρόταση για ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν θα είναι οριζόντια, δεν θα είναι ίδια για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Κάθε τμήμα θα θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων. Θα εξαρτηθεί από τι θα ορίσει δηλαδή το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα», επεσήμανε η κα Κεραμέως.
Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο γρίφο για τους ειδικούς και την κυβέρνηση εξελίσσεται το ζήτημα του καθορισμού ημερομηνίας για τον άνοιγμα των σχολείων.
Οι ειδικοί πλέον αναγνωρίζουν ότι καταγράφεται μια μείωση στα νέα κρούσματα κορωνοϊού, όμως επισημαίνουν ότι η εικόνα στα νοσοκομεία παραμένει ανησυχητική, καθώς οι εισαγωγές είναι περισσότερες σήμερα από τα μέσα Νοεμβρίου.
Γι’ αυτόν τον λόγο, και εστιάζοντας στις «κόκκινες» ζώνες, κυβέρνηση και επιστήμονες εξετάζουν νέα, αυξημένα μέτρα για την περίοδο των εορτών. Μέσα σε όλο αυτό το ιδιαίτερο «τοπίο», η επιτροπή των ειδικών επιχειρεί να ζυγίσει την επίπτωση που θα έχει το άνοιγμα των σχολείων.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε χθες στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και υποστήριξε ότι «είναι προτεραιότητά μας το άνοιγμα των σχολείων». Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως, «η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, κρίνοντας βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα και περιμένοντας τις εισηγήσεις των ειδικών».
Λινού: Εναλλάξ παρουσία μαθητών στις μονάδες
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που λαμβάνονται για τις εκκλησίες, καλώντας άπαντες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενόψει των ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, η κυρία Λινού υποστήριξε ότι «έχουμε πλέον 19-20 μέρες μπροστά μας (σ.σ.: για το προγραμματισμένο άνοιγμα των σχολείων) και το υπουργείο Παιδείας πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το πώς θα αποτραπεί ο συνωστισμός». Η καθηγήτρια είπε ότι είναι «υπέρ να ανοίξουν τα σχολεία, είναι σημαντικό για γονείς και παιδιά» και στη συνέχεια μίλησε για το μοντέλο της Βοστώνης.
Όπως εξήγησε, με αυτή τη μέθοδο «τα μισά παιδιά πάνε στο σχολείο και τα άλλα κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως και εναλλάσσονται». Δηλαδή, κάθε μαθητής πηγαίνει στο σχολείο δυο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα και, ομοίως, δύο ή τρεις ημέρες κάνει μαθήματα από το σπίτι. «Επιπλέον, θα πρέπει να αξιοποιήσουν τον υπαίθριο χώρο, να περνάνε πιο πολλές ώρες έξω, με ένα φούτερ και αντιανεμικό, για να αερίζονται οι τάξεις και να μειώνεται η διασπορά», σημείωσε η Αθηνά Λινού.
Τα σενάρια για επιστροφή στα σχολεία σε δύο «κύματα»
Προ ημερών, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας πρότεινε ένα εναλλακτικό τρόπο για το άνοιγμα των σχολείων. Όπως εξήγησε, υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου τουλάχιστον τα Δημοτικά σχολεία και να ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, για να γίνει αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα και να ανακοπεί η διασπορά του κορονοϊού τις προσεχείς ημέρες.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Ο κ. Γώγος επισήμανε ότι «τίποτα δεν είναι δεδομένο. Εξαρτάται απ’ ότι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία» είχε πει καταλήγοντας.
Σχόλια