Μπορεί ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, να ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου, ωστόσο, σήμερα, Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για το πότε και πώς θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία.
Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις που έκαναν τόσο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, για τα σχολεία. Ο κ. Γεωργιάδης, συγκεκριμένα, ανέφερε πως δεν είναι τίποτα σίγουρο και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού τις επόμενες μέρες ενώ και ο Άκης Σκρέτσος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σημείωνε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχουν προειλημμένες ή ειλημμένες αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου αλλά υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν».
Σε κάθε περίπτωση, οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου και στην προγραμματισμένη για σήμερα σύσκεψη με το υπουργείο Παιδείας θα εκφράσουν τις θέσεις τους και την οριστική απόφαση για το πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως, το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, σημείωνε, μιλώντας στο OPEN TV, ότι οι εκπαιδευτικοί ζητούν - για να ανοίξουν τα σχολεία - να υπάρξει έλεγχος, τεστ για τον κορονοϊό και να τηρηθούν όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας. «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσούχλος.
Τα τρία ζητήματα που θα τεθούν στην τηλεδιάσκεψη
Σε κάθε περίπτωση, τρία είναι τα ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη για τα σχολεία:
- Εάν θα πρέπει να γίνει το άνοιγμα των σχολείων με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα
- Εάν θα πρέπει να ανοίξουν όλα τα σχολεία. Οι ειδικοί θα συζητήσουν τις δικές τους θέσεις σε επιστημονικό υπόβαθρο, εάν θα πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.
- Και η ημερομηνία αναμένεται να συζητηθεί, καθώς πολλοί από τους επιστήμονες θεωρούν ότι το άνοιγμα στις 11 Ιανουαρίου είναι πολύ πρόωρο καθώς δεν θα έχουν φανεί ακόμη οι επιδημιολογικές επιπτώσεις της Πρωτοχρονιάς.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το άνοιγμα των σχολείων, σημειώνοντας πως αν δεν μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού, δεν είναι τίποτα σίγουρο. Χαρακτηριστικά, ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, εξήγησε πως η απόφαση για το άνοιγμα σχολείων στις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να «παγώσει» αν τα κρούσματα του κορονοϊού μέχρι τις 10 Ιανουαρίου παρουσιάσουν αύξηση.
«Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος. «Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σαρηγιάννης: Τα σχολεία να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου
Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε την ανησυχία του για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, καθώς το θεωρεί επισφαλές. Ο καθηγητής, μίλησε στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, για το πρόβλημα που υπάρχει στις ΜΕΘ, για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων απαντώντας στο πότε θα τελειώσει οριστικά η πανδημία του κορονοϊού. Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι είναι δύσκολο να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου.
«Είναι δύσκολο να ανοίξουν ασφαλώς τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου. Το άνοιγμα-κλείσιμο σχολείων έπρεπε να είχε γίνει τον Οκτώβριο. Θα ήμασταν καλύτερα τώρα» είπε και προέτρεψε κυβέρνηση και ειδικούς «να περιμένουμε Τρίτη, Τετάρτη τα δεδομένα των Χριστουγέννων. Θα έχουμε αρκετά στοιχεία την Πέμπτη για να κάνουμε πρόβλεψη και για την εικόνα της Πρωτοχρονιάς» είπε ο καθηγητής.
Παράλληλα, τόνισε ότι προκαλεί ανησυχία η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ, η οποία γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. «Στα κρούσματα, η αποκλιμάκωση έχει αρχίσει κι αυτή να μειώνεται. Κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος πραγματικά χαλάρωσε. Καλώς λοιπόν η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα. Αν το αφήναμε να προχωρήσει, θα είχαμε αντιστροφή πορείας και δεν έχουμε πολυτέλεια να συμβεί αυτό στις ΜΕΘ. Μάλλον έδρασαν προληπτικά. Καλά έκαναν και πήραν το μέτρο» επεσήμανε.
Ο κ. Σαρηγιάννης επανήλθε στο θέμα των σχολείων και είπε πως «μ' αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, το 11/1 είναι ακόμα υψηλού κινδύνου ημερομηνία. Είναι νωρίς. Από τις 20-25 Γενάρη θα φανεί η περαιτέρω αύξηση. Ασφαλέστερο είναι να συζητάμε για μετά τις 20 του μήνα, ίσως και 25 που είναι Δευτέρα. Οι γονείς που μετακινούνται, επηρεάζουν κατά ένα 10% την διασπορά του ιού».
Όσον αφορά στο πότε θα είναι ασφαλές να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες τόνισε ότι «το θέμα είναι η αγορά να ανοίξει με ασφάλεια. Να ανοίξουμε με ζώνες το εμπόριο. Σε περιοχές για παράδειγμα, όπως τα νησιά που δεν έχουν σύνδεση με άλλες περιοχές ή άλλες περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να κάνουμε απολύμανση και στον αέρα σε εσωτερικούς χώρους».
Σχόλια