Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Μηταράκης: Δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται πρόσφυγες αυτοί που συνοδεύονται από τουρκικά πολεμικά πλοία


Για το παρασκήνιο με την τουρκική πρόκληση στη Λέσβο μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Σε νέες προκλήσεις προέβη χτες η Τουρκία, που προσπαθούσε να προωθήσει μετανάστες στην Ελλάδα.

Επτά βάρκες με 300 μετανάστες βρέθηκαν σε μια ακτίνα 50 έως 100 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της Λέσβου.

Σύμφωνα με τα στελέχη του λιμενικού σώματος, όλες αυτές οι βάρκες καθοδηγούνταν από ένα πολεμικό πλοίο, έξι τουρκικές ακταιωρούς και αμέτρητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Στο πρωτοσέλιδο της τουρκική εφημερίδας Hurriyet αναφέρεται πως «οι ΗΠΑ κακομαθαίνουν την Ελλάδα» και στις δηλώσεις του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίου Φλώρου, την οποία χαρακτηρίζουν απαράδεκτη.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε την έξοδο γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν το περιστατικό έξω από τη Λέσβο με εντελώς διαφορετική εκδοχή, λέγοντας ότι οι Έλληνες έσπρωχναν τα φουσκωτά σκάφη των προσφύγων προς τα τουρκικά ύδατα και τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής το εμπόδισαν.

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι ήταν πολλαπλά τα χτεσινά γεγονότα στη Λέσβο και πως δεν υπήρχε είσοδος στα ελληνικά χωρικά ύδατα. «Καλέσαμε την Τουρκία να διακόψει την ενέργεια και να τους πάρει πίσω. Τους πήρε όλους τελικά πίσω.»

Τόνισε, μάλιστα, πως η Ελλάδα θα αντιδράσει τη Δευτέρα με επίσημη επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται πρόσφυγες αυτοί που συνοδεύονται από τουρκικά πολεμικά πλοία. Η Συνθήκη της Γενεύης αναφέρεται σε ανθρώπους που κινδυνεύουν και φεύγουν λόγω κινδύνου, όχι λόγω υποστήριξης του γείτονος κράτους.»

Όπως εξήγησε ο κ. Μηταράκης, δεν είναι θέμα διμερές, αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επί 14 ώρες, σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό Σώμα, προσπαθούσαν οι Τούρκοι να προωθήσουν μετανάστες και πρόσφυγες στα βορειοανατολικά παράλια της Λέσβου.

Από το βράδυ της Πέμπτης (1/4) και μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής (2/4) διήρκεσε η οργανωμένη προσπάθεια της Τουρκίας, να προωθήσει μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η επιχείρηση προώθησης από την Τουρκία, έγινε σε επτά προσπάθειες, σε ακτίνα μεταξύ 50-100 ναυτικών μιλίων βορειανατολικά της Λέσβου.  Οι κινήσεις τους, έγιναν αντιληπτές μέσω των ελληνικών παρατηρητηρίων και ραντάρ των ελληνικών σκαφών, από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Το χρονικό του εντοπισμού τους από το Λιμενικό Σώμα έχει ως ακολούθως:
  • 04:30 ο πρώτος εντοπισμός
  • 05:15 ο δεύτερος
  • 07:50 περιστατικό με βίντεο
  • 08:28 περιστατικό με βίντεο
  • 10:05 περιστατικό με βίντεο και επιθετικές ενέργειες στο σκάφος 137 του Λιμενικού
  • 13:32 έκτος εντοπισμός
  • 13:55 Πέρασε μία βάρκα με 28 άτομα από την Σομαλία και το Αφγανιστάν
Όπως ανέφεραν πηγές από το Λιμενικό Σώμα, 7 βάρκες με 300 μετανάστες - πρόσφυγες συνοδεύονταν και καθοδηγούνταν από την τουρκική πλευρά με ένα πολεμικό πλοίο, έξι ακταιωρούς και «αμέτρητα» drones. Οι λέμβοι κινούνταν γύρω από τα τουρκικά σκάφη, χωρίς αυτά να τους αποτρέπουν. Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα είχε «παρατάξει» οκτώ σκάφη στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας. Οι Τούρκοι κλιμάκωσαν τις προσπάθειές τους εκμεταλλευόμενοι τον βορειοανατολικό άνεμο που έπνεε στην περιοχή και μπορεί να οδηγεί τις βάρκες των μεταναστών- προσφύγων στις ελληνικές ακτές.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

«Το Λιμενικό Σώμα αντιμετώπισε με επιτυχία πολλαπλές απόπειρες παραβίασης των θαλάσσιων συνόρων μας, που έγιναν μάλιστα με την κάλυψη και τη βοήθεια τουρκικών ακταιωρών», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Πρόσθεσε ότι ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός και η αποφασιστικότητα των στελεχών του λιμενικού εμπόδισε τα σχέδια των διακινητών και ακύρωσε μια ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ