Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Έσβησε ο γνωστός επικοινωνιολόγος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Τοκάκης, στα 44 του


Την τελευταία του πνοή άφησε ο γνωστός επικοινωνιολόγος, Βασίλης Τοκάκης έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.
Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη σε γνωστούς και φίλους αφού δεν έκρυψε ούτε στιγμή το σοβαρό πρόβλημα υγείας αλλά τον άνισο αγώνα που έδινε για να το ξεπεράσει.

Από την πρώτη στιγμή, με συμπαραστάτες την οικογένειά του, έκανε γνωστό το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, ενώ συχνά επικοινωνούσε νέα για την πορεία της υγείας του. Μάλιστα δεν δίστασε να γράψει και βιβλίο με τις σκέψεις και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε, από την πρώτη μέρα που διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο. Αξίζει να σημειωθεί πως για το βιβλίο του, «Άνοιξη μυαλού», των εκδόσεων Key Books με το εξώφυλλο εικονογραφημένο από την κόρη του, τα έσοδα από τα συγγραφικά δικαιώματα δίνονται στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα».

Μέχρι και την τελευταία στιγμή συγκλόνιζε με τον τρόπο που αντιμετώπιζε την κατάστασή του, ενώ η ασθένεια δεν τον λύγισε ούτε μια φορά.

«Νιώθω πιο άτρωτος και πιο δυνατός από ποτέ. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο τρόπος που πρέπει να αντιμετωπίζουμε πράγματα και δυσκολίες», δήλωσε σε συνέντευξη του στα Παραπολιτικά 90,1 με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του, μόλις πριν λίγους μήνες. «Δεν πρέπει να σταματάμε. Πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όλα και να δίνουμε λύσεις και όχι να βλέπουμε εμπόδια».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, μια Δευτέρα πρωί σηκώθηκε, και μια εβδομάδα μετά βρισκόταν στο χειρουργείο με καρκίνο στον εγκέφαλο. Ενώ σχετικά με το βιβλίο του, δήλωσε πως «το μήνυμα του βιβλίου είναι ότι ο καρκίνος είναι εδώ, υπάρχει ένας γύρω μας».

Βασίλης Τοκάκης (από το αφιέρωμα του Athensmagazine)
Το βιβλίο εκδόθηκε τον Δεκέμβριο ενώ ο συγγραφέας εξακολουθεί να παλεύει με την επάρατη νόσο. Για αυτό και η συνομιλία πραγματοποιήθηκε αμέσως, ώστε να προλάβει τη στιγμή της διαύγειας, ανάμεσα στις χημειοθεραπείες. «Σήμερα ήταν μια καλή μέρα», διευκρινίζει. «Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μία μέρα όπου αισθάνεσαι ότι μπορείς να κάνεις πράγματα».

Ο τρόπος με τον οποίο συζητάει για τον αγώνα του εμπεριέχει κάτι το ηρωικό. Απαιτεί γενναιότητα παρότι, όπως όλοι οι ήρωες, εκείνος θα το αρνηθεί.

Περισσότερο από κάθε άλλο τους τελευταίους μήνες της αρρώστιας του, έχει καταλάβει ότι οι άνθρωποι φοβούνται «και ο φόβος τους κρατάει πίσω».
 
Προσπαθούν με κάθε τρόπο να διώξουν το θάνατο και την αρρώστια από τη ζωή τους -«μακριά από εμάς» λένε. Η αρρώστια όμως τυχαίνει να εισβάλει σε κάθε σπίτι. Τελικά δηλαδή οι άνθρωποι φοβούνται να ζήσουν.

Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Πάτρας βρίσκεται στο σπίτι με τη σύζυγό του, τη νευρολόγο Μαργαρίτα Συνετού απαρασάλευτα στο πλευρό του. «Είμαι διπλά τυχερός», επισημαίνει. «Η ασθένειά μου είναι στο αντικείμενό της, αφού πρέπει να με παρακολουθεί νευρολόγος».

Η περιπέτειά του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019. Τον χτύπησε εντελώς αναπάντεχα. Το αντιλήφθηκε μάλιστα η σύζυγός του: «Δεν μπορούσα να γράψω στον υπολογιστή και αισθανόμουν άσχημα». Η Μαργαρίτα Συνετού κινητοποιήθηκε αμέσως. Ήταν Δευτέρα όταν αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά. Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου είχε ήδη λάβει τη διάγνωσή του.
 
Ήταν τυχερός μέσα στην τρομακτική ατυχία του. Στον καρκίνο ειδικά, όσο πιο πρώιμα αρχίσεις να τον αντιμετωπίζεις, τόσο το καλύτερο. «Αν δεν τον προλάβεις, σε προλαβαίνει. Εγώ πρόλαβα. Την Κυριακή ήμουν καλά και τη Δευτέρα δεν μπορούσα να γράψω στον υπολογιστή. Μιλάμε για τέτοιες ταχύτητες.

Από αυτόν τον καρκίνο έφυγε ο Βασίλης Λυριτζής, ο οποίος δεν πρόλαβε αυτήν την εξέλιξη. Πρόκειται για πολύ επιθετικό καρκίνο. Εγώ ήμουν τυχερός. Στον καρκίνο πρέπει να είσαι τυχερός».

Εξάλλου, δεν ένιωσε κανέναν πόνο.

Ένας άνθρωπος ανυποψίαστος, χωρίς ειδικό γιατρό δίπλα του, ενδεχομένως να μη βιαζόταν να εξεταστεί.

Πολύς κόσμος δεν πάει στο νοσοκομείο αν δεν πονέσει ή αν δεν συντρέξει εμφανής λόγος.
 
Εξ ου και έχει σημασία αυτή η μαρτυρία. «Απλώς δεν ένιωθα καλά εκείνη την ημέρα. Δεν μπορούσα να γράψω γρήγορα, ορισμένα πράγματα δεν μπορούσα να τα αντιληφθώ και την Τρίτη στο γραφείο δεν μπορούσα να ανταποκριθώ…».

Οι ανθρώπινες σχέσεις

Όταν το έμαθε, βρισκόταν στο πανεπιστήμιο Πατρών. Οι φοιτητές τον «αγκάλιασαν»: Ένας από αυτούς του χάρισε ένα φούτερ με τη ρήση που συχνά αποδίδεται στον Τσώρτσιλ «if you are going through hell, keep going» (εάν περνάς από κόλαση, συνέχισε να προχωράς).

Η τηλεκπαίδευση βοήθησε ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τα μαθήματά του κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του, το τελευταίο εξάμηνο.

Έχει δύο παιδιά, ένα κορίτσι δέκα τριών ετών και ένα αγόρι δέκα ετών. «Όχι απλώς αντιλαμβάνονται πλήρως, συμμετέχουν κιόλας. Τα παιδιά το έχουν αντιμετωπίσει με μεγάλη ωριμότητα. Όλη αυτήν η κατάσταση νομίζω ότι τα βοηθάει. Και εμένα με βοηθάει αλλά το θέμα δεν είμαι εγώ. Αισθάνομαι δέος για τα παιδιά μου».
 
Καλύτερη μέρα δεν υπάρχει σε όλη αυτή την ανηφορική διαδρομή με διάρκεια ήδη δέκα τέσσερις μήνες. «Αλλά όταν έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε αγαπάνε, παίρνεις δύναμη για να συνεχίσεις».

Η σχέση με τη σύζυγό του, ξεκίνησε από τότε που ήταν παιδιά. «Με έχει σώσει. Αν δεν ήταν, δεν θα ζούσα. Τα συναισθήματα είναι πολύ βαθιά. Είναι δοκιμασίες αυτές».

Η συνέχεια του ονείρου

Το βιβλίο δηλαδή το έγραφε παράλληλα με την πορεία της ασθένειάς του. «Κράταγα σημειώσεις, σκέψεις, συναισθήματα, φόβους, πράγματα που περνούσαν από το μυαλό. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ακτινογραφία εκείνων των ημερών.

Είχα πάλι την τύχη να το αγκαλιάσει η Key Books, που εντός ολίγον ωρών έδωσαν θετική απάντηση για την έκδοσή του. Μου έδωσαν τη δύναμη να μπορέσω να δώσω ένα καλό αποτέλεσμα. Διότι το βιβλίο στο τέλος είναι χαρτιά. Σημασία έχει μέσα από αυτά τα χαρτιά κάποιοι άνθρωποι να αισθανθούν ότι βλέπουν κάτι. Τον εαυτό τους, στοιχεία που έχουν ζήσει ή αισθανθεί».

Πιστεύει στη ζωή, «παρότι ζω κοντά στον θάνατο», όπως σημείωσε. Γράφει για βουβά δάκρυα σε έναν κακοτράχαλο δρόμο…

Πρόκειται για αναφορά στον Καζαντζάκη που κατά τη διάρκεια της ασθένειας συνιστά το «ευαγγέλιό» του.

Η Key Books σημειώνει: «Αυτή είναι η ιστορία μιας μάχης (…) η ιστορία ενός μυαλού που ανθίζει. (…) ενός ανθρώπου αποφασισμένου να ζήσει μόνο και μόνο για να μυρίσει το επόμενο ξημέρωμα. Η φλόγα του για ζωή μπορεί να σε κάνει να δεις και τη δική σου ζωή με άλλη ματιά».

Ο τίτλος Άνοιξη μυαλού σχετίζεται λοιπόν με τη στάση που διατηρεί ο Βασίλης Τοκάκης. «Αυτό το βιβλίο αφήνει στο τέλος μία αίσθηση αισιοδοξίας. Ότι μπορεί κάποιος να συνεχίσει, να νιώσει ότι υπάρχει ζωή. Να συνεχίσει να ονειρεύεται. Γιατί στην αρχή θα φοβηθείς. Αισθάνεσαι ότι χάνεις τον κόσμο κάτω από τα πόδια σου. Νομίζω ότι κανένας άνθρωπος αν δεν το βιώσει δεν μπορεί να το φανταστεί, όσο κοντά και αν έχει τον καρκίνο δίπλα του. Μόνο εμείς που ζούμε αυτήν την εμπειρία μπορούμε να την περιγράψουμε με κάποιο τρόπο».

Εγχειρίστηκε στον εγκέφαλο για πρώτη φορά στις 18 Νοεμβρίου, έξι μέρες μετά τη διάγνωσή του.

«Για μένα η Άνοιξη μυαλού συνδέεται με πολλά πράγματα. Παρά το γεγονός ότι έχουμε αυτήν την ασθένεια, δεν σταματάμε να ανοίγουμε το μυαλό μας. Η Άνοιξη είναι η πιο ωραία εποχή και εμείς συνεχίζουμε να ζούμε».

Ο Βασίλης Τοκάκης ήταν ένα από τα φωτεινά μυαλά της χώρας, ένας επιστήμονας με πλούσιο βιογραφικό. Γεννημένος το 1977, πατέρας δύο παιδιών, ήταν διδάκτορας του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών και επιστημονικός συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πέρα από το πλούσιο ακαδημαϊκό του έργο, έχει εργαστεί στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις ευθύνης στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας.

Μέχρι που στις 12 Νοεμβρίου 2019, η λαμπρή αυτή πορεία απειλήθηκε να διακοπεί, όταν ο Βασίλης Τοκάκης διεγνώσθη με καρκίνο στον εγκέφαλο. Στις 18 Νοεμβρίου του 2019 χειρουργήθηκε για πρώτη φορά και από την επόμενη μέρα αποφάσισε να μοιραστεί δημόσια την εμπειρία της θεραπείας του, μέσα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αφηγήσεις του είχαν συναρπάσει και συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους, που μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του άντλησαν κουράγιο και πίστη για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της δικής τους ζωής.

Ο Βασίλης Τοκάκης ήταν στέλεχος της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ και γνωστός σύμβουλος Επικοινωνίας. Στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ το 2015, η υπογραφή του Τοκάκη ήταν καθοριστική για την υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη: αν και είχε δηλώσει πως δεν συμφωνεί μαζί του πολιτικά, αποτέλεσε την 50η υπογραφή ώστε να του δώσει το δικαίωμα της υποψηφιότητας.

Διετέλεσε συνεργάτης σε υπουργούς και υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η τελευταία του δουλειά ήταν σύμβουλος επικοινωνίας του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη.

Για την περιπέτεια της υγείας του είχε μιλήσει πρόσφατα και ο αδελφός του, γνωστός ηθοποιός, Θάνος Τοκάκης.

«Τον τελευταίο 1,5 χρόνο ο αδερφός μου περνά μια περιπέτεια με την υγεία του. Έχει γράψει ένα βιβλίο που έχει τον τίτλο «Άνοιξη μυαλού». Είναι ένα ημερολόγιο. Ο Βασίλης διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο τον Νοέμβριο του 2019. Ένας πάρα πού δύσκολος καρκίνος και ξεκίνησε να κάνει κάποιες αναρτήσεις στο Facebook. Έχει κάνει χημειοθεραπείες, εγχειρήσεις κι ακόμα παλεύει. Ορμώμενος από την εμπειρία του έκανε τις αναρτήσεις, οι οποίες έγιναν αυτό το βιβλίο. Δεν είμαι αντικειμενικός αλλά ήταν αλλιώς να τα βλέπεις σε βιβλίο. Αυτό το βιβλίο είναι η δύναμη ενός ανθρώπου που παλεύει», είχε πει στην εκπομπή «Αυτός και ο Άλλος» ο Θάνος Τοκάκης.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ